НА ЖИВОВойната в Украйна

ООН отново предупреди за опасността от супербактериите

1788

Намаляването на замърсяването от фармацевтичния и селскостопанския сектор е от съществено значение за борбата с разпространението на устойчиви на лекарства супербактерии, които могат да убиват до 10 милиона души годишно до 2050 г. За това предупреждава ООН в доклад за околната среда, цитиран от Франс прес. "Става все по-очевидно, че околната среда играе ключова роля в развитието, предаването и разпространението на антимикробна резистентност", се посочва в доклада.

Въпросната резистентност възниква, когато микроорганизми като бактерии, вируси, паразити или гъбички развият устойчивост към антимикробни лечения, на които преди това са били податливи. Антибиотичната резистентност е считана за заплаха от Световната здравна организация, която се опасява, че светът върви към ера, в която обикновените инфекции могат да започнат отново да убиват. Приблизително 1,27 милиона смъртни случая са пряко приписани на резистентни към лекарства инфекции през 2019 г. според ООН. До 2050 г. броят им може да достигне до 10 милиона годишно.

Милиони са починали само за година заради антибиотична резистентност

Тази резистентност се насърчава от прекомерната употреба на антибиотици, но ООН посочва и други, по-рядко изтъквани фактори: тя е тясно свързана с тройната планетарна криза на изменението на климата, загубата на биологично разнообразие и природа, и замърсяването и отпадъците. Замърсяването, особено от фармацевтичната промишленост и селското стопанство, позволява на антимикробните вещества да попадат в околната среда, като се започне от реките. "Проблемът е сериозен, защото реките често са източник на питейна вода. Става въпрос за тиха пандемия", казва микробиологът Джонатан Кокс от британския университет "Астън", който не е участвал в изготвянето на доклада.

Китайско откритие може да помогне срещу супербактериите

ООН от своя страна предлага набор от решения, насочени към секторите, които допринасят за проблема, предаде БТА. Към фармацевтичната индустрия например е отправен призив да осигури адекватно ограничаване и третиране на отпадъците и отпадните води. Експертите препоръчват болниците също да инсталират специални системи за пречистване на отпадни води и да осигуряват изхвърлянето на лекарства. Сред препоръките към селското стопанство е да бъдат преразгледани антимикробните ограничения.

Позволявате ли на кучето да ви целува? Учени предупреждават, че е опасно

Любителите на кучета трябва да бъдат предпазливи, казват учените, тъй като оставянето на вашия домашен любимец да облизва лицето ви мож...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Европа

Дори Унгария е сред 23-те държави,...
Жертви и десетки ранени след руски...
Рогозин: Украинската армия ни...
Германия няма да блокира забраната...
EК хвана в нарушение 25 държави,...
Кадиров се хвали с щанга на лежанка,...
Теч на данни на над 180 000 граждани...
Кремъл опроверга информацията,...
Песков: Реакцията на Запада няма...
Полша задържа мъж по обвинение...
Словенците не желаят да се откажат...
Принц Хари е в Лондон, ще присъства...

Последни новини