Откриха десетата учебна година в неделното училище на Смолян (СНИМКИ)

3941
Откриха десетата учебна година в неделното училище на Смолян (СНИМКИ)
Снимка: Росица Примовска

С тържествен водосвет бе открита новата, десета поред, духовна учебна година на неделното училище в храм „Св. Николай Чудотворец” - Смолян.

След светата литургия и отслужения водосвет духовният наставник свещеник Васил Маджаров поздрави децата и пожела успешна учебна година.

„Той ни пожела Бог да ни закриля, а ние да бъдем смирени и добри. Винаги да вярваме. Да се обръщаме към Господ не само в трудните моменти, а и  в добрите,  да бъдем благодарни за това, че ни помага. Да не забравяме от къде сме тръгнали и да надграждаме знанията си. Да се обичаме“, разказа студентката Антония Кушлева.

На децата, които завършват основно образование и продължават да се учат в гимназия, както и на тези, които вече са студенти, отец Васил подари позлатени  кръстчета и икони – в знак на благодарност за приноса им в съхранението на неделното училище.    

„Благодарение на вас имаме много първи награди от национални конкурси за есета и рисунки. Имате заслуга и за националното отличие от конкурса за църковни и духовни песни „Осанна във висините” в град София. Похвална е доброволческата дейност с децата от Съюза на инвалидите в Смолян  и Дома за стари хора в село Фатово. Благодарим ви! Запазете вярата и добротата в сърцата си. Бог да ви помага!“ – каза свещеникът.

 

 

На откриването присъстваха миряни, родители, а в службата взе участие църковният хор с диригент Радка Чакърова.

На събитието присъства и Соня Цветкова, която води  Детския хор ”Свети Николай Чудотворец“. В него има вече нови попълнения с деца на 5 до 10-годишна възраст. Тя поздрави децата от неделното училище, като пожела да запазят вярата си и да постигнат много успехи благодарение на основите, положени  в църквата.

След водосвета отец Васил Маджаров и Соня Цветкова заведоха децата в новата зала на неделното училище. Там бяха раздадени учебни помагала по вероучение и беше представена новата учителка Мария Христева. Децата бяха щастливи и чакат с нетърпение новите занимания.

 

 

„Честита ни Нова духовна учебна година! Днес водосветът беше тържествен и вълнуващ. Посетихме и новата стая за децата, много ни хареса. Синът ни Илия очаква с нетърпение да започнат занятията“, каза майката на детето - Елена Димитрова.

„Аз посещавам неделното училище от 8 години. Когато дойдох за първи път, бях в пети клас. С трепет и вълнение прекрачих прага на църквата - същата тази, в която съм кръщавана. Още от първото ми занятие започнах да чувствам храма като дом. Почувствах Божията сила и подкрепа. Вярвах, молих се, занимавах се с доброволческа дейност. За всичките тези години никога не се отказах. Започнах да уча в гимназия и въпреки натовареното ми ежедневие, с радост и желание чаках този ден от седмицата, в който ще се съберем в неделното училище и ще научим нещо ново за Бог, светците и православната вяра“, казва Антония.

Безплатно църковно училище по вероучение от тази неделя в Асеновград

Традиционното неделно училище за деца по вероучение стартира тази седмица в Асеновград. То е безплатно за всички малчугани, които желая...

Сега тя вече е студентка, но не се отказва от духовните си занимания.

 

 

„Поглеждайки назад, осъзнавам колко много ми е помогнало неделното училище. Най-вече ме е научило да се старая да бъда добра и смирена, да вярвам и да съм благодарна за всичко, което имам. Винаги ще съм част от тази църква,  никога няма да забравя това, което съм научила. Всички ние трябва да си вземем поука и да осъзнаем колко е важна вярата за нашето съществуване. Материалните неща са до време, но това, което е в душата и сърцето, е завинаги“, обобщава момичето.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com