ООН: Санкциите на САЩ влошават ситуацията в Сирия

3458
ООН: Санкциите на САЩ влошават ситуацията в Сирия
Снимка: Getty Images/Guliver

Икономическите санкции на САЩ влошават ситуацията в Сирия и могат да доведат до възобновяване на конфликта в региона. Това е записано в публикуван днес доклад на независима комисия на ООН във връзка с разследване в сирийската страна.

Тръмп призна, че искал Башар Асад мъртъв, но Матис отказал

Президентът на САЩ Доналд Тръмп разкри, че е бил склонен да подкрепи мисия за убийството на сирийския лидер Башар Асад през 2017 г., но...

Във връзка с развиващата се бързо икономическа криза, глобалната пандемия и засилването на санкциите се задълбочава загрижеността, свързана с достъпа до вода, електричество и гориво, за които се говореше и по-рано. Това, на свой ред, крие риск от подхранване на основните причини за подновяването на конфликтите – нарастващите бедност и неравенство.

Експертите на комисията призовават в тази връзка международната общност и отделните държави да свалят санкциите срещу Сирия, да предоставят безпрепятствен достъп до страната на независими хуманитарни организации и структури, занимаващи се със защита на човешките права, и да осигурят достъп до продоволствия, основни медико-санитарни материали и средства за борба с COVID-19.

„Ако погледнете днес Сирия, икономиката на страната е напълно разрушено. Това до голяма степен се дължи на санкциите. Ние сме обезпокоени от санкциите и от това, че те може да задълбочат страданията на мирното население”, се подчертава в документа.

В края на 2019 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа закон, добил известност като „Цезар”. Той влезе в сила на 1 юни и включва въвеждането на санкции, които засягат на практика всички области на икономиката на Сирия.

Безпрецедентен глад в Сирия на фона на американски санкции и епидемия

Гладът е засегнал рекорден брой сирийци и нещата могат да се влошат, предупредиха няколко неправителствени организации. Предупреждениет...

Санкционният списък беше разширен на 17 юни, като под рестрикциите попаднаха 14 човека, включително съпругата на президента Башар Асад и сестра му Бушра, както и 21 организации.

Министърът на външните работи Валид Муаллем заяви, че по този начин Вашингтон се опитва да лиши сирийското население от „последния къшей хляб” и използва санкциите като последно средство за постигане на целите си в Сирия. По думите му, Дамаск вече се е научил да противодейства на санкциите и предприема необходимите действия за борба с последиците от тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Заради хакeри: Криптосекторът претърпя огромен инцидент със сигурността

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com