Оплаквания, че новата тикет система в София не работи както трябва

7516
Оплаквания, че новата тикет система в София не работи както трябва
Снимка: Евгения Чаушева/Actualno.com

Малко след като системата за електронно таксуване на пътуващи с градския транспорт в София заработи, се появиха оплаквания за проблеми с нея, съобщава СЕГА.

Новата услуга се предлага от клиентския уеб портал на Центъра за градска мобилност (ЦГМ). Тя носи името „Заяви нова електронна карта“ и чрез нея могат да се получават абонаментни карти Sofia City Card, които ще заменят досегашните пластики.

Софийската тикет система в градския транспорт няма да бъде реализирана в срок

По-скоро 2019 г. вече не е реалистичен вариант да заработи Системата за електронно таксуване и видеонаблюдение. Това каза изпълнителн...

Според оплакване в социалната мрежа Фейсбук обаче, трябва да подадеш заявление на хартия в ЦГМ. Разказът за ситуацията е следната: "Попълних онлайн заявление за карта, отивам да я взема - ми ние нямаме достъп. Попълнете тук формуляр. Влизам в профила си, тая карта я няма. И никой не знае къде е. Диктувах мейли, телефони, номер на карта. Шест телефонни разговора и накрая: отидете до бюрото да Ви въведат мейла. Ми аз съм го попълнил! Ми единственият вариант е там служителката да го въведе. Т.е. дигитализация отвсякъде. Иначе са любезни, но накрая се развиках".

Друг проблем е, че притежателите на действащи карти за градския транспорт няма да могат да получат Sofia City Card преди изтичането на срока на валидност на сегашния им превозен документ. Причината е, че новата тикет система не позволява прехвърляне на импулси от сегашните пластики към нововъведените. Затова клиентът трябва да изчака да приключи периодът на валидност на актуалната му карта и тогава да отиде до някой от офисите на ЦГМ и да поиска замяна на старата си пластика с новите устройства.

Новата е-система влезе в употреба от вторник – 11 май. Пътуващите в градския транспорт на София вече би трябвало да могат да се самотаксуват с банкови кредитни и дебитни карти, както и през смартфони. Засега обаче такова таксуване е възможно само в наземния транспорт – автобусите, трамваите и тролеите, докато в метрото тепърва предстои да се пусне в експлоатация.

Е-системата трябваше да заработи най-късно на 01.01.21 г. Впоследствие обаче от ЦГМ обявиха, че отлагат старта ѝ за май с пояснение, че към нея е пропуснато да се интегрира тръгналият през август миналата година трети лъч на софийското метро.

Столична община ще провери защо тикет системата за градския транспорт е поскъпнала драстично

Ще направим проверка за промяната на цената за новата системата за таксуване в градския транспорт, която от 20 млн. лв. поскъпна на 88 ...

Към момента не става ясно и кога ще се въведе различна цена за по-късите и по-дългите пътувания с градски транспорт. Вариациите в таксуването са едно от най-големите предимства на т. нар. тикет системи по света и се считат за силна мотивации повече хора да предпочетат градския транспорт пред личните си автомобили за движение в града.

Действащият договор за изграждането на тикет системата беше подписан през декември 2018 г. със срок за изпълнение две години. Съгласно споразумението, цената е 73.24 млн. лева, изпълнител е консорциумът „Си Ен Си София тикетинг систем“, в който влизат българските компании „Компютърнет сървисиз“ и „Тикси“ и турската „Асис Електроникс“. Отделно от това, "Си Ен Си София тикетинг систем“ ще получи и 5.85% от приходите от продадените билети и карти, но не повече от 10 000 000 лева.

Сервизът на тикет системата ще е 8 години, след което София ще трябва да подпише нов договор с консорциума. Така, общата цена на проекта достигна 83.24 млн. лева без ДДС. През миналата година обаче София се ангажира да плати още около 2 000 000 лева без ДДС за интегрирането на новия трети диаметър на софийското метро. А през 2003 г., когато за пръв път се разбра, че се планира въвеждането на такава система, прогнозната цена беше около 9 000 000 лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Преместват натоварена ключова спирка на автобусните линии 94 и 102 в София

Забележка към Хекимян за мигрантите: Разберете, управлението ви свърши

Не е готова експертизата по делото за местния вот в София

Променят маршрута на тролей 1 до 11 април

Работещите в метрото на протест, засега влаковете се движат нормално

Васил Терзиев: Наложително е да има заместник-кмет по сигурността на София

СДВР отчете спад на престъпността

София ще има зам.-кмет по сигурността

В "Метрополитен" недоволни как се разпределят парите за по-високи заплати

„Топлофикация-София“ се готви да увеличи двойно заплатите: Общински съветник пита

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com