Омбудсманът с гневна препоръка срещу цената на водата в Смолян

3297
Омбудсманът с гневна препоръка срещу цената на водата в Смолян
Снимка: Pixabay

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати нова препоръка до изпълнителния директор на „България ВиК холдинг“ ЕАД Ирена Георгиева, в която остро се противопостави на драстичния скок на цената на водата от 1 януари т.г. в област Смолян. Такава препоръка отправи проф. Диана Ковачева изпрати и до управителя на местното ВиК дружество -  Румяна Янчевска, с настояването да не се прилага утвърдената на 30 декември 2022 г. цена на водата от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

"Увеличението  на комплексната цена на ВиК услугите за битовите потребители от 1 януари  2023 г. спрямо 1 януари  2021 г. е от 2,575 лв./куб. м на 4,625 лв./куб. м, т.е. със 79,59%. За последните няколко месеца цената на водата в област Смолян се увеличава за втори път за домакинствата от 1 октомври 2022 г. спрямо 1 януари  2021 г. с 44,22%, а от 1 януари 2023 г. спрямо 1 октомври 2022 г. с 24,52%", посочва националният обществен защитник.

Кметът на Стара Загора: Цената на водата ще се преизчисли

Цената на водата в област Стара Загора ще се преизчисли и се очакват добри новини, оповести кметът на общината Живко Тодоров. Той обач...

Омбудсманът обръща внимание и на факта, че социалната поносимост, която КЕВР е определила от 1 януари 2021 г. е била 5,23 лв./куб. м, а от 1 януари 2023 г. е 6,12 лв./куб. м, което представлява увеличение само със 17%. "Това означава, че средномесечните доходи на 1 лице на населението в областта са се увеличили само със 17%. По този начин в условията на няколко кризи към момента разходите за сметките за вода значително ще натоварят бюджета на домакинствата в област Смолян", категорична е проф. Ковачева.

В препоръката си тя посочва, че още по време на общественото обсъждане за увеличение на цените на ВиК услугите, което КЕВР проведе на 6 декември м.г., се е противопоставила категорично срещу увеличението на цената на водата в област Смолян.

"Един от основните ми аргументи за това е, че ВиК Смолян не изпълнява утвърдените от КЕВР показатели за качество. Това е посочено и в Доклада на работната група и в Годишния доклад и сравнителен анализ на ВиК сектора за 2021 г. на КЕВР, съгласно който ВиК Смолян има неизпълнение на 21 от 30 показатели за качество, сред които „общи загуби  на вода", „аварии по водопроводната мрежа“, „налягане на водоснабдителната система“, „активен контрол на течовете“, „срок за отговор на писмените жалби на потребителите“ и др.“, допълва Диана Ковачева.

Тя припомня, че тогава още е предупредила, че ако КЕВР одобри предвиденото увеличение на цената на водата в област Смолян, има реален риск клиентите на ВиК оператора да бъдат поставени във фактическа невъзможност да си плащат сметките за вода, което ще влоши и събираемостта на вземанията на ВиК Смолян.

Най-скъпа вода ще плащат в Силистра, най-евтина – в Благоевград

Най-скъпа вода ще плащат жителите на Силистра, Разград и Смолян, най-евтина – в Благоевград, Видин и Пловдив от началото на следв...

Омбудсманът обръща внимание и на друг факт - че от фонд "Сигурност на електроенергийната система" държавата компенсира небитовите крайни клиенти на електроенергия в размер 100 на сто от разликата между реалната средномесечна борсова цена на сегмент "Ден напред" на "Българската независима енергийна борса" ЕАД за съответния месец и базовата цена в размер на 250 лв./MWh.

"През м. ноември 2022 г. беше прието Решение на Народното събрание, с което се възложи на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации за цените на електрическата енергия за небитовите крайни клиенти (ДВ, бр. 90 от 11 ноември  2022 г.). В него е посочено, че небитовите крайни клиенти за цялата 2023 г. ще получават компенсация за цените на електрическата енергия в размер между реалната средномесечна борсова цена на сегмент "Ден напред" на БНЕБ за съответния месец и базовата цена в размер на 200 лв./MWh", посочва Диана Ковачева.

Стъпвайки на този факт, омбудсманът допълва още, че ВиК Смолян през т.г. ще получава допълнителна държавна компенсация в размер на 50 лв./MWh, която обаче не е включена при определянето на разходите за ел. енергия в цената на ВиК услугите в бизнес плана за периода 2022 г. – 2026 г., защото той е одобрен от КЕВР на 29 септември 2022 г.

ОЩЕ: Кметът на Смолян обжалва цената на водата, ВиК-то си заложило 3 млн. лв. свръхпечалба

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян