Омбудсманът възрази срещу драстичния скок на водата в 14 общини

1956
Омбудсманът възрази срещу драстичния скок на водата в 14 общини
Снимка: пресцентър на омбудсмана

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до КЕВР, в което препоръчва да не се повишава цената на водата в Смолян, Русе, Ямбол, Стара Загора, Плевен, Варна, Монтана, Велико Търново, Силистра, Враца, Търговище, Пловдив, Кърджали и Габрово. Становището на обществения защитник е по повод общественото обсъждане за изменение на одобрените цени на ВиК услуги за 2023 г.

Проф. Ковачева е категорична, че исканото увеличение на цените е в нарушение на принципите, от които следва да се ръководи по закон КЕВР, а именно – осигуряване на условия за предоставяне на всеобщ достъп до ВиК услуги, защита интересите на потребителите, икономическата обоснованост на цените на водата и отчитане нуждите на потребителите, които поради географски, теренни или други причини се намират в неравнопоставено положение.

Омбудсманът предложи учениците да могат да се явяват на матура за повишаване на оценката

Необходимо е да бъде разгледана възможността учениците, които желаят да се явят на изпит за повишаване на оценката от матурите, да имат...

Според нея за гражданите става все по-непосилно да погасяват нарастващите сметки за вода в условията на кризи (икономическа, политическа, финансова, постковид) и при огромна инфлация - годишната инфлация за октомври 2022 г. спрямо октомври 2021 г. е 17,6%.

Диана Ковачева обръща внимание на факта, че за 13 от 19-те области на страната, чиито ВиК оператори имат одобрени бизнес планове за регулаторен период 2022 г. – 2026 г., цените на ВиК услугите през 2023 г. се увеличават.

Посочва, че в област Смолян, където и в момента цената на ВиК услугата е на четвърто място в страната, е предвидено най-голямото увеличение (24%) в сравнение с утвърдените цени за 2022 г. Така от 1 януари догодина жителите на Смолян и региона ще бъдат принудени да плащат с цели 68% по-скъпа ВиК услуга спрямо началото на 2022 г.

„Гражданите на Омуртаг многократно протестират по повод въведения от години изключително тежък режим на водоподаване. През следващата година те ще се наложи да заплащат с 3% по-скъпа вода от утвърдената цена за 2022 г. и с 4 % по-скъпа услуга спрямо цената за 2021 г., въпреки че проблемите с качеството на услугата не се разрешават“, подчертава проф. Ковачева.

Тя обръща внимание на факта, че изпълнението на показателите за качество „общи загуби на вода във водоснабдителните системи“, не се вземат предвид от Регулатора при изменението на цената на ВиК услугата за 2023 г.

Омбудсманът предупреди, че при замразен бюджет уязвимите групи остават незащитени

Най-важният аспект на бюджета е социалният, особено в ситуация на непрекъснато нарастваща инфлация. Затова обръщам внимание най-напред ...

„Оценявам, че действията на КЕВР са съобразени с нормативните разпоредби, но през годините многократно подчертавах, че загубите на вода по водоснабдителната мрежа са една от основните причини за преминаването към режим на водата в стотици населени места в страната“, посочва общественият защитник.

Проф. Ковачева допълва още, че от Сравнителния анализ на КЕВР за ВиК сектора за 2021 г., съгласно които за 16 от 19-те ВиК оператора с одобрени бизнес планове за настоящия регулаторен период, оценката на КЕВР за показател „общи загуби на вода“ е „пълно неизпълнение“.

В становището си Ковачева обръща внимание и на социалната поносимост на цената на водата за 2023 г. и посочва, че КЕВР не е публикувала данните, използвани за изчисляването й - средномесечен паричен доход на лице от домакинството по области за 2021 г. от изследване „Наблюдение на домакинските бюджети“.

Омбудсманът изпрати в КЕВР и отрицателно становище по ценовото предложение на ВиК Кърджали, според което потребителите ще бъдат принудени през 2023 г. да заплащат с 45% по-скъпа ВиК услуга спрямо цената за 2021 г., прилагана и през 2022 г., т.е. от 2,648 лв. /с ДДС/ на 3,847 лв. /с ДДС/). Предложената цена за утвърждаване за 2026 г. пък е с цели 86% по-висока спрямо м.г. - от 2,648 лв. /с ДДС/ на 4,927 лв. /с ДДС/.

„Бизнес планът и ценовото предложение на „ВиК“ ООД гр. Кърджали за регулаторен период 2022 г.-2026 г. се разглеждат от КЕВР в последния месец от първата година на посочения период. По този начин КЕВР на 6 декември 2022 г. провежда обществено обсъждане за одобрява цените на ВиК услугите за област Кърджали за 2023 г., 2024 г., 2025 г. и 2026 г., изменя и утвърждава цената за 2023 г. Това е прецедент в практиката на КЕВР. На практика регулаторният период за ВиК Кърджали вместо 5, включва 4 години, което е в противоречие с нормативната уредба“, посочва омбудсманът.

Омбудсманът настоя за спешна актуализация на медицинските изделия за хората с увреждания

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев и до управителя на НЗОК проф....

Проф. Ковачева отново подчертава, че е недопустимо значителното увеличение на цената на водата в Кърджали и региона през годините с оглед на незадоволителното качество на предоставяната услуга.

ОЩЕ: Омбудсманът внесе предложение да отпаднат глобите за платена, но сгрешена винетка

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com