НА ЖИВОВойната в Украйна

Отговорите: С Емил Кабаиванов, Евгений Кънев и Евелина Славкова (ВИДЕО)

6433

Темите в седмичното обзорно предаване „Отговорите със Спасиана Кирилова“ са: Съвзема ли се Карловско след наводненията и от какво имат нужда хората там. Онлайн връзка с кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов. Мит ли е руското влияние и какви са руските интереси в България? Как се отразяват те в предизборната кампания. Разговаряме с Евгений Кънев, финасист, доктор по икономика и публицист.

Според проучване на „Тренд“ хората в България имат определени очаквания към новата власт. Говорят ли за тези очаквания политиците в предизборната кампания? Коментира Евелина Славкова, социолог от „Тренд“.

Карловско се бори с щетите от наводненията

На втори септември, след осемчасов пороен дъжд от 200 литра на квадратен метър, бяха наводнени населени места в общините Карлово, Марица и Калояново. Те бяха залети от придошлите реки. Най-тежко пострадаха карловските села Каравелово, Богдан и Слатина, където бе обявено бедствено положение. Армията, полицията и стотици доброволци се включиха в разчистването на селата.

Разговаряме с кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов.

402 къщи са засегнати в различна степен от природната стихия, каза д-р Кабаиванов. До момента са събрани над 800 000лв. от дарения. Събраните средства ще отидат до стотинка за пострадалите семейства. С решение на Общинския съвет избрахме Обществен съвет, който ще предложи как да бъдат разпределени средствата, а Общинският съвет ще вземе окончателното решение. Банковата сметка е публична, открита и гарантирана срещу всякакви възможни спекулации. 21 човека влизат в Обществения съвет – двама представители на администрацията, които аз (кметът Кабаиванов, бел. ред.) ще определя, двама съветници, кметовете на пет селища, които са пострадали, влизат представители на Агенцията за социално подпомагане, представител на Областния управител и хора, избрани на събрания в населените места, които пострадаха от наводнението. Така, че този Обществен съвет да бъде максимално представителен и да няма ни най-малко съмнение, че кой каквото е успял да откъсне от собствения си бюджет, или от бюджета на семейството и от фирмата, и го е дарил на пострадалите, ще отиде точно при тях и точно за това, от което имат най-много нужда.

Имаме нужда от повече техника, защото работим в населените места на няколко фронта. Първо най-тежката верижна техника – багери и фадроми, работят в речните корита, за да ги одълбочим до такава степен, че да слезем на нивото, на което те бяха преди водната трагедия. Ще ви кажа само, че средно между 2 и 3 метра, а някъде и 4 метра наноси има в речните корита. Всичко това трябва да бъде изчистено, имаме още най-малко месец работа. В Каравелово работят 5 тежки машини, в Богдан – 6, в Слатина – 4. Имаме нужда поне от по една машина, багер или фадрома, която да работи в трите населени места и то в продължение на още около месец.

Имаме нужда от средна и малогабаритна техника, улиците вече са проходими, но имаме още да чистим дворове в Богдан и в Каравелово. В Слатина остана една къща с непочистен двор и приземния етаж на здравната служба.

Имаме нужда от комбинирани багери с гребло и кофа, имаме нужда от средни и малки самосвали. Всяка фирма, която желае да изпрати техника, може да се обади на горещия телефон, който е публикуван на сайта на общината. Там е публикувана и сметката за дарения. Фирмата може да изпрати номенклатурата на техниката, с която разполага. От нас ще разбере цената на машиносмяна или на моточас, която ние изпращаме в Междуведомствената комисия в София, за да извърши плащането, така че да има ред и цените, на които работят фирмите да са еднакви за всички.

Тепърва предстои да възложа проектиране на седем мостови съоръжения на общински пътища, 14 моста в населените места, повече от 150 дка разрушени или полуразрушени общински улици. Имаме и проектиране на трите речни корита в Каравелово, Богдан и Слатина.

30 семейства изразиха желание да бъдат настанени във фургони. Може да имаме нужда от още, ако стане ясно, че някои от къщите не подлежат на ремонтиране.

Още за справянето с щетите от бедствията – във видеоматериала.

Руското влияние в предизборната кампания

Руското влияние в България не е мит, ние сме били 45 години тяхна колония, без преувеличение, казва Евгений Кънев. С подставено правителство, което изпълнява всички техни желания до 1989 г. А след промените на практика чрез своите деца, внуци, както и службите за сигурност, се преобразуваха в класата, която на практика управлява икономиката и политиката. Неслучайно енергетиката е най-нереформираният сектор в икономиката за целия преход. Там в масовия случай се запазиха държавните предприятия или временно някои бяха дадени на концесия. Има само два-три небългарски и неруски инвеститора в цялата енергетика. С доставките на газ, петрол и не на последно място на ядрено гориво, контролират цялата енергетика.

На първо място руското влияние в предизборната кампания се чувства в изказванията на самите политици. Не може да има война, която е съдбоносна за България в зависимост от това как ще се развие и да нямаме категорични позиции против войната. Реално, с изключение на една-две партии, повечето искат да се скъса в тази ситуация с НАТО, а някои дори с Европейския съюз. Това какво може да бъде, освен руско влияние. Какво да кажем за изявленията на топ държавници, които в критична ситуация като сегашната настояват отново да се купува от „Газпром“ и на практика да се финансира войната на Путин. Единствената страна в ЕС, освен Унгария.

Какво да кажем за това, че не искаме да даваме оръжие на Украйна – единствената страна в НАТО, отново освен Унгария.

Какво да кажем за това, че до последно бавихме интерконектора с Гърция и те ще си припишат, че са го направили след два-три дена, когато се открива. Първото решение на кабинета (служебния, бел.ред.) беше блокаж на този интерконектор с подмяна на борда и т.н.

Какво да кажем за всички национални медии, където продължават да балансират гледните точки. Т.е. ние нямаме ярки и категорични позиции, че сме против войната и че Украйна трябва да бъде подпомогната. А се проповядва неутралитет, което на практика значи, че ако Русия победи, ще имаме на 100 км. от Варна, реално руска граница. Руска войска и всъщност много лесен плац дарм до България.

Трябва ли да изгоним руския посланик Елеонора Митрофанова и дали има политически и икономически опити за еманципиране от влиянието на Русия, ще научите от видеоматериала.

Какво очакват хората от новата власт

Според проучване на Изследователски център „Тренд“ хората в България имат определени очаквания към новата власт. Разговаряме с Евелина Славкова, социолог от „Тренд“.

Проучването е национално представително, реализирано в периода 15-22 август сред 1000 души пълнолетно население на България, във възрастовата категория 18+, т.е. имащи право на глас. Финансирано е от „24 часа“. Направено е с пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“.

Всъщност още в първото проучване на „Тренд“ в началото на месеца се видя, че има голяма промяна в проблемите, които българите виждат пред себе си и които всъщност политиците трябва да разрешат. В последните години разбира се темите за заплати, за бедност, бяха също доминиращи, но не с този голям процент, който виждаме в момента. 77 процентни пункта в това проучване от хората смятат, че новата изпълнителна власт, новото народно събрание трябва да осигурят поносими цени на газ, ток и съответно горива. Вижда се наистина, че темата с повишаващите се цени е изключително доминираща, следвана от да се вземат мерки срещу обедняването, със 75 процентни пункта. Което показва наистина, че социално-икономическите теми са доминиращи през последните месеци и това проучване отново го доказа. Очакванията на хората са тези теми да бъдат застъпени в управленската програма на следващата изпълнителна власт. Интересно като акцент е, че 43 процентни пункта събира борбата с корупцията. Ако си спомняте, миналата година, когато минахме през три избора, темата за корупцията беше застъпена изключително в кампаниите, в говоренето, във всички детайли, които се случваха и наблюдавахме в Народното събрание. Сега е изместена тази тема от темата за обедняването и от икономическите притеснения на хората как всъщност те ще се справят с тази много висока инфлация.

В някаква степен се говори за проблемите на хората по време на кампанията. В управленските програми аз лично много конкретни детайли за това какво трябва да се направи стъпка по стъпка, не съм видяла.

Как би изглеждал следващия парламент според резултатите от проучването и одобряват ли хората служебното правителство, ще разберете от видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Интервю

Проф. Даскалов: Кабинетът на...
Експерт: Цените на имотите у нас...
Д-р Мария Ивановска, която измери...
Глас от БСП: Конспирация е, че...
Директорът на БНР: Откакто съм...
Пламен Иванов: Държавата не плаща,...
Задава ли се тройна епидемия от...
Най-популярните митове за ваксините:...
Дебат само с един: Хартиената...
Ще получим ли патент за откритие,...
Ваня Григорова: Има фирма, която...
Отговорите: С Явор Куюмджиев,...

Последни новини