Опитните градинари садят подправки и цветя при доматите - тайната на богатата реколта от домати

18446

Правилно подбраните съседи в растителния свят могат да засилят растежа си взаимно, да отблъснат вредители, да предпазят от болести и дори да увеличат добивите.

Опитните градинари отдавна са забелязали тези тънкости, така че използват комбинирани насаждения. Например, заедно с доматите се засаждат пикантни билки и цветя.

Комбинирано засаждане с подправки

Най-добрият съсед на домата е босилекът. Както в ястията, така и в градината. Първо, тези две растения се разбират добре и не си пречат.

Второ, силно изразената миризма на босилек отблъсква вредители, като сивия доматен червей, който разваля листата и плодовете. Също така е забелязано, че близостта до босилека в градината подобрява вкуса на доматите, а самите растения изглеждат „по-свежи“ и растат по-бързо.

Пръскане на доматите с разтвор от кисело мляко - ето какво трябва да знаете за него

В градината с домати освен босилек можете да засеете и магданоз. С течение на времето долните листа на стъблата на доматите се отстраняват, а магданозът активно увеличава зелената си маса.

До есента образува буйни храсти, но по това време доматите вече не могат да му пречат.

Можете също да засеете кориандър, майорана и други подправки. В краищата на леглата можете да засадите маточина или лимонова мента. Те ще отблъснат миризмата на вредители, като същевременно ще привлекат пчели и други полезни насекоми.

За да берете едри и месести домати, напръскайте ги с това през юли

Цветя

Цветята за опитните градинари не са само ландшафтна декорация. Те са незаменими помощници в градината.

Най-популярни са туртите, чиято миризма е мразена от много вредители, включително поповото прасе. Кореновата система на тези цветя отделя фитонциди в почвата, които потискат развитието на някои болести и разпространението на нематоди, вредители, които засягат много растения.

Невенът също има свойства, подобни на туртата. Той лекува почвата по същия начин, отделяйки фитонциди с корените си, миризмата им отблъсква насекомите вредители.

8 причини да обичаме доматите повече

И невенът, и туртата отблъскват белокрилките, нематодите, доматените червеи и паякообразните акари. Но те привличат полезни насекоми - пчели, които опрашват цветята, калинката, която яде листни въшки.

Но доматите също са в състояние да направят добра услуга на цветята. Например, някои градинари твърдят, че близостта на доматите до розите предпазва розите от гъбични заболявания и вредители.

Върховете на доматите съдържат токсични вещества, така че миризмата им отблъсква насекомите. Не без причина привържениците на отглеждането на зеленчукова градина без химия използват върховете на доматите, за да пръскат други растения, за да ги спасят от вредители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Градинарство

Ярките цветове са гарантирани...
Сложете орхидеята на това място...
Как да изберем правилното място...
Златни правила за богата реколта...
Мухъл в почвата на стайните растения...
Хитрите градинари използват...
Направете това през пролетта...
Златните правила за поливане...
С помощта на този трик разсадът...
Тази пролет поръсете лука с това...
5 важни съвета за зимно отглеждане...
Градинарски грешки: 3 причини,...

Последни новини