От колко мляко се прави 1 кг сирене и как да си направим домашна моцарела?

24683
От колко мляко се прави 1 кг сирене и как да си направим домашна моцарела?
Снимка: iStock/Guliver

За да се произведе килограм сирене, е необходимо прясно мляко в количество между 6 и 10 литра. А в зависимост от технологията – температура, количество сол, използвани съставки, условия и време на зреене, може да бъдат произведени най-различни видове сирена.

Предлагаме на вашето внимание една от домашните рецепти за приготвяне на сирене, което е сред най-популярните в цял свят – моцарела.

Съвети

Не варете млякото, тъй като това затруднява образуването на съсиреци - което е началният етап от направата на моцарела. Ако използвате домашно прясно мляко, то трябва да е пастьоризирано. Прясно мляко в картонени кутии от магазина не е подходящо за приготвяне на сирене.

Приготвяне

Загрявате млякото, докато достигне температура 36ºC (използвайте термометър). Изключвате котлона и добавяте лимонтозу и сирище (в тази последователност). Разбърквате няколко секунди, за да се разтворят напълно. Млякото се оставя да престои 30 до 40 минути.

Само с капка оцет и обикновено мляко, приготвяте вкусно домашно сирене! Вижте как

Оформя се гладка и компактна извара. Щом започне да се отделя от съда, с нож правите успоредни и кръстосани разрези, на разстояние около 3 см сантиметра между единия и другия разрез. Оставяте я да почине 5 минути (ако се образува суроватка със зеленикав оттенък, това е знак, че всичко върви добре).

Разбърквате 20 минути с кръгови движения по дължината и дълбочината на съда. Слагате я на котлона при постоянно и интензивно бъркане, докато достигне температура 41ºC. Дръпвате я от котлона и разбърквате още 20-30 минути, докато започне да съхне във вид на по-твърди и сухи топчета. Изливате суроватката и оставяте уплътнената маса като единно блокче (може леко да се доуплътни с ръце). Покривате я с кърпа и я оставяте непокътната до следващия ден. През това време тя ферментира и ще бъде готова след около 16 часа.

След този срок нарязвате изварата на тънки филийки (приблизително 7 см или 4 пръста широки). Половината от филийките се нареждат в тава и се заливат с вода с температура 80ºC, колкото да ги покрие. С помощта на дървена шпатула и решетъчна лъжица бъркате и натискате, докато се съберат в хомогенен блок, който е много лъскав и лесен за разтягане.

За другата половина от нарязаната извара сменете горещата вода с чиста, също на 80ºC, и повторете процедурата. Дотук трябва да сте получили гладка, лъскава и много еластична маса.

Как се прави бяло саламурено сирене - оригинална рецепта за истински вкус

Формоване

При формоването се придава желаната форма на сиренето: пръчици, нишки, осмици, „понички“ и всичко, което фантазията ви позволява. Сиренето се поддържа винаги топло. Препоръчваме на начинаещите да започнат с пръчици, които лесно се оформят.

Осоляване

След формоването сиренето се потопява в саламура. Държи се в нея при температура от 10 до 12ºC в продължение на 12 часа за всеки килограм (пример: ако е 4 килограма, се държи 48 часа; 4 кг по 12 часа), ако сиренето е във форма на блокчета.

Но във форма на топчета (по 40 грама всяко) се държи в саламура, изчислено по 15 минути за всяко топче.

А във форма на пръчици (от 20 до 30 грама всяка) – по 10 минути за всяка пръчица.

Пример: ако топчетата са 20, ги държим в саламурата 300 минути (20 топчета по 15 минути) или 5 часа. За пръчиците, съответно: 20 пръчици по 10 минути = 200 минути или 3 часа и 20 минути.

Саламурата

На всеки килограм сирене се полагат 3 литра саламура. Тя се прави, като на 10 литра вода сипвате 2,2 до 2,4 кг сол. Разтваряте солта във водата и загрявате, докато достигне температура от 90ºC. Прецеждате и охлаждате. Саламурата може да се използва многократно - но всеки път добавяйте по малко сол, за да я подсилвате.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Полезна супа с коприва и спанак: Тайната е в сос Бешамел

Спагети Болонезе с пилешко: Уникален вкус

Ароматна картофена супа по селски

Кюфтенца с тиквички и топено сирене: Не може да им устоите

Свински пържоли с лук: Обичана рецепта

По какво се познава класическото италианско тирамису

По какво се различават класическите американски палачинки от нашите

Как се правят пържени филийки, така че винаги да са хрупкави?

Как се приготвя майонеза с останалите великденски яйца?

Най-лесните курабийки за Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com