Осъденият за сваляне на полет MH17 Игор Гиркин е в Москва - обяви, че го уволнили от армията

3177
Осъденият за сваляне на полет MH17 Игор Гиркин е в Москва - обяви, че го уволнили от армията
Снимка: Национална агенция за превенция на корупцията на Украйна

Игор Гиркин (Стрелков) – бивш военен министър на т.нар. Донецка народна република и обвинен за свалянето на полет MH17 на малайзийските авиолинии от 2014 г., обяви, че се намира в Москва. Той е бил на фронта в Донбас, но се е върнал в Русия, след като, по думите му, бил уволнен от армията със „заповед отгоре“.

На страницата си в социалната мрежа ВКонтакте Гиркин пише, че е пристигнал в ДНР на 14 октомври. Там е написал заявление с "молба за доброволна мобилизация" в армията на региона. По думите му, на същия ден е зачислен в мотострелковата бригада на 1-ви корпус на Народната милиция на ДНР.

Зеленски приветства присъдите за MH17 и поиска Русия да се подведе под отговорност

Украинският президент Володимир Зеленски приветства решението на съд в Хага, с което трима души бяха осъдени на доживотен затвор за сва...

"Бях (неофициално) информиран, че "непоследователното" зачисляване в Народната милиция на ДНР е предизвикало недоволството на "висшето командване", но те ме увериха, че този въпрос "ще бъде решен с времето", а засега ще изпълнявам задълженията си, като официално заемам длъжността редник", пише той.

През ноември Игор Гиркин е бил изпратен в град Сватово, Луганска област, където в момента се водят сериозни сражения. По думите му, в продължение на 10 дни там той се опитвал да изпълнява задълженията на началник-щаба на батальона по отношение на "подготовката за предстоящото му бойно използване на фронта". Когато се върнал в ДНР, научил, че вече не фигурирал в редиците на Народната милиция. По негово мнение - всичко това е станало "под натиск" отгоре. Гиркин вярва, че командването на полка е знаело за ситуацията, но "е предпочело да не съобщава за нея". "Установяването на всички тези обстоятелства направи по-нататъшното ми пребиваване в полка невъзможно", пише той.

Същевременно Гиркин пише и, че на база видяното от него в Сватово, руската армия страда от липса на стратегическо планиране. Той е и на мнение, че Кремъл няма да успее да подпали протести в Украйна срещу режима на Володимир Зеленски с тактиката си да бомбардира критична енергийна и гражданска инфраструктура.

Проруски сепаратисти почнаха да критикуват Путин за положението с армията в Украйна

Мобилизирани (принудително) да се бият на страната на Русия сепаратисти проявяват недоволство от фактическата ситуация. Това ясно личи ...

Това е третият опит на Игор Гиркин да вземе участие във военния конфликт между Русия и Украйна, отбелязва самият той. През август каналите на руските военни кореспонденти в Telegram съобщиха, че Гиркин е бил задържан в Крим при опит да влезе във военната зона. Тогава той опроверга тази информация и отбеляза, че в бъдеще ще участва във военни операции в региона.

На 15 октомври бившият "министър на отбраната" на ДНР обяви, че е заминал за фронта. След като това стана ясно, Главното разузнавателно управление на Украйна определи награда първо от 50 000 долара, а после от 150 000 долара за залавянето му.

На 17 ноември съд в Хага го осъди на доживотен затвор заедно с руснака Сергей Дубинский и украинеца Леонид Харченко за убийство на 298 души. Сепаратистите бяха обвинени, че са свалили пътническия самолет на Малайзийските авиолинии над Украйна през 2014 г. Бившият руски военен Олег Пулатов беше оправдан.

Ден по-късно Русия обяви, че няма да екстрадира гражданите си, осъдени задочно на доживотен затвор заради свалянето на полет MH17.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа