Опасност пред Словакия - може да затвори границите си заради коронавируса

1563
Опасност пред Словакия - може да затвори границите си заради коронавируса
Снимка: iStock

Правителството на Словакия на извънредно заседание, проведено вчера вечерта, реши да задължи жителите на републиката да носят респираторни маски в публични пространства и така да се осигури повишена степен на защита срещу коронавирусна инфекция, в сравнение с медицински. Властите налагат и полицейски час в страната от 3-ти март, информира ТАСС. Вечерният час ще започне да действа на цялата словашка територия от 20:00 ч. до 01:00 ч. местно време. Властите ще забранят на гражданите да напускат домовете си от 05:00 ч. до 20:00 ч. без уважителни причини, които включват пътувания до работа, ходене по лекари или закупуване на храна и други стоки от първа необходимост. В този случай жителите трябва да имат при себе си документи: например удостоверения от работодатели или, в случай на пътуване до магазините, които са най-близо до домовете им, лични карти, указващи местоживеенето.

Свободно движение из страната е разрешено само от 01:00 ч. до 05:00 ч. В Словакия носенето на респираторни маски от 8-ми март ще стане задължително в магазините и при пътуване с обществен транспорт. От 15-ти март тази мярка за санитарна и епидемиологична безопасност ще бъде в сила във всички обществени помещения. Изключение е направено за деца. Те могат да продължат да използват медицински маски. Като взе предвид необходимостта от разходки на открито за здраве, правителството позволи на словаците да ги правят само в административните граници на региона на пребиваване. Членовете на едно и също семейство, живеещи заедно, могат да ходят заедно. В републиката остават отворени аптеките и магазините, продаващи хранителни продукти и стоки от първа необходимост. В делничните дни от 09:00 ч. до 11:00 ч. местно време само граждани над 65 г. и хора с увреждания могат да правят покупки.

Вечерен час във Вашингтон и окръг Колумбия докато не изтече мандатът на Тръмп

Окръг Колумбия реши да удължи заповедта за извънредно положение и вечерен час за срок от две седмици, предаде NBC. Това реално представ...

Правителството въведе тези ограничения във връзка с трудната епидемиологична ситуация в Словакия, на територията на която се разпространяват нови варианти на коронавируса. Броят на заразените хора се увеличава и смъртността от COVID-19 нараства. Контролът върху спазването на ограничителни мерки е поверен на полицията. Междувременно, според телевизионния канал ТАЗ, ако наложените ограничения не доведат до подобряване на епидемиологичната ситуация, правителството възнамерява да обяви най-строгата карантина в страната. Възможно е да се спрат индустриалните предприятия и напълно да се затворят границите на Словакия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Силен трус разлюля Северна Италия

Да сринем Харков квартал по квартал: Призив на пропагандист номер 1 на Русия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com