НА ЖИВОВойната в Украйна

Открито в дълбините: това ли е най-дългото животно в света?

9237

Изследователите са уловили желеобразно същество с множество отровни пипала, които образуват „стена на смъртта“ във водата. Това била рутинна експедиция – изследователите се отправили да изучават живота на морското дъно край бреговете на Западна Австралия на дълбоководен апарат, когато той неочаквано се натъкнал на гигантско подводно животно с дължина 45 метра, пише The Guardian.

Според Нерид Уилсън от музея на Западна Австралия желеобразното същество било толкова голямо, че било невъзможно да се подмине. Изследванията са проведени на дълбочина около 600 метра в подводен каньон.

Отдалече гигантското нещо приличало на въже на хоризонта. Но когато се приближили, изследователите осъзнали, че са се натъкнали на огромен сифонофор, навит в спирала. Дълбоководният сифонофор бил дълъг около 45 метра и влачел смъртоносните си пипала след себе си – изследователите предполагат, че са открили най-дългото животно на планетата.

По думите на Уилсън, те тъкмо се връщали към изследователския апарат, когато се натъкнали на гигантската подводна спирала. Екраните в различни части на изследователския съд излъчвали живи кадри от подводния апарат. Изследователският екип бил едновременно хипнотизиран и озадачен от видяното.

Гмуркането излязло извън графика, затова учените имали само няколко минути, за да се запознаят с гигантския сифонофор. Но дори и това време било достатъчно, за да разгледат гигантската спирала, да направят няколко снимки и дори да вземат проба.

Сифонофорите имат желеобразни тела и принадлежат към същата група като медузите. Те обаче имат уникална структура на тялото – независимо че тези същества приличат на десетки слепени медузи, те представляват един организъм. Сифонофорите обаче са избрали да не се развиват естествено (тяло с органи), а представляват отделни части (зооиди), които отговарят за определени функции – хранене, размножаване, придвижване.

Учените смятат, че са уловили нов вид от рода Apolemia, група, която обикновено прилича на боа с пера.

Известно е, че спираловидното разположение на сифонофорите представлява поза за хранене. С помощта на десетки смъртоносни пипала те създават нещо като „стена на смъртта“ във водата, като по този начин причакват плячка – ракообразни и риби.

ОЩЕ: Призрачно същество: Водолаз откри рядък прозрачен хищник (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Интересно

2,3-метров меч е открит в Япония...
10 географски факта, на които...
Статуя на Херкулес е открита при...
Облак азотна киселина от съветска...
Това древно, 2500-годишно любовно/скръбно...
Неандерталци напълнили пещерата...
Нов тест открива болестта на Алцхаймер...
В Норвегия откриха находище на...
Топки за пинг-понг и вазелин:...
Мистериозен римски додекаедър,...
Когато сърцето на Земята спре:...
Тайнствената "Небесна бездна"...

Последни новини