От петък: Откриват втора лаборатория на ГКПП "Капитан Андреево"

2101
От петък: Откриват втора лаборатория на ГКПП "Капитан Андреево"
Снимка: Елена Страхилова

Служебният кабинет няма да променя политики на ГКПП "Капитан Андреево". Това е работа на редовното правителство. В момента на граничния пункт част от проблемите са решени, но все още съществуват други. Стараем се да не се образуват големи опашки. Фитосанитарен контрол се извършва само на хладилните камиони. От петък работи и втора лаборатория, като всяка от двете има капацитет 20 и няколко проби на ден. Подали сме документи за обществена поръчка за апарати, които ще могат да осигурят по 100 проби на ден. Това каза министърът на земеделието Явор Гечев по време на изслушване пред Комисията по земеделие относно предприетите действия - правни, фактически и процесуални - за защита на интересите на държавата и на Българската агенция по безопасност на храните във връзка с управлението на имотите и изпълнение на контролните функции на държавата на ГКПП "Капитан Андреево", обявени за обект и дейности от значение за националната сигурност.

"Все още нямаме екшън план за "Капитан Андреево", но успяваме бързо да реагираме и засега се справяме добре", коментира д-р Иван Шиков, който едва преди два дни бе назначен на поста изпълнителен директор на БАБХ, след отстраняването на неговия предшественик. Той допълни, че все още не е успял да се запознае в дълбочина с дейността на граничните пунктове, които досега не са му били ресор.

Заместник-министърът на земеделието: Служебното правителство завари хаос и безпорядък на "Капитан Андреево"

Бариерата е била вдигната и в страната, и в Европа, са влизали пратки без да бъдат контролирани от БАБХ, не е имало контрол. Това заяви...

Министър Гечев каза още, че не разглеждат варианти за пускане на частни лаборатории, но мислят за позициониране на лаборатория и на граничния пункт в Лесово, за да вървят по-бързо опашките, които през декември стават двойни. "Войната в Украйна промени трафика както в Европа, така и в Азия. Предвижда се той само да се увеличава в следващите години", допълни министърът и обеща, че всеки проблем, който беше изнесен в медиите, ще подлежи на пълна проверка.

Относно визията си за бъдещето на БАБХ д-р Шиков изтъкна, че през последните години агенцията е била олицетворение на недобри практики, затова той ще работи в насока връщане на добрия й имидж. Той подчерта и факта, че БАБХ не е само "Капитан Андреево".

Министър Гечев отбеляза, че една от забележките, които е имал към вече бившия изпълнителен директор на БАБХ Христо Вълчанов, е бил недостатъчният административен капитал на правния отдел на агенцията. В тази връзка Шиков сподели, че е предприел действия по възстановяване на дирекцията, която към момента работи на половината си капацитет.

Що се отнася до процедурите по държавната профилактична програма, изпълнителният директор на БАБХ увери, че голяма част от тях вече са стартирани. След откритото миналата седмица огнище на бруцелоза може да се каже, че има известен проблем с болестта при едрите преживни животни, но при дребните е заложено 100 процента вземане на кръвни проби, с което смятам, че ще успеем да се справим до края на годината.

Редовна ли е акредитацията на лабораторията на "Евролаб 2011"?

Има ли лабораторията "Евро Лаб" редовен сертификат от Изпълнителна агенция "Българска служба за акредитация" (ИА БСА)? Според разследва...

По време на изслушването беше констатиран и друг проблем в агенцията - всички такси, които БАБХ събира, отиват в държавния, а не в нейния бюджет. Същевременно министър Гечев определи ведомството като "тежкоразходно". Затова Министерство на земеделието и Държавен фонд "Земеделие" правят всичко по силите си, за да подкрепят дейността на агенцията.

На комисията беше решено на заседанието другата седмица отново да има изслушване с министър Гечев и д-р Иван Шиков, този път на тема стратегическия план за новата Обща селскостопанска политика, който беше одобрен от ЕК днес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Най-големите безумия в България в закони: Говори проф. Даниел Вълчев

Меглена Плугчиева е подала оставка като съветник на Димитър Главчев

Ваня Григорова иска да става депутат с подкрепата на Мая Манолова

Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ, за да управляват заедно след изборите (ВИДЕО)

От днес можем да подаваме е-заявления за гласуване в чужбина

Има ли връзка Бойко Рашков с обвинените за контрабанда?

Изненада: ДПС издига Елена Йончева за евродепутат

Антон Кутев: Самоиздигането на Главчев за външен министър беше тежка грешка

Бивш земеделски министър: Ако мотивите за смяната на Вътев са актуални, то Главчев изобщо не е трябвало да го назначава

Радев: Подкрепяме евроинтеграцията на Косово

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика