НА ЖИВОВойната в Украйна

Парламентът прие задължителна медиация по 6 вида дела

1584

Парламентът прие задължителна медиация по 6 вида дела от 2024 година. Измененията в закона дават възможност за облекчаване на съдебната система и съкращаване във взаимен интерес на дела, които иначе се точат с години.

„Медиацията е една подкрепена и насърчена от закона възможност да разрешим всичките си спорове, независимо дали са правни, или не, доброволно, по извънсъдебен ред. И всъщност това нещо може да стане с подкрепата на специалисти, които са обучени не само юридически или психологически, но и комуникационно, за да могат да подпомогнат страните сами да вземат решение”, обясни медиаторът Катина Клявкова пред Нова телевизия.

Медиаторите могат да се намесят преди или по време на дело. „До момента се случваше предимно преди делото. По време на делото може да е тогава, когато има необходимото време между съдебните заседания. Последните промени предвиждат една нова хибридна възможност, дори задължение на гражданите, които вече имат висящ спор, подали са искова молба в етапа на размяна на книжата помежду си, между двете страни, да участват в една първа медиация, която има задължителен характер”, допълни Катина Клявкова.

 

Решено: За разводи и родителски права ще има процедура за медиация

Народното събрание прие окончателно изменения в Закона за медиацията, които предвиждат при определен вид казуси страните да преминат къ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

Журналист посочи очевидното:...
Политици кръстосаха шпаги в дебат:...
Политолог изчисли възможността...
Никола Минчев: Ще предложим правителство...
България се оплака на Европа за...
Нинова от Цалапица: Можем да възродим...
Георги Първанов: Държавата може...
Проф. Ангелов: Ще отворим здравни...
Контрол на главния прокурор и...
СДС отдаде почит на жертвите на...
Георги Гвоздейков: България...
Христо Иванов: Време е България...

Последни новини