Още тази седмица: Получаваме първите 300 машини за гласуване

2362
Още тази седмица: Получаваме първите 300 машини за гласуване
Снимка: БГНЕС

Първата партида от машините, с които ще се гласува на парламентарните избори на 4 април, се очаква да пристигне в сряда, съобщава 24 часа.

Според офертата на “Сиела Норма”, която спечели обявената от ЦИК процедура за покупка на 9600 машини за гласуване, на 10 февруари 300 от устройствата вече ще са в България. Следващата пратка трябва да дойде до края на месеца, като се очаква тя да е от още 5700 машини. Третата и последна пратка трябва да е налична в началото на март.

Румяна Дечева: Страхът от гласуване по пощата е основателен

„Страхът от гласуване по пощата е основателен. Но този начин на гласуване е единствената възможност за българите, които живеят в ...

На заседание в петък вечерта ЦИК прие представената от “Сиела Норма” парична гаранция, издадена от ирландска банка. Документът беше последната пречка пред сключването на договора за доставката на машините за гласуване. Първо документът се забави, а после се оказа, че не е преведен от лицензиран преводач. Затова ЦИК възложи превода на фирма, с която има договор. Така договорът вече може да бъде подписан.

Според Изборния кодекс на парламентарните избори на 4 април машинно гласуване трябва да бъде осигурено в големите секции в страната с над 300 избиратели. Машините струват близо 36 млн. лв. без ДДС. Офертата на “Сиела Норма” бе с 1000 лв. по-ниска от тази на “Лекс. БГ”, които предложиха да доставят устройствата на максималната допустима цена, определена от ЦИК - 36 млн. лв. без ДДС.

3000 от машините, които ще бъдат доставени, вече бяха използвани на евровота у нас през 2019 г., когато отново "Сиела Норма" спечели обществената поръчка, но тогава тя беше за наемане на устройствата. Останалите 6600 машини ще са нови. Според изискванията на ЦИК те трябва да могат да се изпозлват за всички видове избори, за които Изборният кодекс предвижда машинно гласуване - парламентарни, президентски и за български представители в Европейския парламент. След пристигането на първата партида у нас се очаква държавната агенция “Електронно управление” съвместно с Българския институт за стандартизация и Българския институт по метрология да стартират процеса по удостоверяване на съответствието на доставения тип технически устройства за машинно гласуване с изискванията по Изборния кодекс и тези на техническата спецификация по методика, разработена от тях.

ЦИК вече одобри предложената от държавата складова база, в която ще се съхраняват машините. Те ще се охраняват от МВР. В изборния ден в големите секции избирателите ще имат право да решат как да подадат своя глас - с традиционната хартиена бюлетина или машинно.

Две фирми са подали заявление за доставка на машини за гласуване - с прогнозна цена 36 млн.лв.

Централната избирателна комисия отвори предложенията за доставка на машините за гласуване на предстоящите парламентарни избори напролет...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com