НА ЖИВОВойната в Украйна

От петък: Откриват втора лаборатория на ГКПП "Капитан Андреево"

1898

Служебният кабинет няма да променя политики на ГКПП "Капитан Андреево". Това е работа на редовното правителство. В момента на граничния пункт част от проблемите са решени, но все още съществуват други. Стараем се да не се образуват големи опашки. Фитосанитарен контрол се извършва само на хладилните камиони. От петък работи и втора лаборатория, като всяка от двете има капацитет 20 и няколко проби на ден. Подали сме документи за обществена поръчка за апарати, които ще могат да осигурят по 100 проби на ден. Това каза министърът на земеделието Явор Гечев по време на изслушване пред Комисията по земеделие относно предприетите действия - правни, фактически и процесуални - за защита на интересите на държавата и на Българската агенция по безопасност на храните във връзка с управлението на имотите и изпълнение на контролните функции на държавата на ГКПП "Капитан Андреево", обявени за обект и дейности от значение за националната сигурност.

"Все още нямаме екшън план за "Капитан Андреево", но успяваме бързо да реагираме и засега се справяме добре", коментира д-р Иван Шиков, който едва преди два дни бе назначен на поста изпълнителен директор на БАБХ, след отстраняването на неговия предшественик. Той допълни, че все още не е успял да се запознае в дълбочина с дейността на граничните пунктове, които досега не са му били ресор.

Министър Гечев каза още, че не разглеждат варианти за пускане на частни лаборатории, но мислят за позициониране на лаборатория и на граничния пункт в Лесово, за да вървят по-бързо опашките, които през декември стават двойни. "Войната в Украйна промени трафика както в Европа, така и в Азия. Предвижда се той само да се увеличава в следващите години", допълни министърът и обеща, че всеки проблем, който беше изнесен в медиите, ще подлежи на пълна проверка.

Относно визията си за бъдещето на БАБХ д-р Шиков изтъкна, че през последните години агенцията е била олицетворение на недобри практики, затова той ще работи в насока връщане на добрия й имидж. Той подчерта и факта, че БАБХ не е само "Капитан Андреево".

Министър Гечев отбеляза, че една от забележките, които е имал към вече бившия изпълнителен директор на БАБХ Христо Вълчанов, е бил недостатъчният административен капитал на правния отдел на агенцията. В тази връзка Шиков сподели, че е предприел действия по възстановяване на дирекцията, която към момента работи на половината си капацитет.

Що се отнася до процедурите по държавната профилактична програма, изпълнителният директор на БАБХ увери, че голяма част от тях вече са стартирани. След откритото миналата седмица огнище на бруцелоза може да се каже, че има известен проблем с болестта при едрите преживни животни, но при дребните е заложено 100 процента вземане на кръвни проби, с което смятам, че ще успеем да се справим до края на годината.

По време на изслушването беше констатиран и друг проблем в агенцията - всички такси, които БАБХ събира, отиват в държавния, а не в нейния бюджет. Същевременно министър Гечев определи ведомството като "тежкоразходно". Затова Министерство на земеделието и Държавен фонд "Земеделие" правят всичко по силите си, за да подкрепят дейността на агенцията.

На комисията беше решено на заседанието другата седмица отново да има изслушване с министър Гечев и д-р Иван Шиков, този път на тема стратегическия план за новата Обща селскостопанска политика, който беше одобрен от ЕК днес.

Заместник-министърът на земеделието: Служебното правителство завари хаос и безпорядък на "Капитан Андреево"

Бариерата е била вдигната и в страната, и в Европа, са влизали пратки без да бъдат контролирани от БАБХ, не е имало контрол. Това заяви...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

Борисов: Кирил, Асен и Христо...
Бойко Борисов призова Северна...
Пеканов: ЕК търси начин да предоговори...
Демерджиев - на работно посещение...
Проф. Огнян Герджиков за 48-ото...
Десислава Атанасова: Само ГЕРБ...
Бивш депутат от ИТН обяви парламентарната...
ДСБ решава на национално събрание...
Два референдума в България: каква...
Кирил Петков: Страните от НАТО...
Никола Минчев: Обмисля се сериозно...
Георг Георгиев: Някои от законопроектите...

Последни новини