НА ЖИВОВойната в Украйна

Осъденият за сваляне на полет MH17 Игор Гиркин е в Москва - обяви, че го уволнили от армията

2392

Игор Гиркин (Стрелков) – бивш военен министър на т.нар. Донецка народна република и обвинен за свалянето на полет MH17 на малайзийските авиолинии от 2014 г., обяви, че се намира в Москва. Той е бил на фронта в Донбас, но се е върнал в Русия, след като, по думите му, бил уволнен от армията със „заповед отгоре“.

На страницата си в социалната мрежа ВКонтакте Гиркин пише, че е пристигнал в ДНР на 14 октомври. Там е написал заявление с "молба за доброволна мобилизация" в армията на региона. По думите му, на същия ден е зачислен в мотострелковата бригада на 1-ви корпус на Народната милиция на ДНР.

"Бях (неофициално) информиран, че "непоследователното" зачисляване в Народната милиция на ДНР е предизвикало недоволството на "висшето командване", но те ме увериха, че този въпрос "ще бъде решен с времето", а засега ще изпълнявам задълженията си, като официално заемам длъжността редник", пише той.

През ноември Игор Гиркин е бил изпратен в град Сватово, Луганска област, където в момента се водят сериозни сражения. По думите му, в продължение на 10 дни там той се опитвал да изпълнява задълженията на началник-щаба на батальона по отношение на "подготовката за предстоящото му бойно използване на фронта". Когато се върнал в ДНР, научил, че вече не фигурирал в редиците на Народната милиция. По негово мнение - всичко това е станало "под натиск" отгоре. Гиркин вярва, че командването на полка е знаело за ситуацията, но "е предпочело да не съобщава за нея". "Установяването на всички тези обстоятелства направи по-нататъшното ми пребиваване в полка невъзможно", пише той.

Същевременно Гиркин пише и, че на база видяното от него в Сватово, руската армия страда от липса на стратегическо планиране. Той е и на мнение, че Кремъл няма да успее да подпали протести в Украйна срещу режима на Володимир Зеленски с тактиката си да бомбардира критична енергийна и гражданска инфраструктура.

Това е третият опит на Игор Гиркин да вземе участие във военния конфликт между Русия и Украйна, отбелязва самият той. През август каналите на руските военни кореспонденти в Telegram съобщиха, че Гиркин е бил задържан в Крим при опит да влезе във военната зона. Тогава той опроверга тази информация и отбеляза, че в бъдеще ще участва във военни операции в региона.

На 15 октомври бившият "министър на отбраната" на ДНР обяви, че е заминал за фронта. След като това стана ясно, Главното разузнавателно управление на Украйна определи награда първо от 50 000 долара, а после от 150 000 долара за залавянето му.

На 17 ноември съд в Хага го осъди на доживотен затвор заедно с руснака Сергей Дубинский и украинеца Леонид Харченко за убийство на 298 души. Сепаратистите бяха обвинени, че са свалили пътническия самолет на Малайзийските авиолинии над Украйна през 2014 г. Бившият руски военен Олег Пулатов беше оправдан.

Ден по-късно Русия обяви, че няма да екстрадира гражданите си, осъдени задочно на доживотен затвор заради свалянето на полет MH17.

Зеленски приветства присъдите за MH17 и поиска Русия да се подведе под отговорност

Украинският президент Володимир Зеленски приветства решението на съд в Хага, с което трима души бяха осъдени на доживотен затвор за сва...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Европа

Рогозин се похвали, че се е върнал...
В Русия вземат ДНК и ако те арестуват...
Почина бившият премиер на Чехословакия...
Пригожин предизвика Зеленски...
ЕК: Нечестно е да се поставят допълнителни...
Връщайки се от фронта застрелял...
Украйна призна ЧВК "Вагнер" за...
Борел: Очаква се Русия да губи...
И Хърватия изпраща спасителен...
Австрия слага край на контрола...
Ще отиде ли Зеленски на срещата...
Земетресенията в Турция са усетени...

Последни новини