Обвиниха Мета, че подклажда конфликта в Етиопия

1732
Обвиниха Мета, че подклажда конфликта в Етиопия
Снимка: iStock

Нов съдебен иск обвинява Meta Platforms, че е позволила на Facebook да разпространява насилствени и изпълнени с омраза публикации от Етиопия, които разпалват кървавата гражданска война в страната.

Искът, подаден в Кения е заведен от двама етиопски изследователи и кенийската правозащитна група Katiba Institute. В него се твърди, че препоръчителните системи на Facebook са увеличили броя на публикациите, провокиращи насилие в Етиопия.

Пак удар по Зукърбърг: Ирландия глоби Meta с 265 млн. евро

Ирландският регулатор Комисия за защита на данните наложи глоба в размер на 265 млн. евро на Meta - компанията, собственик на Facebook ...

В иска се твърди, че компанията не е положила разумна грижа при подготовката на алгоритмите си за идентифициране на опасни публикации и при наемането на персонал, който да следи за съдържанието на езиците, обхванати от регионалния център за модериране в Найроби.

Говорителката на Meta Ерин Макпайк заяви, че речта на омразата и подстрекаването към насилие са в разрез с правилата на Facebook и Instagram.

"Инвестираме много в екипи и технологии, които да ни помогнат да откриваме и премахваме това съдържание. Наемаме служители с местни познания и опит и продължаваме да развиваме възможностите си за улавяне на нарушаващо правилата съдържание на най-разпространените езици в Етиопия", каза Макпайк.

Миналата година независимият Надзорен съвет на Meta препоръча да се направи преглед на начина, по който Facebook и Instagram са били използвани за разпространение на съдържание, което повишава риска от насилие в Етиопия.

Над 200 жертви при въоръжено нападение в Етиопия

В източноафриканската държава Етиопия повече от 200 цивилни, предимно от етническата група амхара, са били убити от неизвестни лица. Пр...

Ищците искат от съда да разпореди на Meta да предприеме спешни мерки за понижаване на нивото на съдържание, провокиращо насилие, да увеличи броя на служителите за модериране в Найроби и да създаде фондове за обезщетение в размер на около 2 млрд. долара за жертвите на насилие, подстрекавано чрез Facebook.

Случаят наподобява обвиненията, с които Meta се сблъсква от години, свързани със зверства, подклаждани чрез нейните платформи, включително в Мианмар, Шри Ланка, Индонезия и Камбоджа. Компанията призна, че е действала "твърде бавно" в Мианмар и други конфликти, пише БГНЕС.

ОЩЕ: Meta е изправена пред рекордни глоби от ЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Слон уби 80-годишна туристка в Замбия (ВИДЕО)

Нечуван прецедент в Сенегал: Страната вече има две първи дами (ВИДЕО)

63-годишен свещеник се ожени за 12-годишно момиче (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com