Очила срещу лещи: Какво съветват да изберете офталмолозите?

2671
Очила срещу лещи: Какво съветват да изберете офталмолозите?
Снимка: iStock/Guliver

На какво да дадете предпочитание - очила или контактни лещи през деня или може би през нощта? Клаудия Гарига, офталмолог сподели експертното си мнение за всички плюсове и минуси.

Веднага трябва да се подчертае, че очилата и лещите коригират аномалии на пречупване като късогледство и далекогледство, както и астигматизъм. Ако имате лошо зрение, например поради катаракта, полезна ще е само операция за смяна на лещата.

Всеки метод за подобряване на зрението има своите предимства и недостатъци, показания и противопоказания.

Не искам очила

Този проблем е много актуален за децата и младежите, които се притесняват да ги носят. Учениците стават обект на подигравки и се чувстват несигурни, особено ако моделът не пасва на лицето. А и твърде активните деца ги губят, драскат ги и ги чупят.

Шофьорите също имат свои оплаквания от очилата - те не осигуряват пълна видимост, нагряват се на слънце и блестят, което може да доведе до опасни ситуации.

Спортистите, активните хора, представителите на някои професии също изпитват определени неудобства. Невъзможно е да се занимавате с борба с тях и е нереалистично да плувате.

Лек за уморените очи и добро зрение

Лещи - удобни, но скъпи

Да, ежедневните контактни лещи са идеална алтернатива на очилата. Те са невидими на лицето, осигуряват добро зрение, дори когато има голяма диоптрична разлика между очите, не се замъгляват, не пречат на спорт, шофиране... Освен това могат да създават нови визии, ако използвате цветови опции.

Има обаче и "но". Лещата може да падне, в такъв случай трябва да имате резервен комплект със себе си. За да ги използвате, ще трябва да се научите как да ги поставяте и сваляте - в началото някои, особено децата, изпитват затруднения с това. И също така, трябва да купите специален контейнер за съхранение.

Ако не спазвате правилата за хигиена и препоръките на производителя за периода на носене на лещи, може да развиете алергия или възпаление на роговицата. Трябва да се има предвид, че лещите са по-скъпи и все пак трябва да имате очила за бъдещо ползване.

Дори и да НЯМАТЕ проблеми със зрението, това са признаците, че ИМАТЕ нужда от очила

Нощни лещи като алтернатива на лазера

Още по-скъп, но по-удобен вариант. Твърдите (нощни) лещи се сравняват с лазерната корекция на зрението, но действието продължава само през деня. През нощта, като натискат роговицата, те променят нейния релеф, като по този начин коригират пречупването на окото.

Този метод дава голяма свобода: шофьори, спортисти, включително плувци, хора с определени професии (пилоти) ще оценят възможността да виждат напълно без никакви устройства. Но най-важното е, че твърдите лещи са в състояние да ограничат развитието на късогледството!

В защита на очилата

Въпреки това е необходимо да се отбележат предимствата на този инструмент, доказани от векове. Очилата са евтини, ако не се интересувате от маркови рамки. Не изисква специални грижи и допълнителни финансови разходи за контейнери, разтвори, почистващи течности и др.

Заложете на това, което ви е удобно и ви харесва, и погледнете света в целия му блясък.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Любов в облаците: Пилот предлага брак на стюардеса пред пътниците (ВИДЕО)

Черен чай или кафе - кое ще ви събуди по-добре

Каква е причината да обикаляме 3 пъти църквата на Великден?

Какво задължително се прави през Страстната седмица?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com