Отличиха две компании в Смолянско за деня на миньора

1886
Отличиха две компании в Смолянско за деня на миньора
Снимка: Областна администрация Смолян

Две компании от Смолянско бяха отличени за деня на миньора – "Горубсо – Мадан" АД и "Рудметал" АД – Рудозем, съобщиха от областната администрация на Смолян.

Българската минно-геоложка камара отличи най-добрите добивни компании за 2017 г. в категориите най-добри резултати - грижа за природата, безопасност и здраве, иновации и корпоративна социална отговорност. Награди получиха съответно "Горубсо-Мадан" АД, "Асарел-Медет" АД, "Асарел-Ремонт" ООД, "Имерис Минералс България" АД, "Рудметал" АД и "Дънди Прешъс Металс Крумовград" ЕАД. Минно-геоложкият университет "Св. Иван Рилски" и "Минстрой Холдинг" АД получиха грамоти за своята 65 годишнина.

Манолова: Законопроектът за съкратените миньори беше приет точно когато е нужен

Внесох проекта за съкратените миньори в началото на януари, но той беше приет точно когато е нужен. Това каза пред журналисти в парламе...

Заетите в минния отрасъл са над 24 000 души, а секторът формира 4% от брутния вътрешен продукт на страната и е фундамент за развитието на много съпътстващи дейности. В област Смолян заетите са над 2000 души в общините Рудозем, Мадан и Златоград, съобщават още от областната управа.

Българската минна общност отбеляза своя професионален празник в петък, 17 август. Мадан и Рудозем са градовете в Смолянска област, които в две поредни седмици честват годишните си празници, посветени на миньора. Рудозем организира пищни тържества миналата седмица, като петък и събота бе кулминацията с откриване и на инфраструктурен обект – напълно реконструирания и обновен градски площад, концерти и заря.

Празникът на Мадан е тази седмица. В четвъртък ще бъдат поднесени цветя пред паметника на Ангел Янакиев – първия главен инженер на "Горубсо", пред паметната плоча на загиналите при трудови злополуки. Венци и цветя ще поднесат маданчани и пред мемориала на Клавдия Митрофановна Дроздева. След края на Втората световна война 25-годишната рускиня пристига като част от българо-съветска геоложка експедиция, за да проучва оловно-цинковите находища в Маданския минен басейн. При една командировка в района катастрофира и умира на място.

Пред "Горубсо" същия ден ще се проведе спортен крос, в библиотеката ще представят книгата "Урокът на птиците" на Милена Белова, ще наградят победителите в конкурса "Мадан – кътче от рая". От 17:00 часа на новия градски площад е предвидено детско шоу.

И миньорите от ликвидираните рудници ще имат право на ранно пенсиониране

От право на ранно пенсиониране вече ще могат да се възползват и миньорите от ликвидираните рудници през 2017 г. Това заяви омбудсман...

В петък е фестивала на родопския кристал. Подготвена е изложба на колекции от кристали и предмети, изработени от минни кристали. Вечерта е концертът на квартет "Интро", официалното откриване на празника, народно веселие с Виевската фолкгрупа и концерт на Ивана.

Тържествено честване на Деня на миньора подготвят и дружествата на "Горубсо" в Златоград и Мадан, съответно в петък и събота.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян