НА ЖИВОВойната в Украйна

Отлагат забраната за влизане на стари коли в центъра на София

1387

Отлагат с 1 г. забраната за влизане на стари коли в центъра на столицата. Според Наредбата за нискоемисионните зони в София ограничението трябваше да влезе в сила от 1 декември 2022 г. В съобщение на СОС обаче се казва, че забраната ще започне да действа от края на 2023 година, предава Нова телевизия.

„Според мен причината да се отлага е, че може би не са изградени системите за контрол на достъпа до столицата, тъй като имаше много дискусии по отношение на това дали стикерите трябва да отпаднат. Моето лично мнение е, че екостикерите са една добра мярка, която не трябва да отпада, а трябва да се надгражда. Автомобилите не са основните замърсители”, коментира Румен Дунев, председател на Българската федерация по автомобилен спорт. Според Дунев заради липсата на достатъчно паркоместа автомобилите, които спират в тревни площи, впоследствие разнасят калта и прахоляка по улиците, което допълнително замърсява въздуха.

“В програмата за качество на атмосферния въздух на Столична община има 100 мерки, които са записани, прекалено много, за да могат да бъдат изпълнени, но определено зоната с ниски емисии е една от тях, но за да бъде успешна и постигната целта да дишаме чист въздух, трябва да има и съпътстващи”, допълни Драгомира Раева от екип „Въздух” на Екологично сдружение „За земята”.

София отново с мръсен въздух, на 59-то място в света е днес

Тази сутрин София е на завидното 59-то място по замърсяване на въздуха в света, това сочат данните на сайта за качеството на атмосферни...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от София

Вижте къде на 03.02.2023 г. ще...
Стартира изпълнението на проекта...
Георги Георгиев: Вече чистим...
Ето как децата ще пътуват безплатно...
Ученици направиха дарение за...
Ето как отбелязаха Трифоновден...
Уебинар разкрива повече за програмата...
Вижте къде на 02.02.2023 г. ще...
Ето къде на 02.02.2023 г. ще има...
Втори соколарски празник в чест...
Елин Пелин е една от общините с...
Незаконна сеч в къпалня "Мария...

Последни новини