Омбудсманът поиска прозрачни цени за отчитането на парното и топлата вода

1618
Омбудсманът поиска прозрачни цени за отчитането на парното и топлата вода
Снимка: ПЦ на Омбудсмана

Омбудсманът Диана Ковачева поиска от министъра на енергетиката Теменужка Петкова да бъде осигурена прозрачност за всички цени, прилагани от топлинните счетоводители при обслужването на гражданите.

Повод за становището на обществения защитник са приетите от Народното събрание изменения в Закона за енергийната ефективност, които регламентират масовото въвеждане на уредите за дистанционно отчитане на топлинната енергия – индивидуални топломери, радиаторни разпределители и водомери за топла вода, за битовите клиенти на топлофикациите.

„Използвам случая отново да подчертая, че по този начин ще се намалят прогнозните елементи в сметките за топлинна енергия, с цел гарантиране правото на гражданите на заплащане на реално ползвани услуги“, отбелязва омбудсманът.

Новите устройства ще позволят ежемесечно отчитане на реалното потребление на топлинна енергия и при пълното им въвеждане в сградите ще отпадне необходимостта от изготвянето на годишни изравнителни сметки. Наред с това на дневен ред излизат въпросите за стойността на уредите за дистанционно отчитане на топлинната енергия, както и за цените на услугите, свързани с ежемесечното отчитане, които се предлагат от топлинните счетоводители.

Доц. Диана Ковачева очаква, че след влизането в сила на промените в Закона за енергийната ефективност, в Министерството на енергетиката своевременно ще бъде анализирана необходимостта от промени в действащата Наредба за топлоснабдяването.

По този повод омбудсманът очертава проблемите, които е необходимо да бъдат разрешени по нормативен път.

„Към момента фирмите за дялово разпределение нямат задължението да публикуват цените за услугата „дялово разпределение“, които са предмет на договореност с топлофикационните дружества. Гражданите по никакъв начин не участват в този процес и узнават за размера на тези цени едва с фактурата за плащане, което е неприемливо“, изтъква Диана Ковачева.

Проверките по жалби и сигнали на граждани показват, че е масова практика топлинните счетоводители да не публикуват тези цени, което е в нарушение на принципите за публичност и прозрачност. В отделни случаи топлофикационни дружества публикуват ценоразписи на пакети от основни услуги за дялово разпределение.

„Топлофикация София“ обясни как се формират фактурите за парно, започва и проверка

КЕВР започва извънредна проверка на „Топлофикация София“ заради сметките за парно от ноември. Омбудсманът на дружеството Де...

Регулациите в сектора са важни и поради факта, че смяната на фирма за дялово разпределение е затруднена предвид техническите особености на средствата за дялово разпределение, които са различни за топлинните счетоводители.

„Не бива да се пренебрегва и опасността от неоснователно завишаване на цените на уредите за дялово разпределение с дистанционно отчитане, предвид задължението по закон да се инсталират именно такива устройства“, подчертава Диана Ковачева.

Омбудсманът отправя препоръка нормативната уредба да гарантира правото на информация на битовите клиенти за цените на всички услуги, които се предлагат от търговците за дялово разпределение. Също така настоява гражданите да имат възможност своевременно да се запознават с отчетените показания на уредите в имотите им, за да могат да контролират верността на данните.

Предвид значително по-високата стойност на уредите за дялово разпределение с дистанционен отчет в сравнение с устройствата с визуален отчет, Диана Ковачева препоръчва да се потърсят възможности за финансова подкрепа на разширен кръг потребители на топлинна енергия за закупуване на дистанционни уреди за дялово разпределение.

Според омбудсмана също така е важно да бъде осъществен превантивен контрол на цените на уредите за дистанционен отчет на топлинната енергия, за да се защитят гражданите от евентуални злоупотреби с монополно положение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com