„Отговорите“: С Антоанета Василева, Иво Иванов и д-р Виолета Донева

5474

Ето темите в седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова“: Центърът за безопасен интернет – единствената платформа, на която децата могат да се оплачат от онлайн тормоз, е заплашен с липса на финансиране. Разговаряме с координатора на центъра Антоанета Василева.

Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин, който е издирван за военни престъпления в Украйна. Едновременно с това китайският лидер Си Дзинпин посети Москва и разговаря с Путин. Тези международни събития коментираме с журналиста от Българското геополитическо дружество Иво Иванов.

Туризмът е начина да отпочинем, да пътешестваме и да опознаем света, затова темата е приятна и важна. Предстои ни и разговор за отминалия зимен туристически сезон и настоящия летен с Виолета Донева от политическото ръководство на формация ДЕН и преподавател по туризъм в Нов Български университет.

Ще бъде ли закрит Центърът за безопасен интернет поради липса на финансиране?

Центърът за безопасен интернет – единствената платформа, на която децата и родителите могат да сигнализират за онлайн тормоз, е заплашен от липса на финансиране. В “Отговорите“ разговаряме с координатора на центъра Антоанета Василева. Ето какво каза тя:

„От миналата година изпитваме затруднения да съфинансираме европейското финансиране по програма „Безопасен интернет“, която изисква 50% от средствата, които Центърът разходва, да са финансирани от други източници. Като нашите колеги от другите страни от центровете за безопасен интернет до голяма степен намират това съфинансиране от държавата. Защото всички държави в Европейския съюз са подписали няколко международни документа и директиви. Не е експлицитно написано, че трябва да се съфинансира от държавата Центъра, но дейности и политики, свързани с това, което Центъра прави вече 16 години са залегнали и са отговорност на държавата. На практика през последните 16 години ние изпълняваме държавна политика, защитаваме децата онлайн, консултираме родители как да предпазват децата си и реагираме в ситуации, в които хората наистина са в криза. Още повече, че едно от нещата, които правим, е да сваляме материали, които са изтекли, голи снимки, видеа, да предотвратяваме онлайн тормоз, защото българските деца за съжаление страдат най-много от онлайн тормоз и след това сексуална онлайн експлоатация“.

Кампанията в социалните мрежи „Сръчкай ги“ на Националната мрежа за децата и Центъра за безопасен интернет има за цел да привлече вниманието на служебния премиер Гълъб Донев, на вътрешния министър Иван Демерджиев и на замесник-министъра на образованието Мария Гайдарова към проблема с финансирането на центъра. Към 21 март кампанията е събрала над 333 000 сръчквания. В резултат на кампанията министър Демерджиев е поканил Центъра на среща, така че прадстоят разговори. Ето какво още каза Антоанета Василева“

„Истината е, че аз лично и мои колеги водим разговори с различни министри и две правителства вече, включително и служебното, вече почти година ще стане. Това, което ни предлагат са временни и несигурни механизми за финансиране, които не са подходящи за Центъра за безопасен интернет от гледна точка на това, че работата, която ние вършим, е много специфична и няма кой да ни замени. И няма как някой друг да поеме тази дейност, просто защото толкова години сме трупали експертност и родители и децата ни познават и ни търсят. Най-много на консултативната линия ни търсят тийнейджъри, които имат онлайн проблеми и търсят съвет как да излязат от тях“.

Още – във видеоматериала.

Какъв знак от Запада е заповедта на Международния наказателен съд за арестуване на Владимир Путин?

Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин, който е издирван за военни престъпления в Украйна. Едновременно с това китайският лидер Си Дзинпин посети Москва и разговаря с Путин. Тези международни събития коментираме в “Отговорите“ с журналиста от Българското геополитическо дружество Иво Иванов.

„Заповедта за арест на Путин е абсолютно сериозна, в нея няма нищо символично. Ако някой смята, че е символично, между другото Милошевич не е съден от този Международен наказателен съд, а от специалния трибунал за бивша Югославия, но той подписа в Дейтън договор, че признава този съд и никога не е вярвал, че ще отиде там. Та и ситуацията с Путин е същата – Русия не признава в случая Международния наказателен съд, но това не означава, че Путин не може да се изправи или да го изправят там. Докато е президент... и Милошевич докато беше президент беше недосегаем. След това се криеше по казармите в Белград. Това е оферта на Запада, нека да го разгледаме така, към останалите въобще трезви мозъци в Москва: С този човек ние повече няма да преговаряме. Това е знак, това е символ. Оттук нататък вие си берете грижата, дали ще го отстраните, дали ще ни го предадете, дали ще го пуснете да замине в Китай при неговия приятел Си Дзинпин.

Това е знакът, който подава Международният наказателен съд. Той може да бъде съден, ако се изправи пред трибунала, а може да бъде съден и задочно между другото. Може, в смисъл такъв да се събират доказателства срещу него, което се прави. Но когато чисто процедурно бъдат изправени и други хора, защото там ще отидат и други хора, няма да е сам Путин. Аз смятам, че ще има още обвинения, защото това обвинение е най-малкото. За нарушаването на Женевските конвенции чрез депортирането на деца и отвличане. Очевадни са всички други военни престъпления, така че процесът ще се разраства. Въпросът е докъде и как. Дори Путин да изчезне от политическата сцена, независимо как – физически или по друг начин, другите, които ще застанат там, те ще бъдат съдени и делото на Путин и неговата агресия ще бъде осъдена. Така че дори да не застане пряко пред трибунала, той ще бъде осъден чрез своите сътрудници.

Това, че Русия сега не признава Международния наказателен съд, не значи, че няма да го признае. Няма давност за престъпленията, които са извършени.“

Доколко Пекин се ангажира с Москва и какво означава „Китай, заедно с Русия ще защитава световния ред“, ще научите от видеоматериала.

Под въпрос ли е летният туристически сезон?

Туризмът е начина да отпочинем, да пътешестваме и да опознаем света, затова темата е приятна и важна. В “Отговорите“ разговаряме за отминалия зимен туристически сезон и настоящия летен с д-р Виолета Донева, преподавател по туризъм в Нов Български университет и член на политическото ръководство на формация ДЕН.

Зимният туристически сезон мина добре, въпреки липсата на сняг, но летният сезон е малко под въпрос. Основните проблеми, които ни очертаха хората от бранша, са разбира се кадровото обезпечаване и енергийната несигурност на сектора. Тъй като много от хотелите са инвестирали във фотоволтаици, имат трудност във включването им в общата електрическа система. Но пък програмите на Европейския съюз, те отчитат, че им помагат в това постигане на известна независимост с новите програми за фотоволтаици. И другият им основен проблем е намерението за връщане на 20-процентния ДДС в ресторантьорството.

От бранша очакват подкрепа от държавата, но въпросът е доколко държавата би могла да им помогне в момента. За съжаление в България ние имаме Министерство на туризма, което от много време насам, откакто съществува, се занимава предимно с маркетинг. Разбира се, като държавен орган, първата работа на министерството е регулация и контрол. Но и от бранша, и ние като експерти считаме, че има много детайли в областта на туризма, които биха могли да спомогнат за неговото развитие.

По статистически данни тази година ние имаме пълен зимен сезон, но това, което извади министърът е, че 80% от приходите, генерирани от туризъм, са от вътрешен туризъм. Което не изпълнява основната за икономиката на туризма функция да представлява износ.

Зимните ни курорти се справиха изключително добре, тъй като, слава Богу, в голяма част от тях количеството допълнителни услуги, които се предлагат в дестинациите, успяват да елиминират липсата на интерес заради липсата на сняг. Има много туристи, които въпреки липсата на сняг посетиха нашите зимни курорти, защото в тях има много инициативи, много допълнителни услуги, които те могат да ползват, експлоатирайки природните дадености на нашите прекрасни планини.“

Какво трябва да направи държавата, за да подкрепи бранша и имат ли студентите по туризъм интересни идеи, ще научите от видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

На Калин Стоянов няма да му извадят компроматни снимки, ако слуша: Цветан Цветанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Смяната на външния министър беше направена по най-идиотския начин: Румяна Коларова за рокадите в кабинета (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю