НА ЖИВОВойната в Украйна

ООН описа най-жестоките убийства на мирни жители в Украйна

4607

Управлението на Върховния комисариат на ООН по правата на човек издаде доклад за разправата над граждански лица на украинските територии, окупирани от руската армия по време на първия етап от нахлуването в Украйна. 

Представителите на ООН са документирали убийства на мирни жители в 102 града и села в Киевска, Черниговска и Сумска области, извършени в периода от 24 февруари до 6 април 2022 г. Не са изследвани убийствата на мирни граждани в другите, освободени от Украйна територии.

Информацията в доклада е основана на разкази на потърпевши и свидетели, а така също е и допълнително потвърдена от други източници, включително аудио и фотоматериали, заключения от съдебно-медицински експертизи, материали от наказателни дела и съдебни документи. 

ООН е потвърдила гибелта на най-малко 441 мирни жители в три области, окупирани в началото на войната. 

Представителите на ООН са установили, че от 24 февруари до 6 април руските военнослужещи са убили 441 души, от които 341 - мъже, 72 жени, 20 момчета и 8 момичета. При това достъпната информация свидетелства за това, че убийствата, вероятно са били "значително повече", се казва в доклада.

Убийствата са се извършвали по цялата окупирана територия, но в някои населени места са били повече, отколкото в други. Най-очевидният пример е Буча, където са документирани 73 убийства и продължава процеса за доказване на предполагаеми разправи с още 105 мирни жители. 

В доклада подробно са описани обстоятелствата около убийствата на 100 души. 57 от тях (48 мъже, 7 жени и две момчета) са станали жертва на масови разправи. ООН обръща внимание на това, че 88% от убитите са от мъжки пол. 

Руските войски са хващали мирните жители основно по подозрение за помощ към украинските сили и ги убивали или веднага на място, или в мазета, гаражи, изоставени къщи и други затворени места. В повечето случаи жертвите са намерени със завързани ръце и със следи от мъчения по тялото. 

"Обстоятелствата на масовите разправи убедително свидетелстват за това, че тези убийства могат да се разглеждат като военно престъпление във вид на умишлено убийство, което е сериозно нарушение на Женевската конвенция", е отбелязано в доклада. 

Други 43 убити (27 мъже 13 жени и три момчета) са загинали, срещайки руските военни по пътищата. Жертвите са се придвижвали пеша, с велосипеди или с коли. Те са отивали на работа, или са носели храна и лекарства на свои близки, а в други случаи са се опитвали да напуснат район на военни действия. Във всички тези случаи убийците не са се опитвали да спазват принципа за различие между военни и граждански лица и са взимали мерки за безопасност за защита на граждански лица. 

В ООН са констатирали, че към 31 октомври (към тази дата е приключило събирането на данни за доклада) страните в конфликта "не са постигнали голям прогрес" за привличане под отговорност нито на непосредствените изпълнители на убийствата на мирни жители, нито на техните командири. Украйна, независимо от отделените за това значителни ресурси и подкрепа от страна на международни експерти, трудно осигурява бързи и детайлни разследвания заради големия брой обвинения и трудности при задържането на заподозрените. Русия не демонстрира намерение за наказване на виновните. 

ООН е описала подробно гибелна на 100 мирни жители. Тези случаи показват, колко жестоко са действали руските военни. Ето три от тези случая.

На 12 март на пътя между селата Липовка и Корольовка в Киевска област руски военни атакуват колона от шест машини на мирни жители, които се опитват да се евакуират. На една от колите е имало бял флаг и надпис "Деца". Независимо от това при влизане в Корольовка по колоната е открит огън от бронетехника. В колата с надпис "Деца" загиват 60-годишен мъж, 35-годишната му снаха  и 11-годишно момче. Бабата и 6-годишно дете са ранени, но оцеляват.

На 14 март в село Мохнатин, Черниговска област са убити трима младежи. Единият от тях е бил на 18 години, другите двама - братя-близнаци на 17 години. Тримата вървели по пътя, когато в селото влиза колона руска военна техника. В 18-годишното момче стрелят от пушка, която отнася главата и ръката му. Спътниците му вдигат ръце, но са разстреляни. Единият от братята умира на място, а другият по пътя към болницата. 

На 17 март в гр. Бородянка, Киевска област е задържан 57-годишен мъж. Той е освободен след разпит, приближава се до руски блок пост и моли за цигара. Руските войници му дават цигара, след което той се обръща и тръгва към дома си. Когато се отдалечава на около 50 м същите войници, които му дават цигара откриват огън по него. Тежко ранен успява да стигне до дома си, където на следващия ден умира.

Над 51 000 военни престъпления са документирани в Украйна от началото на войната

Путин: Запада използва украинския народ като пушечно месо

Запада няколко години насърчаваше "терора" в Донбас, а сега използва украинците като пушечно месо във войната срещу Русия. Тази до болк...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Европа

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 31.01....
За втори път: Конституционният...
Еманюел Макрон не изключва възможността...
Жертва на изнасилване записа...
УНИКАЛНО ВИДЕО: Американци се...
Предлагат 5 милиона рубли на първия...
Информация от Русия: Москва е...
Арестуваха мъж, нападнал с нож...
Тактиката ни да мрем като мухи...
Кадиров: Ще мина през цяла Европа...
В Русия арестуваха семейство...
Украински пилот, убил 600 руски...

Последни новини