От 90 до 0: тазгодишните награди "Оскар" в цифри и любопитни факти

3916
От 90 до 0: тазгодишните награди "Оскар" в цифри и любопитни факти
Снимка: iStock

Вчера бяха обявени номинациите за тазгодишните награди "Оскар", от които стана ясно, че филмът "Всичко навсякъде наведнъж" води с присъствие в цели 11 категории. Отличията ще бъдат връчени в средата на месец март и дотогава неизменно ще гадаем кое заглавие ще бъде обявено за най-добър филм, кой режисьор ще триумфира и т.н.

Едно от малкото неща, при които не можем да гадаем обаче, са цифрите. Затова ви представяме един доста любопитен обзор в низходящ ред, събрал някои любопитни факти за тазгодишните награди "Оскар".

90: Възрастта на Джон Уилямс, номиниран за най-добра оригинална музика за "Семейство Фейбълман"

С последната номинация композиторът Джон Уилямс става най-възрастният човек, номиниран някога за конкурсен "Оскар". Режисьорката Аньес Варда и сценаристът Джеймс Айвъри бяха на по 89 години, когато получиха номинации през 2017 г. Номинацията на Уилямс е неговата 53-та поред – 48-а за музика и 5-а за оригинална песен, което го поставя на второ място като общ брой за всички времена след Уолт Дисни. Уилямс е печелил пет номинации, но нито една от 1994 г. насам. 

42: Години между номинациите за "Оскар" на Джъд Хърш

Това чупи рекорда от 41 години, който дълго време се държеше от Хенри Фонда. Хърш получи първата си номинация за поддържаща роля за "Обикновени хора" през 1981 г., а след дълга кариера, предимно в телевизията, сега получава втория си шанс в същата категория за "Семейство Фейбълман" на 87-годишна възраст.

ОЩЕ: "На Западния фронт нищо ново" с най-много номинации за награда БАФТА

19: Филми от списъка на 25-те най-добри филма на агенция "Асошиейтед прес", които получават поне една номинация за "Оскар"

Номер 1 в списъка е "Баншите от Инишерин", който получи девет номинации, №2 е "Всичко навсякъде наведнъж", получил 11. 

16: Номинирани за първи път в актьорските категории

Двадесетимата кандидати в четирите категории за актьорско майсторство на наградите "Оскар" варират от относителни новаци като Пол Мескал и Стефани Хсу до екранни звезди като Джейми Лий Къртис и Брендън Глийсън. Те и още 12 души получиха първите си номинации в кариерата. И петимата мъже в категорията за най-добър актьор тази година са номинирани за първи път, след като и петимата миналата година бяха с предишни номинации.

14: Номинации в кариерата на Даян Уорън

Авторката на песни Даян Уорън през годините е истински магнит за номинации за най-добра оригинална песен, а сега отново е номинирана за "Applause" от "Кажи го като жена". Това е шеста поредна година, в която Даян получава номинация. Тя получи първото си признание в далечната 1987 г. Досега обаче не е спечелила нито един "Оскар", освен почетния, който получи през ноември. 

13: Номинации на Полша за най-добър международен филм в историята на наградите

С "EO" европейската държава продължава силното си представяне в международната категория.

9: Номинации за най-добър режисьор в кариерата на Стивън Спилбърг

Неговата девета номинация за "Семейство Фейбълман" го поставя в рядка компания, но не е рекорд - той засега принадлежи на Уилям Уайлър с 12 номинации. Спилбърг е печелил "Оскар" два пъти. Той е бил номиниран 12 пъти за най-добър филм като продуцент и печели веднъж, а тази година получава първата си номинация като сценарист в съавторството с Тони Къшнър в "Семейство Фейбълман".

ОЩЕ: Стивън Спилбърг със "Златен глобус" за режисура и драматичен филм

8: Неанглоезични филми, номинирани както за международен игрален филм, така и за най-добър филм

Германският "На Западния фронт нищо ново" стана поредният, който извади номинационния дубъл. Всичките седем негови предшественици спечелиха международния пълнометражен "Оскар", но само "Паразит" през 2020 г. успя да грабне и статуетката за най-добър филм.

7: Номинирани актьори с различен цвят на кожата

Особено силна година за актьорите от азиатски произход, с рекордните четири номинации: Мишел Йео, Ки Хи Куан и Хсу за "Всичко навсякъде наведнъж" и Хонг Чау за "Китът". 

6: Категории, в които Алфонсо Куарон е бил номиниран за "Оскар"

Обръгналият носител на "Оскар"-и, чието дело са "Рома" и "Гравитация", тази година участва в надпреварата тази година в категорията за късометражен игрален филм за "Le Pupille". Преди това е бил номиниран като продуцент, режисьор, монтажист, сценарист и оператор.

5: Броят на сценаристите на "Топ Гън: Маверик"

Филмът за въздушни асове е по сюжет на Питър Крейг и Джъстин Маркс и сценарий на Ерън Крюгер, Ерик Уорън Сингър и Кристофър Маккуори. На сцената на "Долби тиътър" на 12 март ще настане истинска навалица, ако този голям екип спечели приза.

"Невинаги съм мил": Хю Джакман откровено за гнева, уязвимостта и загубата на баща си (ВИДЕО)

„X-Men“ го направи звезда, а сега "Синът" му дава шанс да получи "Оскар". Актьорът говори за семейството, супергероите и об...

4: Тандеми, номинирани за най-добър режисьор

Тандемът Даниъл Куан и Даниъл Шайнерт с "Всичко навсякъде наведнъж" стават четвъртата двойка, която получава честта да бъде номинирана за най-добър режисьор в историята на наградите. Два от трите предишни тандема спечелиха "Оскар". Джеръм Робинс и Робърт Уайз успяха със съвместната режисура на оригиналния "Уестсайдска история" от 1962 г. Джоел и Итън Коен бяха номинирани и спечелиха за съвместна режисура на "Няма място за старите кучета" през 2008 г. и получиха още една номинация за "Непреклонните" три години по-късно. Актьорът Уорън Бийти и сценаристът Бък Хенри бяха номинирани заедно за най-добър режисьор през 1979 г. за "Раят може да почака". 

3: Номинирани за най-добър филм, които са спечелили повече от 100 милиона долара в бокс-офиса на Северна Америка

Блокбaстърите се завръщат в надпреварата за най-високото отличие в лицето на "Топ Гън: Маверик", "Аватар: Природата на водата" и "Елвис". Техните номинации обръщат тенденцията на все по-малки и директно показани на стрийминг филми да доминират в категорията.

Том Круз

2: Номинации в кариерата на Райън Куглър

Шон Пен остави на Зеленски своя Оскар до победата на Украйна (СНИМКИ)

Шон Пен отново посети Киев и този път връчи своята статуетка Оскар на украинския президент Володимир Зеленски като символ на вярата си ...

Режисьорът на "Черната пантера: Уаканда завинаги" се присъединява към рядка група, чиито членове са били номинирани веднъж като продуцент на най-добър филм - за "Юда и черният месия" през 2020 г. и втори път като автор на най-добра песен от филм - за "Lift Me Up" на Риана тази година. Други членове на тази група са Куинси Джоунс, Спайк Джоунз, Барбра Стрейзанд и Фран Уолш, която стана единственият човек, спечелил и в двете категории за "Властелинът на пръстените: Завръщането на краля" през 2004 г.

1: Номинация за продуцента на блокбастъри Джери Брукхаймър

79-годишният Брукхаймър, чиято кариера включва световни хитове като "Флашданс", "Въздушен конвой" и "Карибски пирати", получи първия си шанс за статуетка с номинацията за най-добър филм на "Топ Гън: Маверик".

0: Жени, номинирани за най-добър режисьор

След няколко години на противодействие на тенденциите с поредни победи на жени в категорията, Академията се завърна към историческата си норма да номинира само мъже за най-добър режисьор.

Обзорът е на Асошиейтед прес и БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

Леонардо ди Каприо ще изиграе Франк Синатра, режисиран от Мартин Скорсезе

Легендарното студио "Гибли" ще получи почетна "Златна палма" в Кан

Сериалът "100 години самота" е факт: Гледайте първия трейлър (ВИДЕО)

Куентин Тарантино се отказа от последния си филм

Филмът "Учителската стая" спечели наградата LUX на европейската публика

Документален филм за големия кинокритик Тони Андрейков представят в кино "Влайкова"

Новият филм на Константин Божанов е в секция "Особен поглед" в Кан

Обявиха филмите в Кан, които ще се борят за "Златна палма" (СПИСЪК)

Филмът за Доналд Тръмп с Мария Бакалова ще се бори за "Златна палма" в Кан

Гледаме на кино номинирания за наградата LUX филм "На борда на "Адаман" от 12 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com