НА ЖИВОВойната в Украйна

Окончателно: Машините ще записват вота на флашка, но ще се броят само хартиените разписки и бюлетините

3522

Въпреки че по-рано депутатите се съгласиха, че на флашките ще се записва вотът от машинното гласуване, в крайна сметка трите партии (ГЕРБ, ДПС и БСП) решиха, че резултатът ще се отчита само от броенето на разписките от машините и бюлетините. Така протоколът от машинното гласуване няма да играе никаква роля.

Предложението резултатите да се отчитат на база единствено на разписките от машинното гласуване беше на ГЕРБ. Така на практика в секциите ще има няколко преброявания – веднъж на хартиените бюлетини, втори път на бюлетините от машините, като накрая тези данни от двете преброявания ще се сумират.

Не се приеха предложения на "Демократична България" и "Продължаваме промяната" протоколът от машинното гласуване да служи при отчитането на вота или поне да бъде задължително да се извличат данните от машините и да се прикачат към преброяването на машинните разписки.

"Току-що гласувахме срещу двете предложения, които позволяваха данните от машината да бъдат извлечени и те да станат публични. Другият вариант това да стане е в съда. Оттук нататък след избори ще има 12 000 дела в съда, за да може той да позволи да се извлекат и да се преброят. Наистина ли смятате, че това е нормално?", попита Асен Василев.

Подобно изказване направи и съпартиецът му Даниел Лорер. "СИК преброява вотовете на хартия, СИК преброява и машинните вотове, след което искахме да се добави към машината с машинния вот. Какво беше толкова недопустимо в това, нали машините щяха да броят и те, какъв е проблемът, господа, защо не го приемате? За нас отговорът е очевиден – прозрачността е наш приоритет, но не и ваш", заяви съпартиецът му Даниел Лорер.

"Какъв е смисълът да имате компютър вкъщи и да смятате на ръка? Толкова грешки на избори никога няма да е имало. Това ще бъдат най-скандалните избори в новата българска история", заяви от своя страна Мартин Димитров от "Демократична България".

ОЩЕ: Депутатите решиха: Остава възможността един кандидат да участва в две избирателни листи

Район "Чужбина" отново скара депутатите

Депутатите продължават споровете и гласуването по текстове от Изборния кодекс. Заседанието продължава вече повече от 12 часа. По време...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

Парламентът прие задължителна...
Доц. Наталия Киселова: Отлагането...
Сезонът на "борисовките": защо...
Милен Керемедчиев: Със сигурност...
Владислав Панев: Европейската...
Румен Гечев: Не споделяме с ДПС...
Иванов: Разговорите с "Продължаваме...
Иван Таков: Дългът на "Топлофикация...
"Копейкин се е провалил като баща":...
Financial Times: Изборите през...
Политолог: Изборите ще бъдат...
И "Зелено движение" подкрепи...

Последни новини