Орбан: "Фидес" ще напусне ЕНП след промяна на правилата

1799
Орбан: "Фидес" ще напусне ЕНП след промяна на правилата
Снимка: Getty Images/Guliver

Унгарският министър-председател Виктор Орбан предупреди, че неговата партия "Фидес" ще напусне групата на Европейската народна партия в Европейския парламент, вместо да приеме изключване съгласно новите правила, които се очаква да бъдат одобрени в сряда, съобщи „Политико”

Орбан отправи предупреждението в писмо до Манфред Вебер, германският евродепутат, който оглавява консервативната група на ЕНП, която е най-голямата фракция в парламента, пише БГНЕС.

ЕНП ще реши през януари съдбата на ФИДЕС

Европейската народна партия (ЕНП) ще реши в края на януари дали да остави в редовете си ФИДЕС, партията на унгарския премиер Виктор Орб...

Миналата седмица Вебер и други ръководители от групата на ЕНП направиха стъпка към нови правила за замразяване и изключване, които ще им позволят да накажат цяла партия член, а не само един евродепутат.

"Фидес” е със замразено членство в партията ЕНП от март 2019 г., но все още има 11 евродепутати с добра репутация в групата на ЕНП в Европарламента, въпреки намеренията на все повече центристки членове да ги изгонят .

В писмото от неделя Орбан заяви, че „Фидес” дори няма да се навърта наоколо, за да разбере какво прави групата с новите правила, а ще се откаже след одобрение на новия процес на за спиране. „Искам да ви информирам, г-н председател, че ако разпоредбите, приети на заседанието на председателството и ръководителя на националните делегации на 26 февруари, бъдат гласувани и приети, „Фидес” ще напусне групата“, пише Орбан в писмото.

Каталин Новак, министър на семействата на Унгария и вицепрезидент на „Фидес”, обвини някои членове на групата, че участват в „неприемливи“ вътрешни борби в момент, когато „Европа се бори за спасяване на животи“ на фона на пандемията от коронавирус . Новак, публикувайки копие от писмото на Орбан в Tуитър , обвини лидерите на групата, че променят правилата „за да ни изгонят“, тъй като те нямаха „мнозинство“, за да го направят съгласно настоящите правила.

Партията на Орбан може да си избере нова група в ЕП

Унгарската партия ФИДЕС може да се присъедини към нова група в Европейския парламент, ако оставането ѝ в дясноцентристката Европейска н...

Отмар Карас, австрийски член на ЕНП и вицепрезидент на Европарламента, заяви, че групата няма да се подчини на натиска от Орбан. „Няма да позволим на Орбан да ни изнудва“, каза Карас. „Групата на ЕНП ще продължи с планираните промени в правилата.“

Някои членове на групата на ЕНП, противопоставящи се на „Фидес”, заявиха, че писмото на Орбан до Вебер е по-малко заплаха, отколкото подарък, и че те се надяват, че той ще спази думата си и ще се оттегли, ако новите правила, както се очаква, бъдат одобрени от мнозинство от две трети на заседание на групата следващата сряда.

Според разбивката на парламента на членовете на Европейския парламент , групата на ЕНП ще остане най-голямата фракция дори без членовете на „Фидес”. В момента консерваторите имат 187 членове, следвани от социалдемократите със 145 от общо 705 в парламента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задължителната казарма се връща в Румъния

Милано е на път да забрани сладоледа и пицата след полунощ, ето защо

Щом ви е безразлична съдбата на Украйна, няма да получавате услуги: Украинските консулства спират да обслужват мъжете в чужбина

Унгария заплаши да спре нова европейска помощ за Украйна

Швеция: Руски петролни танкери шпионират в Балтийско море

Зеленски награди Ален Делон с най-високото отличие на Украйна

След новите разкрития за болестта му Кадиров пробва да докаже в каква форма е (ВИДЕО)

Молдовската прокуратура видя държавна измяна в новия проруски проект на Илан Шор

Хвърчаха искри навсякъде: Крадец открадна мотопед с помощта на ъглощлайф в Лондон (ВИДЕО)

Чудо: Стотици пеликани се издигнаха в небето след руска атака срещу Одеса (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа