Организация, организация, организация - щепселът на короната е в контакта

3433
Организация, организация, организация - щепселът на короната е в контакта
Снимка: БГНЕС

Липса на организация на здравната система. Липса на организация. Липса. На. Организация. Това отново звучи от ефира на всяка телевизия след поредните смъртни случаи след коронавирус - този път и на 36-годишен мъж в Бургас.

Има ли някой, който да не е наясно, че тези "новини" хич и няма да секнат в следващите дни, седмици, може би и месеци? Защото те са следствие от липсата на работа, работа, работа!

Многократно в лични разговори, а и в свои публични коментари съм казвал, че новият коронавирус добре ще покаже и показва кое общество колко добре е организирало държавата си. Пределно ясно е, че в България организацията е нещо непознато - ако не беше, нямаше да сме на последно и предпоследно място по всички важни класации в света.

След пролетта имахме уникален шанс да се подготвим за втората вълна от коронавирус. Бяхме малко засегнати здравно, макар и на жестока цена. С оглед развитието на нещата, остана впечатлението, че не изтърпяхме достатъчно в края на май, за да може да тръгнем от още по-добра основа. Ние имахме ден с едва 6 намерени с PCR случая на коронавирус - съвсем близо до пълна нула! Но точно по това време, за "разтуха", пуснахме абитуриентските балове - и възкресихме вируса!

Като всеки респираторен вирус, през лятото той беше по-слаб - хората не стоят толкова на затворено, имунитетът е по-силен заради по-силното слънчево греене. Тогава натиск върху здравната система нямаше - но сега се вижда ясно и категорично, че и подготовката ни за есента и зимата е била като вируса - поизчезнала. Даже комай доста зачезнала.

Какво се прави, за да си здрав - превенция и профилактика! Ние каква превенция направихме, за да не претоварим болниците? Подсилихме ли РЗИ, за да може ефективно да карантинирана хора с положителни тестове и контактните им лица? Ще кажете - хора откъде? Отговор дадох преди седмица - армията ни вместо да се чуди какво да прави, защо не беше мобилизирана в помощ на РЗИ? Или е толкова сложно и трудно да обучиш някой как да издаде и връчи предписание? А дали не е по-различно, ако униформен го стори и те предупреди да си сядаш на задника, а не някоя леличка или чичко? Колкото и да отричаме авторитетите в България, факт е, че влиянието им не е изчезнало напълно безвъзвратно.

След като това не се случи, болничната система се оказа първата и последна барикада пред вируса. Но логично тя се огъва - поради куп причини. Първо - почнаха да се правят реорганизации при свършен факт. Да, миналата седмица здравният министър проф. Костадин Ангелов обясни как държавата е подготвена с план според заболеваемостта и по-важното - даде нагледни примери, НО ... дали болниците по места бяха разбрали? Дали всички знаеха и знаят какво да правят? Дали ръководствата на съответните лечебни заведения бяха "изтренирали" как ще се случи процесът? Дали имаха и имат необходимите кадри? А оборудване? А възможности да реализират разписаното на хартия? Защо ли ми се струва, че ако има честни отговори на всички тези въпроси, картинката става крайно неприятна ...

За финал - колко абсурдно действа държавното управление личи от собствената му статистика, от Единния информационен портал! За периода 16.11 - 22.11.2020 година (с уговорката, че се гледа предния ден от всеки отчет) имаме над 23 000 нови случая на COVID-19, установени с PCR тест, но само 3377 карантинирани повече? Ей, Бога ми, ха на бас, че не са се излекували 20 000 души за този период, за да е толкова минимално увеличението на официално сложените под карантина! Всъщност като няма връчено предписание от РЗИ, всеки с положителен PCR тест не е ефективно карантиниран от държавата - само от собствената си съвест! Какво да говорим вече за контактни лица - всички сме един голям контакт!

Докъде ще я докараме така, не ми се мисли. Много хора ще измрат - ясно е. Обаче роднините и близките им да погледнат не само към медиците и болниците, а на първо място към тези, които създадоха тези предпоставки. Към този, който (уж) кара джипката, но дори там изпуска волана!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com