Османи: И ние, и българското правителство трябва да спрем с провокациите

1983
Османи: И ние, и българското правителство трябва да спрем с провокациите
Снимка: БГНЕС

Министърът на външните работи на РС Макеония Буяр Османи изрази днес от трибуната на парламента съжаление за последните действия на официална София. Той подчерта необходимостта от деескалиране на отношенията и призова комуникацията да продължи хладнокръвно и внимателно.

„Трябва да сложим край на подобни провокации и винаги да имаме предвид, че има групи, заинтересовани да обсебят отношенията поради много други причини, включително и трети държави. И ние, и българското правителство не бива да се поддаваме на провокациите и на намеренията на провокаторите, които искат да си присвоят европейското ни бъдеще или да очернят имиджа, който изградихме като държава”, каза Османи, цитиран от БГНЕС.

Мисията на Буяр Османи в ОССЕ е преодоляване на езика на омразата

Мисията на Буяр Османи в ОССЕ е преодоляване на езика на омразата, става ясно от негова публикация в Twitter. "Насърчаването на толера...

Според него, Скопие трябва да изгради стратегия за защита на държавните интереси, а не да се влияе от настроенията на обществото.

„Казах, че започна ловният сезон на провокаторите и политическите печалбари и всеки ще се опита да изгради своя наратив върху такива чувствителни теми”, каза министърът.

Той изтъкна, че РСМ е демонстрирала силен демократичен и институционален капацитет и чрез бърза и ефективна ефикасна процедура вкара последния инцидент в съдебен процес, разкривайки и задържайки извършител на престъпление, срещу когото активно се водят следствени действия.

„Нашето осъждане дойде, след като прокуратурата в Охрид имаше първоначална оценка, че инцидентът се дължи на елементи на идентичност или етнически характеристики”, каза Османи.

Буяр Османи: Не дискриминираме българите, но клубовете им трябва да сменят имената си

В Република Северна Македония трябва да има нулева толерантност към актове на насилие. Българската общност е в период на интегриране в ...

Пред Радио Слободна Европа първият дипломат заяви, че външно министерство не е получило официално потвърждение, че причината за изтеглянето на българския посланик за консултации е заради побоя над секретаря на българския клуб в Охрид.

„Ако изтеглянето на българския посланик от Македония е свързано с инцидента в Охрид, бих го оценил като диспропорционално действие, тъй като става дума за отделен инцидент, за който държавата е предприела всички възможни мерки”, каза Османи.

Припомняме, че българският посланик в РС Македония Ангел Ангелов беше извикан на консултации в България и, по думите на външния министър Николай Милков, ще остани извън страната, докато София не види признаци за промяна.

Състоянието на пребития в Охрид Християн Пендиков се подобрява. Той е изведен от реанимация, съобщиха от Военномедицинска академия (ВМА) за БТА. Пендиков е настанен в Отделението по орална хирургия. Секретарят на българския клуб „Цар Борис Трети“ беше пребит на 19 януари в Охрид. Той беше транспортиран в България и приет за лечение във ВМА, където беше оперирана счупената му челюст.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com