НА ЖИВОВойната в Украйна

Пак удар по Зукърбърг: Ирландия глоби Meta с 265 млн. евро

1398

Ирландският регулатор Комисия за защита на данните наложи глоба в размер на 265 млн. евро на Meta - компанията, собственик на Facebook и Instagram. Това се случи, след като в хакерски уебсайт изтекоха данни на 533 милиона потребители, съобщи "Асошиейтед прес".

Регулаторът започна проверка през април миналата година, за да установи дали са били нарушени Общият регламент относно защитата на данните GDPR и ирландското законодателство.

Изтеклите данни на над половин милиард потребители включват имена, телефонни номера, адреси, рождени дати и имейли на хора от над 100 държави.

Meta заяви, че данните са били извлечени от Facebook с помощта на инструменти, предназначени да помагат на потребителите за намиране на приятелите им чрез телефонни номера. Използвани са били функциите за търсене и внасяне на контакти. Надзорният орган заяви, че е разследвал изтичането, извършено между май 2018 г. и септември 2019 г.

Компанията твърди, че е оказала "пълно съдействие" на ирландския регулатор.

"През въпросното време направихме промени в нашите системи, включително премахнахме възможността за извличане на информация от нашите функции по този начин чрез използване на телефонни номера", се казва в изявление на Meta. "Неоторизираното извличане на данни е неприемливо и противоречи на нашите правила".

Заедно с глобата, регулаторът е наложила на Meta и "редица мерки за корекция", но в съобщението не се уточнява какви точно са те. Това е последното от поредицата наказания, които ирландският надзорен орган наложи на компанията през последните две години.

През септември бе наложена глоба на Instagram в размер на 405 млн. евро, след като се установи, че платформата е обработвала неправилно личната информация на тийнейджъри. През март Meta беше глобена със 17 млн. евро заради десетки уведомления за нарушаване на сигурността на данните.

Миналата година надзорният орган глоби чат услугата WhatsApp на Meta с 225 млн. евро за нарушаване на правилата за споделяне на данни на хората с други компании на Meta.

Технологичният гигант, базиран в Менло Парк, Калифорния, има европейско седалище в Дъблин, което прави ирландския орган водещ регулатор за защита на личните данни съгласно Общия регламент на ЕС.

Meta призова британското правителство да преосмисли плановете си за промяна на законите на ЕС

През септември правителството на Обединеното кралство представи законодателство за изменение, отмяна или замяна на всички закони на ЕС,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Unlimited Tech Guide

Vivacom ще излъчва мачовете от...
Vivacom вече предлага новите...
Vivacom и Samsung със страхотно...
Vivacom дари интерактивно оборудване...
Рекорден брой проекти в надпреварата...
Vivacom е най-бързо развиващата...
От днес може да вземете винетки...
Край на анкетата на Мъск: Над 57%...
Twitter блокира акаунта, следящ...
Коледен подарък от Vivacom: Свободен...
Неограничени футболни емоции...
Netflix пусна трейлъра на "Вещерът:...

Последни новини