НА ЖИВОВойната в Украйна

Окончателно: Изпращаме оръжие на Украйна, парламентът одобри тайния списък

4299

Народното събрание одобри какви точно оръжия, техника и боеприпаси да бъдат изпратени на Украйна. Решението беше взето със 148 гласа "за", 46 "против" и 1 "въздържал се".

В началото на ноември парламентът одобри принципно решение, с което възложи на министерството на отбраната да прецени какво можем да пратим на Украйна, съобразно възможностите на нашата страна. Решението, което се обсъди днес, е изготвено от военното ведомство, като списъкът с оръжията е засекретен.

Според думи на министъра на икономиката Никола Стоянов той ще включва леко стрелково оръжие и някои боеприпаси. В проекторешението е записано, че освен военно имущество България разрешава участие на военнослужещи от военните сили на Република България в мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна. Вчера министърът на отбраната Димитър Стоянов обяви, че ще предадем на Украйна топ 3 на желаните от нея оръжия. Още по темата четете в материала "Списъкът е дълъг и сериозен": Ясно е вече въоръжението, което България ще предостави на Украйна

Решението днес беше взето след сериозната съпротивата на БСП, които се опитаха да бламират разглеждането на точката с процедурни хватки, изключение направи социалистът Явор Божанков, който гласува "за" изпращането на военна помощ.

Дебатът

По време на дебатите депутатът от "Възраждане" Искра Михайлова повтори позицията на партията, че България е икономически заложник на този конфликт заради санкциите, които се налагат. Тя посочи, че с тези точки, които се разглеждат днес ще се утежни още повече икономическата обстановка в страната.

Стоян Михалев от "Демократична България" каза, че парламентарната група на обединението ще подкрепи това решение. "Ние трябва да подпомогнем тези изтезани и измъчени хора, които бяха атакувани от агресивна държава. Ние ще подкрепим това решение, защото това оръжие е ценно за тях. Това е малко оръжие, така обаче ние показваме за първи път, че сме част от цивилизования свят. С това решение стъпваме на картата на цивилизования свят", категоричен е той.

Борислав Гуцанов от БСП отвърна на Михалев, че е много странно, когато хора като него правят изказвания кое е много и кое е малко. "Винаги сме били част от цивилизования свят, да не само тези 18%, които са част от англосаксонския свят, да са част от цивилизацията? Такова разсъждение от народен представител не буди нищо добро.", каза той и добави, че никога оръжието не е довело до нищо добро. 

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ призова народните представители да не употребяват темата за тясно партийни политически интереси. "Не веднъж сме споделяли от тази трибуна, че ние трябва да бъдем лоялни, но освен лоялни и достойни членове в съюзите, в които членуваме, а именно ЕС и НАТО, естествено като отстояваме нашите национални интереси.", каза той. 

След гласуването депутатът от БСП Борислав Гуцанов го определи като "национално предателство".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

Комитова за 48-ото НС: Изглеждахме...
ЕК връща мониторинга над България...
Унгарският президент: България...
Гьоков сърце не му дава да оцени...
Биков очаква служебният кабинет...
Янев намеква: За какво са ни партии,...
Три месеца след старта удари последният...
Нинова: Всички в парламента са...
Христо Иванов: Парламентарната...
„Ние идваме!“ за Гладомора: Примитивното...
Костадин Костадинов приветства...
Гюров: Този парламент ще остане...

Последни новини