ООН: 230 милиона души по света се нуждаят от помощ през 2023 г.

1663
ООН: 230 милиона души по света се нуждаят от помощ през 2023 г.
Снимка: Getty Images/Guliver

Докато войната в Украйна доминира в международните заглавия, десетки други хуманитарни кризи се нуждаят от нашето спешно внимание, съобщават от ООН. Повечето от тях са водени от конфликти и климатични шокове, усложнени от съществуваща уязвимост и неадекватен достъп до услуги. Тази година поставя нов рекорд, като агенциите на ООН и хуманитарните партньори изискват 51,5 милиарда щатски долара, за да помогнат на 230 милиона души, които се нуждаят от спешна помощ в 68 държави. Организацията ще наблюдава  11 кризи по света, сред които Африканският рог, Хаити, Сахел, Афганистан, Йемен, Южен Судан, Сирия и други.

Африканският рог

Продължаващата суша ще доведе до продължителна катастрофа за хората в Етиопия, Кения и Сомалия, като най-малко 36,4 милиона души ще се нуждаят от спешна помощ, за да оцелеят, до 26 милиона от тях изпитват остра хранителна несигурност. Рискът от глад ще остане за хората в два района на Сомалия. Повече от 9,5 милиона добитък вече е умрял и се очаква броят да нарасне, което ще унищожи поминъка на пастирите и фермерите.

Хуманитарните помощи достигнаха до повече от 17 милиона души с някаква форма на помощ през 2022 г., но спешно е необходимо по-нататъшно увеличаване на мащаба на храни, хранене, здравеопазване и други животоспасяващи услуги, за да се помогне на хората да оцелеят през следващите месеци.

Хаити

Хуманитарните нужди в Хаити рязко ескалираха през 2022 г. и се предвижда да се увеличат допълнително през 2023 г., тъй като страната преживява обезпокоително нарастване на насилието и политическите сътресения на фона на растящата инфлация и трета поредна година на икономическа рецесия. Почти половината от населението сега страда от глад и за първи път в историята на Хаити най-малко 19 000 души са изправени пред риск от глад.

Въоръжени банди контролират стратегически пътища за достъп в страната и в столицата. Те също така извършват сериозни злоупотреби, включително широкомащабно сексуално насилие и насилие, основано на пола, принуждавайки цели общности да бягат. ОЩЕ: Заради бедността и мизерията: Безредици, стрелба и палежи в Хаити (ВИДЕО)

Сахел

Въоръженото насилие и несигурността в Сахел се увеличиха през 2022 г., като най-тежко бяха засегнати части от Буркина Фасо, Мали и Нигер. Очаква се насилието да се влоши през 2023 г. Само през ноември 2022 г. са докладвани около 419 инцидента със сигурността, убиващи 1100 души. Образованието, здравеопазването и водоснабдяването и канализацията, които вече бяха слаби, бяха допълнително нарушени – повече от 11 100 училища в Сахел вече са затворени. Регионът също е силно засегнат от климатичната криза, като продължителната суша прави земеделието и отглеждането на добитък невъзможно за мнозина.

Афганистан

Превземането на Афганистан от талибаните през август 2021 г. доведе до значително влошаване на човешките права и хуманитарната ситуация в страната, като както селските, така и градските райони бяха в криза. Сега Афганистан е едно от най-лошите места за жените и момичетата, като те са почти изкоренени от училищата и университетите, работните места и социалния живот. Продължават инцидентите със сигурността и атаките от недържавни въоръжени групи. ОЩЕ: Публично бичуване - така талибаните действат в Афганистан (ВИДЕО)

Неотдавнашната забрана за жени хуманитарни работници се отрази на операциите за подпомагане в цялата страна. В същото време Афганистан навлиза в третата си поредна година на слаби дъждове и във втората си година на осакатяващ икономически спад.

Йемен

Години на конфликт в Йемен направиха живота и поминъка на хората на пух и прах. Примирието от април до октомври 2022 г. доведе до намаляване на цивилните жертви и разселването, но хуманитарните перспективи на страната не се подобриха, тъй като милиони хора продължават да живеят в отчайващи условия. Бедността, гладът и болестите са широко разпространени, докато здравеопазването, образованието и други основни услуги висят на косъм.ОЩЕ: Йемен: 7 години депресия, посттравматично стресово разстройство, психоза

Продължителният конфликт струва на Йемен около 120 милиарда долара икономически растеж, което води до срив на икономиката и рязко нарастваща инфлация, което засили хуманитарните нужди.

Неотдавнашната забрана за жени хуманитарни работници се отрази на операциите за подпомагане в цялата страна. В същото време Афганистан навлиза в третата си поредна година на слаби дъждове и във втората си година на осакатяващ икономически спад.

Южен Судан

През 2023 г. хуманитарните организации изискваха 1,7 милиарда долара, за да достигнат до 6,8 милиона души в Южен Судан. Хората в цялата страна продължават да търпят конфликти, насилие и метеорологични сътресения, включително интензивни наводнения. Тези фактори, съчетани със скритата бедност и слаби услуги, са предизвикали високи нива на разселване, огнища на болести, нарушени средства за препитание и несигурност на храната. Прогнозите показват, че 8,2 милиона души, или две трети от населението, може да изпитат сериозна продоволствена несигурност до пика на бедния сезон, между май и юли.

Загрижеността за закрилата се увеличава и около 2,8 милиона души, особено жени и момичета, са изложени на риск от насилие, основано на пола.

„За да помогнем най-добре на хората, които изпитват безброй нужди, са необходими силни партньорства, за да спасим повече животи и да облекчим страданията“, каза Джоузеф Инганджи, ръководител на офиса на OCHA в Южен Судан.

Нигерия

Нигерия преживява сложна комбинация от кризи, включително несигурност и широко разпространен глад в североизточната част, което доведе до разселване на 2 милиона души.  4,4 милиона души са в тежка хранителна несигурност, а 1,7 милиона деца в остро недохранване. Освен това миналата година Нигерия преживя най-лошото си наводнение от десетилетие, което засегна повече от 4 милиона души.

Тази година 8,3 милиона души ще имат нужда от помощ, а хуманитарните организации се стремят да достигнат до 5,9 милиона от най-уязвимите сред тях.

Ливан

На фона на отслабено управление и политическа парализа, Ливан е изправен пред безпрецедентна икономическа и финансова криза, която засяга всички жители, включително ливански, сирийски и палестински бежанци и мигранти.

Очаква се хуманитарните нужди да се увеличат тази година, като приблизително 4,1 милиона души се нуждаят от хуманитарна подкрепа, включително достъп до безопасна вода и канализация. И все пак хуманитарните работници продължават да се сблъскват с оперативни ограничения на достъпа поради разрушаване на закона и реда, политическа безизходица и нестабилност и тежки бюрократични пречки.

Мианмар

Народът на Мианмар продължава да е изправен пред безпрецедентна политическа криза, криза с правата на човека и хуманитарна криза, която излага на сериозен риск защитата на цивилните, ограничава достъпа до жизненоважни услуги, включително здравеопазване и образование, и води до дълбока продоволствена несигурност. Хуманитарните нужди се влошиха в цялата страна, като 17,6 милиона души се нуждаят от помощ тази година, тъй като конфликтът продължава да бушува, причинявайки безпрецедентни нива на разселване и унищожаване на имущество. Броят на вътрешно разселените лица (ВРЛ) се е увеличил рязко до над 1,4 милиона миналата година.

Комбинацията от значително недофинансиране на отговора, инфлация, ограничения на достъпа и прекъсвания на услугите доведе до това, че много нужди остават без внимание и се влошават с течение на времето. Половината от децата в училищна възраст в Мианмар – или 4 милиона деца – не са ходили на училище от две години.

Сирия

Да се събудиш в Сирия днес означава да гледаш към мрачно бъдеще. Повече от 11 години след началото на кризата Сирия все още има най-големия брой вътрешно разселени лица в света - 6,8 милиона, и най-големия брой нуждаещи се от началото на конфликта. Хуманитарните и икономически показатели продължават да се влошават, като основните услуги и друга критична инфраструктура са на ръба на колапс, продължава епидемията от холера и климатичните сътресения.

Сирия е една от най-сложните хуманитарни и спешни ситуации в света. Най-малко 15,3 милиона души се нуждаят от хуманитарна помощ през 2023 г. Междувременно конфликтът продължава в части на страната, внасяйки ежедневен страх от атаки. ОЩЕ: Анкара предупреди за военна операция в Северна Сирия

Демократична република Конго

В Демократична република Конго (ДРК) 26,4 милиона души – или всеки четвърти – се нуждаят от хуманитарна помощ. Миналата година острото недохранване засегна 6,4 милиона души, главно деца под 5-годишна възраст. Число, което не е намалявало от 20 години. Въоръжените конфликти и грубите нарушения на човешките права, включително сексуално насилие и посегателства срещу деца, продължават да предизвикват масови движения на хора. Около 5,7 милиона души са вътрешно разселени, най-високият брой на африканския континент.

Тежките, но предотвратими епидемии, като морбили, жълта треска, холера и малария, взимат значителни човешки жертви всяка година поради лошата инфраструктура, ограниченията за достъп до здравеопазване и ниското покритие на ваксинациите. ДРК се нарежда сред страните с най-високи нива на майчина и детска смъртност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com