Очаква се подем и повече евродепутати от БСП, сочи проучване от Брюксел

4698
Очаква се подем и повече евродепутати от БСП, сочи проучване от Брюксел

Голяма е вероятността БСП да бъде големият печеаливш в европейските избори, като ще добави двама евродепутати към сегашната бройка от четирима. Това прогнозира Европейският парламент в първото си предвиждане за разпределението на местата за предстоящите през май евроизбори, което прави във всички страни членки.

ГЕРБ ще успее да изпрати допълнително още един човек, а ДПС ще загуби половината от сегашното си представителство от четирима евродепутати.

ЕС има нужда от радикални промени, категорични са граждани и експерти

Едва 8% от българите вярват, че ЕС няма нужда от промени. Това сочи социологически проучване на Изследователски център "Тренд". Най-гол...

Според очакванията на Европарламента Демократи за силна България ще запази присъствието си от един депутат в Европейския парламент, а "Обединени патриоти" ще успее да вкара един вместо двама души, както е сега.

Европейският парламент обаче не е наясно накъде ще се насочат патриотите, които досега членуваха в групата на европейските консерватори, и ги поставя сред неопределилите се нови партии.

Като цяло Европейската народна партия, където членуват ГЕРБ, СДС, Демократи за силна България и Реформаторския блок, ще има най-много представители от България - 8, вместо досегашните 7.

БСП ще остане при европейските социалисти с шестима евродепутати, вместо досегашните четирима. ДПС ще запази членството си при европейските либерали, смятат от Европейския парламент.

Според социологическите данни, на които се базира прогнозата за разпределението на 17-те български места, ГЕРБ ще спечели на изборите през май с 34,8% от гласовете, БСП - 33,1%, а ДПС - 10,4 на сто.

ЕС има нужди от реформи, обединиха се български евродепутати

Сериозни реформи са необходими в Европейския съюз, а България трябва да бъде равностоен участник в тях. Около тази теза се участниците...

След тях ще се наредят "Обединени патриоти" с 8%, Демократи за силна България с 3,8 на сто и Реформаторският блок с 2,3 процента.

В европейски мащаб парламентът предвижда запазване на проевропейското мнозинство, като групите на ЕНП и на социалистите ще останат най-многочислени.

И двете обаче ще загубят места за сметка на крайната десница и либералите.

Изследването на парламента сочи, че в следващия състав на Европейския парламент ще има 183 (34 по-малко от сега) депутати от ЕНП, 135 социалисти (-51), 75 либерали (+7) и 59 (+22) депутати от групата, в която сега са партиите на Марин Льо Пен и Северната лига на Матео Салвини.

Групата, в която сега е британският евроскептик Найджъл Фараж ще добави само двама души - до 43-ма, но това ще увеличение, тъй като в нея повече няма да има представители от Обединеното кралство, което напуска ЕС.

Как се печелят евроизбори?

Понеже евроизборите предстоят, нека предложим безплатно услугите си на партиите и ги обсъдим някои тактики за спечелването им. 1. Прав...

Очаквано най-големите губещи ще са консерваторите, в чиято група сега членуват основно британски парламентаристи (-24).

Основно заради намаляването на общия брой евродепутати от 751 на 705, ще има свиване и на комунистите (-6) и на зелените (-7). Най-големите губещи ще са независимите евродепутати, които от 22-ма сега ще останат 10. Нови партии, сред които се очаква най-многобройна ще е En Marche! на френския президент Еманюел Макрон, ще вкарат общо 58 души.

За да разполагат с мнозинство, проевропейските партии ще трябва да търсят по-широка коалиция с либералите, зелените и привържениците на Макрон.

Европейският парламент ще обяви нови данни с очаквания за изборните резултати след 2 седмици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com