НА ЖИВОВойната в Украйна

ООН предупреждава за рекордни нива на глад в Сирия

1138

Световната програма по прехраната (СПП) предупреди, че след повече от десетилетие на опустошителен конфликт процентът на глада в Сирия се е покачил до рекордно високи стойности, съобщава Агенция "Франс прес".

Бруталната война, която предизвика години на икономическа криза и разруши жизненоважна инфраструктура, е изложила 2,9 милиона души на риск от глад, а други 12 милиона не знаят откъде ще получат следващото си ядене, заяви агенцията на ООН.

"Гладът се покачва до 12-годишен връх в Сирия", а 70 % от населението скоро може да се окаже "неспособно да сложи храна на масата за семействата си", се казва в изявлението.

"Сега Сирия е на шесто място в света по брой на хората, които не са сигурни в прехраната си", допълва СПП, а цените на хранителните продукти са се увеличили близо 12 пъти за три години.

Недохранването на децата и майките също "се увеличава с невиждана досега скорост" през повече от десетилетието на войната.

Ако международната общност не се активизира да помогне на сирийците, тя рискува да бъде изправена пред "нова вълна на масова миграция", заяви изпълнителният директор на СПП Дейвид Бийзли по време на посещение в Сирия тази седмица.

"Това ли иска международната общност?", попита той и призова страните донори да удвоят усилията си, за да "предотвратят тази надвиснала катастрофа".

По оценки на ООН 90 % от 18-те милиона души в Сирия живеят в бедност, а икономиката е засегната от конфликти, суша, холера и пандемията от ковид, както и от последиците от финансовия срив в съседен Ливан.

Конфликтът в Сирия започна с брутално потушаване на мирни протести и ескалира, привличайки чужди сили и глобални джихадисти.

Около половин милион души бяха убити, а конфликтът принуди около половината от населението на страната отпреди войната да напусне домовете си.

ООН: 230 милиона души по света се нуждаят от помощ през 2023 г.

Докато войната в Украйна доминира в международните заглавия, десетки други хуманитарни кризи се нуждаят от нашето спешно внимание, съоб...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Африка

Либийската брегова охрана е стреляла...
Иран се закани: Ударите на САЩ...
Бежанска лодка потъна край Тунис,...
34 мигранти са в неизвестност,...
Полицейска акция в Бразилия доведе...
"Вагнер" може да ограничи действията...
Циклонът "Фреди" вдигна четири...
11 жертви на земетресението в...
В Малави започват спасителна...
УНИЦЕФ: Над хиляда деца по света...
Южна Африка намекна на Путин да...
Колумбийският президент прекрати...

Последни новини