Литспот

Откъс от "Ярост", Сандра Браун

479
Тъй като идваше за четвърти път в къщата, журналистката познаваше добре разположението на стаите. Всекидневната изглеждаше като миниатюрен музей на Тексас – с килими от волска кожа върху издраскания дървен под, репродукции на бронзови статуи на каубои в действие и мебели, в сравнение с които коженият фотьойл на Майора изглеждаше като детска играчка.

Едно от разклоненията в основната стая продължаваше в коридор, а първата врата вляво водеше към малък будоар, въпреки че женственото звучене на наименованието съвсем не съответстваше на дозатора за сапун с формата на разклонени еленови рога.

Докато подсушаваше ръцете си и оглеждаше отражението си в поставеното в рамка огледало над мивката, отбелязвайки мислено, че трябва да отиде на фризьор – може би още няколко изсветлени кичура около лицето, едно изщракване на ключалката привлече вниманието й.

- Майоре? Екипът върна ли се? Веднага излизам.

Никой не отговори, въпреки че Кера усещаше нечие присъствие от другата страна на вратата.

Журналистката закачи кърпата на металната халка, монтирана на стената до мивката, и посегна към чантата си, когато чу изстрела.

Мислите й мигом я върнаха към Майора, който извади пушката от витрината, но не я върна обратно. Ако е решил да я прибере сега и е гръмнала случайно... О, господи!

Тя се втурна към вратата и сграбчи дръжката, но отдръпна ръката си, щом чу непознат глас да казва:

- Харесва ли ти смъртта?

Кера притисна устата си с ръка, за да заглуши надигналия се вик на изумление и ужас. Откъм всекидневната отекваха тежки стъпки. На един човек? Двама? Не можеше да прецени, а страхът й отнемаше способността да мисли. Но запази достатъчно самообладание, за да се промъкне до ключа и да угаси осветлението.

Затаи дъх и се ослуша, проследявайки стъпките, които минаваха по килимите от волска кожа, кънтяха върху дървения под и за неин ужас, навлязоха в коридора. Приближиха до банята и спряха.

Като се движеше колкото може по-тихо, Кера се отдръпна от вратата, пипнешком заобиколи мивката и тоалетната, но се оказа притисната към дървената ламперия на стената. Опитваше се да диша съвсем безшумно, макар че устните й се движеха, шепнеха молитва само от две думи: Моля те, моля те, моля те.

Човекът, който стоеше от другата страна на вратата, се опита да завърти металната топка и установи, че е заключено. След втория път вратата се разтресе от опита му да я разбие. За този, който се мъчеше да я отвори, заключената врата можеше да означава само едно. Вътре имаше някого.

Бяха я открили.

Откъм всекидневната се разнесоха бързи стъпки на още един човек. По вратата се заблъска с нещо, което Кера си представи като приклад на пушка.

Нямаше с какво да се защити от въоръжени нападатели. Ако те наистина бяха застреляли Майора и успееха да влязат в банята, тя също щеше да загине.

Единствената й възможност за спасение беше да избяга и Кера трябваше да го направи веднага.

Прозорецът зад нея изглеждаше прекалено тесен, но беше единственият й шанс да се измъкне оттук жива. Тя потърси пипнешком райбера, придържащ горното и долното крило едно към друго, завъртя го, после пъхна пръсти във вдлъбнатината на долната рамка и дръпна с всичка сила. Нищо не помръдна.

Бам-бам-бам! Ударите се сипеха бързо един след друг, ключалката се разхлаби, а дървото, което я придържаше на мястото й, се разцепи.

Вече не беше необходимо да пази тишина и Кера хлипаше и шумно си поемаше въздух. Моля те, моля те, моля те. Отправяше молитвата си за спасение към някаква сила, много по-могъща от нея, защото се чувстваше безпомощна.

С последни усилия се опита да отвори прозореца и той поддаде така неочаквано, че за момент главата й се замая. При следващия силен напор, който целеше да счупи ключалката на вратата, от нея отхвръкнаха метални части и тя ги чу как тупват на пода.

Кера преметна единия си крак през перваза и се прегъна почти одве, за да пъхне главата и раменете си в тесния отвор. Веднага щом успя да се промъкне, се хвърли навън и скочи на земята.

Падна върху рамото си. Прободе я остра болка и дъхът й секна. Чувстваше лявата си ръка вцепенена и безполезна. Претърколи се по корем, подпря се на дясната ръка и се изправи. След няколко неуверени стъпки, с които се опитваше да възстанови равновесието си, тя се втурна да бяга. Зад гърба си чу вратата на банята да се отваря с трясък.

Изстрел от пушка я оглуши и откърши най-горния клон на едно мескитово дръвче. Кера продължи да тича. Оръжието пак гръмна и уцели камък, превръщайки го в шрапнел, парчетата от който се забиха в крака й като стрелички.

Колко пъти още щеше да пропусне, преди да я улучи?

Тук нямаше градски светлини, а само сребриста луна. Тъмнината правеше Кера по-трудна мишена, но в същото време й позволяваше да вижда на не повече от няколко метра пред себе си. Тя тичаше слепешком, препъвайки се в скалите, ниските клони и буците пръст.

Моля те, моля те, моля те.

И тогава, без предупреждение, земята под краката й се продъни. Кера се хвърли напред с протегнати ръце, но не загреба нищо освен въздух. Почувства, че е невъзможно да спре, преди да се стовари върху тревата и да започне да пропада, да се свлича и да се търкаля надолу.

"Ярост" - нов интригуващ трилър на Сандра Браун

Нов интригуващ трилър ще зарадва почитателите на Сандра Браун през август. Критиците определят „Ярост“ като една от най-доб...

Етикети:

Гласували общо: 1 потребители

Още от Литспот

Откъс от "Ярост", Сандра Браун
8 малки хитринки на французойките, които не спят сами
Откъс от "Перфектната двойка", Елин Хилдебранд
Ефективни ли са забраните и наказанията при децата?
Откъс от "Звезда на челото", Борис Акунин
Откъс от "Лятната къща", Джени Хейл

Последни новини

 • Задържаха 4 тона марихуана в люти чушки

  Близо 4 тона с марихуана, скрити в люти чушки халапеньо задържа американската гранична полиция. Стойността на пратката е 2,3 милиона долара. Дрогата била открита в ремарке на трактор, пълно с халапеньо. Куче на граничната полиция в Сан Диего надушило марихуаната. Задържан е 37-годишен мексикански г...

 • Пет неща, които трябва да знаем за Желязната завеса

  „Желязната завеса“ първоначално е идеологически термин, който се превръща във физическо разделение между комунистическа Източна Европа от Запад след края на Втората световна война, пише АФП. Ето и пет неща, които трябва да знаете: Името Терминът „желязна завеса“ се популяр...

 • "Барометър": Слави Трифонов е новият Бареков, ще получи под 2% доверие

  "Новият играч" на българската политическа сцена Слави Трифонов и евентуално създадена от него партия, би би получила 1,7% при провеждане на парламентарни избори с потенциал да „открадне“ избиратели от по-малките партии, които в момента отбелязват отлив на одобрение, като ВОЛЯ, Атака и Ба...

 • Концерт и шествие в Ахелой в чест на годишнината от разгрома на Цар Симеон I над византийците

  Утре се навършват 1102 години от битката край река Ахелой. На 20 август жителите и гостите на града ще си припомнят триумфа на Цар Симеон I над византийския главнокомандващ Лъв Фока. Според историци, сражението остава едно от най-големите в Европа по времето на Средновековието. Българският владетел...

 • Клиенти пребиха таксиметров шофьор в Кюстендил

  Трима клиенти на такси в Кюстендил са пребили шофьора във вчерашния ден. 56-годишният мъж е със счупен нос. Инцидентът е възникнал на пътя Кюстендил – София /в близост до мотел „Сайма“/. Единият от нападателите е установен и задържан – 18-годишен, от кюстендилската село Жабок...

 • Какви са предимствата на онлайн банкирането?

  Технологиите драстично промениха начина, по който комуникираме, пазаруваме и вършим ежедневните си задачи. През последното десетилетие банките също преживяха сериозна трансформация и прехвърлиха голяма част от дейностите си онлайн, което предоставя редица удобства на потребителите. Разбира се, диги...

 • Талантите на Асеновград с награди по повод Международния ден на младежта

  Точно 23 талантливи деца от Асеновград бяха наградени от общината за това, че са прославили града си със своя талант. Инициативата е по идея на Общинския младежки съвет в града и се състоя няколко дни след Международния ден на младежта, който традиционно се отбелязва на 12-ти август. Децата, прослав...

 • Какви ще са последствията от изключването на Турция от програмата F-35?

  До какво ще доведе изключването на Турция от програмата F-35, коментира руският вестник “Известия“. С обявяването на прекратяването на участието на Турция в производствената програма на F-35, САЩ застрашиха перспективите за серийно производство на основния последен модел изтребител за с...

 • Специални устройства ще предпазват щъркелите от електропроводите

  Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас оповести резултатите от проверката на сигнали от граждани за мъртви щъркели под електропроводи. Както Actualno.com информира, умрелите птици бяха забелязани по пътя за село Братово. Проверката на РИОСВ е установила 11 умрели птици на посоче...

 • Пловдивчанин пробяга първи 160-те км. на "Персенк Ултра 2019 г."

  Димитър Маринов е големият победител на 160-километровото трасе в ултрамаратона "Персенк Ултра 2019 г.". Той успя да достигне финалната линия за време от 21 часа 59 минути и 28 секунди. 35-годишният Димитър Маринов е от Пловдив. Второто място в дистанцията на 160 километра си заслужи Константин Атан...

 • Авария остави без вода южните квартали на София

  Авария на водопровод налага временно прекъсване на водоснабдяването в част от южните квартали на столицата. Това съобщиха от пресцентъра на „Софийска вода”. Във връзка с авария на водопровод в кв. „Симеоново“ се налага спиране на водоподаването днес за клиентите на „Соф...

 • Остава тежко състоянието на ватмана, пострадал на бул. "Цар Борис III"

  Състоянието на пострадалия ватман остава тежко. Това съобщи за Агенция „Фокус“ говорителят на УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“ Мария Пойразова. Припомняме, че ватманът пострада при злополука на бул. „Цар Борис III“ в района на кв. „Бъкстон“ в посока кв. „...

 • Какъв трябва да е нормалният пулс

  Сърдечната честота е сред „жизнените показатели“ за здравето на човека. Нормалният пулс отмерва броя удари в минута, при които сърцето се свива или разпуска. Скоростта на пулса, варира според физическа активност. Така например, при заплахи и емоционални реакции, нормалният пулс може да ...

 • Какво е бърнаут и как да се справим с него?

  Стрес, напрежение, недоспиване, хронична умора… Всички ежедневни фактори, на които са изложени хората в шумния град водят до синдрома на прегряване! Тези, на пръв поглед, дребни неща, „пилят нервната система“. Това повлиява психическото ни състояние и може да се нарече синдром на...

 • Алигатори "превзеха" улици във Флорида (ВИДЕО)

  Всеизвестна истина е, че алигатори могат да се открият на практика навсякъде във Флорида. Но сега тези хищни влечуги са превзели и градовете в щата, съобщава CNN. На видео в социалните мрежи се вижда огромен алигатор, който плува по време на порой насред натоварена улица, а друг беше заснет да прес...

 • Вучич с изненадващо посещение в САЩ

  Сръбският президент Александър Вучич ще отпътува на изненадваща визита в Ню Йорк, съобщи Държавният департамент. В САЩ Вучич ще разговаря с държавния секретар Майк Помпео, съобщи от своя страна белградското издание "Блиц". Преди няколко дни президентът на Сърбия Александър Вучич представи структур...

 • Румяна Арнаудова съобщи подробности за убийството край Негован

  Убиецът е познавал добре жертвите, намерени край Негован и затова те не са обявени за издирване. Това е една от версиите, върху които работят от прокуратурата, обяви в "Тази сутрин" говорителят на МВР Румяна Арнаудова. "Със сигурност може да се каже, че трупът на една от жертвите е на жена. По отно...

 • ЛЮБОВЕН хороскоп за 19-23 август

  Овен През новата седмица ви очакват нови красиви възможности в любовта. Ще се чувствате енергични и изпълнени с обич, така че е време да покажете нежната си страна. Телец Опитвате се да се наложите върху партньора по доста манипулативни начини. Любовта я има, но трябва да обмисляте вашите стъпки ...

 • 75% от всички аквариуми и зоопаркове прилагат насилие над животните

  Близо 75% от всички аквариуми и зоопаркове със “златен стандарт” са подложили на някакъв вид насилие животните си. Подобно държание с диви животни може да наруши тяхното физическо и ментално състояние. Това показват резултати от ново проучване на световната организация за защита от насил...

 • Почина Жорж Ганчев

  На 79-годишна възраст почина известният общественик и политик Жорж Ганчев. Георги Ганчев Петрушев е роден през 1939 г. Няколко пъти е кандидат за президент, народен представител, основател и председател на Българския бизнес блок), български и британски фехтувач (състезател и треньор), британски и а...