НА ЖИВОВойната в Украйна

Парламентът окончателно позволи индексация на договорите в строителството

5958

Народното събрание прие на първо и второ четене промени в Закона за обществените поръчки, с които се разрешава индексация на средствата за пътностроителните фирми. Това се случи на фона на протести на бранша в цялата страна.

Вносители на законопроекта са депутатите от "Продължаваме промяната" Настимир Ананиев, Богомил Петков и Юлия Иванова, като мотивите и текстовете са почти дословно преписани от предишния законопроект, внесен през май. Основната разлика е, че методиката за индексация няма да се определя с правилника за прилагане на ЗОП, както беше предвидено в първия законопроект, а ще се одобрява от Министерския съвет.

Със законопроекта се създава още правен механизъм, който да даде възможност да бъдат изплатени вече сключени договори за възлагане на дейности с предмет на строителство, ремонт, реконструкция и модернизация, доставки и услуги, при така създалата се ситуация и да бъдат преодолени последиците от прогресивната инфлация в цените на строителната продукция.

В момента Законът за обществените поръчки позволява надхвърляне на стойността по договорите само в ограничени случаи, а индексация на цени заради инфлация е допустима само ако такава е предварително предвидена в тях. Идеята на промените е индексацията според инфлацията да може да се приложи и за заварени договори без такава клауза.

По-рано днес темата стана повод за размяна на критики между депутатите на "Продължаваме промяната" и ГЕРБ.

Депутатите разгледаха и законопроект на "Демократична България" , който целеше да се сложи край на порочните корупционни практики с инженеринга в строителството, който обаче не беше приет.

Основният проблем при българската форма на инженеринг е създаването на финансова зависимост на проектанта и строителния надзор от строителя, който е спечелил обществената поръчка, се казва в мотивите на законопроекта. Така строителният процес протича в условия на остър конфликт на интереси, който се толерира от държавните институции и общините заради големите възможности за реализация на корупционни схеми.

Очертава се ново напрежение - заради промени относно инфлацията при обществените поръчки

Депутати от "Продължаваме промяната" (ПП) се опитват да прокарат в нарушение на закона наскоро отхвърлен от Народното събрание законопр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

Парламентът прие задължителна...
Доц. Наталия Киселова: Отлагането...
Сезонът на "борисовките": защо...
Милен Керемедчиев: Със сигурност...
Владислав Панев: Европейската...
Румен Гечев: Не споделяме с ДПС...
Иванов: Разговорите с "Продължаваме...
Иван Таков: Дългът на "Топлофикация...
"Копейкин се е провалил като баща":...
Financial Times: Изборите през...
Политолог: Изборите ще бъдат...
И "Зелено движение" подкрепи...

Последни новини