Откриват Берлинале с кунг фу

7897
Откриват Берлинале с кунг фу

Надпреварата за „Златната мечка”, първия голям европейски кинофестивал за годината, се открива тази вечер в кунг фу стил с филма "Великият учител" на китайския режисьор Уон Кар Вай, който е и председател на журито, съобщава БГНЕС.

Лентата, която ще бъде прожектирана извън конкурсната програма, разказва за живота на Ип Ман, учител на легендата на азиатското кино Брус Лий. Тя ще постави началото на 11-дневния фестивал - от 7 до 17 февруари, по време на който ще бъдат прожектирани над 400 филма, а публиката ще има достъп до всеки един от тях.

На преломния 18 февруари започват снимките на нов филм за Левски

Aктьорът Димо Алексиев по всяка вероятност ще играе Левски в новия игрален филм, посветен на Aпостола на свободата, продуциран от TV7. ...

24 дългометражни филма от 22 страни бяха включени в официалната селекция, от които 19 ще се борят за Златна и Сребърни мечки и за Голямата награда на журито. Те ще бъдат присъдени на 16 февруари.

Селекцията е еклектична - от холивудски филми с много голям бюджет до творби на по-малко или съвсем неизвестни автори. Зрителите ще могат да видят най-новите филми на американците Гюс ван Сант и Стивън Содърбърг, както и три френски филма с участието на легендите Катрин Деньов, Жюлиет Бинош и Изабел Юпер.

И трите се очаква да преминат по червения килим заедно с още куп звезди - Мат Деймън, Джъд Лоу, Итън Хоук, Никълъс Кейдж, Ема Стоун, Джефри Ръш, Кристофър Лий. Верен на традицията си на ангажиран фестивал, Берлинале, който беше създаден през 1951 г. от Съюзниците като "витрина на свободния свят", ще приеме и последния филм на иранския режисьор Джафар Панахи "Спуснати завеси". Той е включен в конкурсната програма.

В програмата през първата седмица е включена лентата "Обетована земя" на американеца Гюс Ван Сант с Мат Деймън, който опитва да убеди жителите на американско село да разрешат сондажите за газ на земята им. След това ще бъдат показани филми на американски, полски, австрийски, руски и френски режисьори.

Китай е втори филмов пазар в света

Продажбите на кинопазара в Китай са нараснали с 30% спрямо 2011 г., а киноманите са похарчиха 17 млрд. юана за билети през м.г., с коет...

Тази година в журито на фестивала влизат американският актьор и режисьор Тим Робинс, иранската режисьорка Ширин Нешат, гръцката й колежка Атина Рейчъл Цангари, датската режисьорка Сузане Биер, германският режисьор Андреас Дресен и американската операторка Елън Курас.

Редактор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Хората с тази кръвна група са най-красиви
Хората с тази кръвна група са най-красиви

Кръвната група предопределя не само предразположеността към определени заболявания, но и физическата привлекателност. Това показва проучване,...