ОИСР: Световният икономически растеж ще се забави, плаща цената на войната

1082
ОИСР: Световният икономически растеж ще се забави, плаща цената на войната
Снимка: iStock

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) коригира към силно понижение прогнозата си за световния растеж през 2023 г. под влиянието на по-дълготрайните от очакваното последствия от войната в Украйна и повишаването на лихвите от централните банки в цел удържане на инфлацията.

"Перспективите за икономически растеж са помрачени", се посочва в доклада на ОИСР, публикуван днес и озаглавен "Да платиш цената на войната".

Кристалина Георгиева: Тази година е трудна, следващата ще е още по-трудна

Централните банкери трябва да продължат да затягат паричната политика, а политиците да се противопоставят на натиска да харчат публични...

Продължителният конфликт, който навлезе в осмия си месец, и опустошителното му влияние върху цените на електроенергията ще продължат да оказват отрицателно влияние върху икономиката догодина, предвижда организацията с централа в Париж.

ОИСР залага на повишение на световния брутен вътрешен продукт (БВП) с 2,2% през следващата година спрямо юнските прогнози за 2,8%.

"Инфлационният натиск става все по-широко разпространен, като повишаването на разходите за електроенергия, транспорт и други се отразяват на цените", подчерта ОИСР, която преразгледа към понижение прогнозите си за почти всички страни членки на Г-20 с изключение на Турция, Индонезия и Великобритания, чиято икономика ще се сблъска със стагнация.

Очаква се растежът на американската икономика да е 0,5% спрямо прогнозите за 1,2% през юни, а прогнозата за Китай е понижена до 4,7% в сравнение с 4,9%, очаквани през юни.

Най-голяма корекция е налице в еврозоната, която е особено засегната от войната в Украйна. За валутния съюз се очаква растеж от 0,3% спрямо 1,6% преди това. Скокът на цените оказва тежестта си, като ОИСР предвижда инфлация от 8,1% тази година и до 6,2% догодина година.

Прогнозата на МВФ за растежа на световната икономика се влоши

Международният валутен фонд (МВФ) обнови прогнозите си за растежа на световната икономика. В сценария от доклада през юли се посочва ра...

Първата икономика, която ще плати цената на войната с рецесия, ще е Германия. БВП на водещата икономика в еврозоната ще се понижи с 0,7% идната година.

Другите големи страни в еврозоната засега ще избегнат рецесия - във Франция се очаква растеж от 0,6%, в Италия – от 0,4% и 1,5% в Испания.

"Около тези икономически прогнози витае голяма несигурност", предупреждава обаче ОИСР. По-големият от очакваното недостиг на електроенергия може да намали БВП на еврозоната с 1,25 допълнителни пункта, което ще постави редица страни в рецесия.

Освен последиците от войната върху цените увеличението на лихвите от страната на централните банки за удържане на инфлацията и пандемията от COVID-19 също оказват тежест върху световната икономика, отчита ОИСР. Базираната в Париж организация остави без промяна прогнозата си за икономическия растеж за 2022 г. и дори я повиши за еврозоната до 3 до 3,1%.

ОЩЕ: ЕЦБ отново вдигна рязко лихвите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Масирана украинска атака с дронове: 50 свалени според Русия (ВИДЕО)

Търсят се соларни специалисти: Това е може би една от най-перспективните професии в бъдеще

В Германия работят повече от всякога: 55 милиарда часа работа - рекорд!

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа