Окончателно уволниха прокурора, псувал председателя на Върховния касационен съд

4084
Окончателно уволниха прокурора, псувал председателя на Върховния касационен съд
Снимка: БГНЕС

Районният прокурор Петър Смолички, който псува председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов в съдебна зала, е окончателно уволнен, съобщава Lex.bg.

Решението е на петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС), който потвърждава решение на Прокурорската колегия на ВСС.

Бивш конституционен съдия посочи как може да бъде свален Гешев

До оставка на Гешев не може да се стигне. Не ми се вижда той да е склонен на това. Призивите на президента и на правителството, както и...

Случаят е отпреди две години. На 22 януари 2018 г. Софийският районен съд (СРС) e трябвало да разгледа искане на директора на Държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" за настаняване на гражданин за задължително лечение по реда на Закона за здравето. В залата били човекът, за когото било искането за настаняване, майка му, служебният му защитник, вещо лице, съдията-докладчик Владислава Ангелова и съдебният секретар. Прокурорът липсвал.

Около 30 минути след обявения начален час на заседанието в залата влязъл обвинителят от Софийска районна прокуратура Петър Смолички. Съдийката го попитала на какво се дължи закъснението му и дали е в състояние да участва в заседанието, на което получила следния отговор от прокурора: "Идвам късно поради тежка зимна обстановка. От Луната идвам. Ще идвам откъдето си искам… В състояние съм да продължа заседанието, както винаги. Не псувам. Само казвам, че мафията управлява България. Фандъкова да изчисти улиците!".

Делото започнало, било изчетено заключението на вещото лице, според което гражданинът се нуждае от лечение в психиатрия, защото заболяването му е от 2014 г. и с поведението си представлявал опасност за себе си и за околните. Смолички оспорил заключението на вещото лице с думите: "Да не се приема заключението, защото считам, че С. е нормален човек. Половината народ страда от психични заболявания, тях ли ще настаните?".

Мнението на прокурора не било зачетено от съда, но това не го спряло: "Казах да не се приема експертизата! Целият народ е за лудницата". Заради това съдебното заседание било спряно за малко, а съдия Ангелова решила да отстрани Смолички. Той не се стърпял: "Аз ще Ви освободя Вас от служба. Ще се обадя на п*******чето Лозан Панов да ви отстрани от служба. Е*** съм го в г*** и него".

От Биволъ се усъмниха в автентичността на СРС-тата срещу Божков

"Продуцентурата на Гешев се е изпуснала в бързината. Единият от записите е с два независими канала за гласа на Божков и гласа на неизве...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

След като шофира дрогирана: Певицата Диона се изправи пред съда

ВАС върна лиценза на "Делта гард"

Обвиниха Динко от Ямбол за участие в организирана престъпна група

Била се самонаранила: Намушканата жена в дома й промени показанията си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com