OLX: Ските остават най-популярният и предпочитан зимен спорт

5369
OLX: Ските остават най-популярният и предпочитан зимен спорт
Снимка: iStock

Зимният сезон отново е на дневен ред, а с него традиционно идва и жаждата за приключения из ски пистите по света и у нас. Изборът на ски или сноуборд екипировка трябва да бъде направен внимателно, за да си гарантираме преживяване, изпълнено изцяло с положителни емоции. Неподходящото оборудване има потенциал да превърне времето, прекарано на пистите, в нещо, за което не искате да си спомняте.

Интересът към зимните спортове у нас е сериозен, като все повече хора се опитват да набавят необходимата екипировка за практикуването им. Независимо че популярността на сноуборда набра внушителна скорост през последните десетилетия, ските си остават абсолютен шампион сред българите.

Търсенето на ски оборудване у нас изпреварва значително интереса към сноуборд екипировката, сочат данните на най-голямата платформа за онлайн търговия на родния пазар – OLX. Според същото проучване, цели 55% от най-популярните 20 търсения в платформата са за ски оборудване през миналата 2022 година, докато запитванията за сноуборд облекло оформят дял от 20% за същия период. Интересът към ски оборудването отчита 5% ръст на годишна база.

Кои са задължителните елементи на зимната спортна екипировка?

Задължителните елементи в зимната спортна екипировка, когато говорим конкретно за ски и сноуборд, условно могат да се разделят в три отделни групи. Първата съдържа артикули, без които няма как да практикуваме тези спортове. Във втората и третата група попадат всички допълнителни елементи на зимното оборудване.

Ските остават най-предпочитаният зимен спорт у нас, сочат данните на най-големия портал за онлайн търговия на родния пазар OLX;

Снимка: iStock

Абсолютната базова екипировка, без която карането на ски или сноуборд е невъзможно, включва:

  • Ски/сноуборд дъска;
  • Автомати;
  • Ски/сноуборд обувки;
  • Щеки.

Втората група артикули също са силно препоръчителни. Въпреки че на теория може и без тях, на практика е желателно всеки любител на зимните спортове да разполага с въпросната екипировка. Тук говорим за следното:

  • Зимна шапка;
  • Ски/сноуборд ръкавици;
  • Ски/сноуборд панталон;
  • Ски/сноуборд яке;
  • Ски/сноуборд маска (очила).

Третата група елементи преминават в графата „по желание”, но в голямата си част са почти задължителни, в името на безопасността:

  • Каска;
  • Термо бельо;
  • Протектори за различните части на тялото;
  • Специални чанти и сакове за екипировката.

Преди да преминем към полезните съвети, дължим специално обяснение на сноубордистите, които не бива да се чувстват пренебрегнати от горепосочените данни.

Въпреки че ските са най-популярният зимен спорт у нас, не трябва да оставаме с впечатление, че сноубордът е по-малко разпространен сред българите – напротив. Любителите на този спорт заемат важна част от българския пазар на зимна екипировка. Освен че са втори по дял сред търсените артикули, предлагането на обувки за сноуборд изпъква и с най-висок ръст на месечна база, според данните на OLX. Предлагането на тази съществена част от сноуборд екипировката е нараснало двойно през декември 2022 г. спрямо предходния месец ноември.

Интересът към зимната екипировка в България е сериозен, независимо дали говорим за ски или сноуборд. Мнозинството от търсенията на артикули, свързани със зимните спортове, са регистрирани в трите най-големи града в България – София, Пловдив и Варна, добавят още от платформата.

Как да изберем правилното ски и сноуборд оборудване за своите нужди?

Внимателният избор на екипировка за ски и сноуборд е важно начинание. Изисква се известно проучване, преди да пристъпите към закупуване на избраните артикули.

Най-важните елементи при селектиране на оборудване са два: надеждност и удобство. Качествената екипировка може да направи изживяването на пистата оптимално. Освен това, тя има пряко отношение към намаляването на риска от нежелани контузии. Същото важи за удобството. Ако например вашите ски или сноуборд обувки не са по мярка или ви причиняват дискомфорт, то шансът да изпаднете в неприятна ситуация е доста по-висок. Това важи в особена степен при начинаещите.

Въпреки че зимните курорти по света и у нас предоставят опцията за наемане на ски и сноуборд обувки, експертите съветват да инвестирате в свои собствени. По този начин, ще сте уверени, че всичко е наред с един от основните елементи на вашата екипировка. Различните модели се характеризират с определена твърдост. Обикновено, по-високата твърдост е предпочитана от почитателите на по-агресивен стил на каране.

Специалисти съветват ски обувките да бъдат закупени, а не вземани под наем, тъй като са важен елемент от безопасното и в крайна сметка приятно изживяване по снежните писти;

Снимка: iStock

Удобството е основна характеристика и при избора на маска (очила). Нейното предназначение е да предпазва очите и подобрява видимостта по време на спускане. Хубаво е тя да има и защита от слънчеви UVA и UVB лъчи, тъй като дългият престой в планината върви ръка за ръка с директно излагане на слънце за продължителен период от време. По-качествените маски не се запотяват, а някои модели предлагат и опция за подмяна на плаките, например с такива за слънце и мъгла. По този начин, сте подготвени за всякакви условия, без да се налага да носите цял набор очила за различни случаи, съобразени с прогнозата за времето.

Когато говорим за дрехите, особено важно е основният слой да е удобен и да поддържа телесната температура. Тук на помощ влиза термо бельото.

Качествените ски и сноуборд маски не позволяват запотяване на плаката и разполагат с различни защити;

Снимка: iStock

Якето и панталонът трябва да са водоустойчиви и да не позволяват проникването на влага. Това важи и за свързващите елементи като ципове, копчета, връзки и т.н. Различните модели се характеризират със съответно ниво на водоустойчивост, определяно от понятието „воден стълб”. Желателно е зимната екипировка да с воден стълб от 10 000 милиметра, което гарантира, че водата няма да преодолее външната мембрана на дрехата. Различните модели якета могат да бъдат с вътрешна вата или без. Изборът зависи от личните предпочитания – повече топлина или по-висока свобода на движение.

Каската и протекторите са елементи, които намаляват риска от контузии, както при начинаещи, така и при напреднали. Съществуват всякакви видове протектори, включително и такива за гръб. Според експерти, начинаещите сноубордисти следва да използват не само каска, но и наколенки, тъй като колената често са изложени на удар при падания по пистата.

Зимната спортна екипировка разполага с различни характеристики, засягащи нивото на водоустойчивост, които трябва да проучите преди да пристъпите към закупуване;

Снимка: iStock

Последни, но не и по значение, са ските и сноуборд дъските. Те имат различни характеристики в зависимост от това за което ще бъдат използвани. Така, например, all mountain ските са предназначени за спускания по писта във всякакви условия, а моделите, разработени за фрийстайл, имат различна форма и характеристики. Видът на дъската или ските трябва да се избира спрямо условията, в които възнамерявате да карате. Освен това, дъските и ските изискват постоянна грижа. Според специалисти, върху тях трябва да се полага вакса на всеки 5-10 спускания, а извън сезона е хубаво да седят в нея постоянно, за да не изсъхва базата. Поддръжката включва и други елементи - като редовно точене на кантовете и прочее.

Изборът на зимна екипировка трябва да бъде съобразен с личния стил и предпочитания на всеки. Хиляди българи не пренебрегват вторичния пазар на такива стоки, доверявайки се на проверени и сигурни платформи. Това се потвърждава от факта, че през изминалата 2022 година, OLX регистрира над 8 000 търсения на ски оборудване в платформата си и около 1 200 запитвания за сноуборд екипировка, според данни на компанията. Разнообразни предложения, посветени на зимните спортове, можете да откриете в категория „Спортни стоки” в OLX. Изобилието от артикули позволява да направите най-подходящия избор на база заделен бюджет, лични предпочитания и стил.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com