Парламентът реши: Без по-строги мерки срещу домашното насилие

2047
Парламентът реши: Без по-строги мерки срещу домашното насилие
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Нови по-тежки мерки за защита на жертвите от домашно насилие и превенцията отхвърлиха депутатите в парламента. Два законопроекта бяха внесени в НС от групите на "Демократична България" и БСП. Те обаче предизвикаха коментиране на Истанбулската конвенция, прокарване на трети пол и джендър идеология, както и обиди от парламентарната трибуна.

С този законопроект не се въвежда трети пол и не се променя концепцията, че има домашно насилие, когато има съпружеско съжителство, обясни Надежда Йорданова, цитирана от 24 часа. Забрана за купуването и носенето на огнестрелно оръжие на извършителите, а ако имат издадено разрешително за такова, то се прекратява, бе заложено в текста на "Демократична България".

"Скандални поправки в Закона за горите ще унищожат природата": готви се протест

Коалиция „За да остане природа в България“ заплаши с протест, ако парламентът приеме „скандални поправки“ ...

Предложено бе още да се създаде Национален координационен център, който да следи и оценява националните политики за превенция на домашното насилие. Предвиждаше се още национална телефонна линия за помощ на пострадали, социално, психологическо и правно консултиране в определен за това център. На жертвите би се предлагало защитено жилище, а на насилниците - програми за справяне с агресията и гнева.

Заложено бе още създаване и на национален регистър за случаите на домашно насилие и увеличи и ангажираността на държавата да подпомага пострадалите. Тези предложения обаче парламентът отхвърли. Първоначално, вотът мина, но Кристиян Вигенин от БСП поиска гласуване, тъй като не всички депутати са успели да гласуват. И призова да се отхвърли предложението на ДБ, тъй като по него няма консенсус, а да се приеме това на социалистите. Тогава резултатът бе различен. "Против" гласуваха от "Възраждане" и БСП, както и 18 от ГЕРБ-СДС и трима от "Български възход". 14 от ГЕРБ-СДС се въздържаха.

Предложение за нови мерки внесоха и от БСП, които предлагат да се създаде по поне един кризисен център за помощ на жертвите на домашно насилие във всеки областен град. Според "Възраждане" обаче мерките за защита от домашното насилие и сега са достатъчни. Златан Златанов обясни: "с подобен закон се прокарват практики като тези в Скандинавия да се отнемат деца от техните семейства" и нарече ДБ "съвременни еничари". Йордан Иванов му отговори и призова залата да не се занимава с "политическа проза". Така се развихри спор между депутатите за джендърите и Истанбулската конвенция, а Цончо Ганев от "Възраждане" получи наказание забележка.

Иван Ченчев от БСП пък обясни, че в законопроекта се легитимира и съвместното съжителство между хора от един и същи пол. На това отговори Христо Даскалов от ПП, като му обясни, че 6% от мъжете имат закодирани генетично хомосексуални наклонности и че би било по-добре естествените им наклонности да бъдат регламентирани. 

"Единственото хубаво на този законопроект е, че няма да бъде приет на второ четене. Единственото хубаво нещо, което ще се случи в този парламент е, че другия четвъртък приключваме работа и, че тези глупости, които предлагате, няма да видят бял свят. Единственото нещо, което се радвам, че не чух, е, че и този закон е по Плана за възстановяване и устойчивост", каза Георги Свиленски от БСП. "Имаме против, разбира се, и джендър идеологията да влиза в българската образователна система. Не пипайте българските деца", обобщи социалистът Иван Ченчев.

Бившият председател на Сметната палата ще мисли дали да съди парламента

Експредседателят на Сметната палата Цветан Цветков заяви, че не е очаквал парламентът да гласува освобождаването му от поста. По този п...

Бившият член на групата на БСП Явор Божанков също се включи и определи законопроекта им като "отбиване на номера". "Аргументите на "Възраждане" са ясни. И Валери Симеонов, и Волен Сидеров, и Каракачавнов винаги са громяли неправителствения сектор. Дали си бият жените не зная, но винаги са били за домашното насилие", каза Божанков. Той защити законопроекта на Надежда Йорданова и каза, че заслужава внимание, а поведението на БСП определи като недопустимо.

"935 - толкова са децата жертви на домашно насилие в България за 2021 г. И според колегите от "Възраждане" законът работи добре и сега. Не искам да си представям какво ще значи, ако не работи добре", представи статистика Кремена Кунева от ДБ. Тя изреди и случаите на убийства и насилие над мъже и жени, и обясни, че случаите нарастват с 30% на година. Кунева се обърна към Корнелия Нинова и ДПС, и ги помоли да подкрепят законопроекта.

Това обаче предизвика Нинова. Тя декларира, че БСП са против насилието на деца, както и че всеки над 18 г. може да живее с когото иска, а в закона е записано, че не може да има дискриминация. Тя обърна внимание и на Истанбулската конвенция. Обясни, че през 2018 г. страната ни е била спасена от нея именно благодарение на БСП.

Думите ви преди малко "призовавам госпожа Нинова, ако е истински лидер, да убеди социалистите, че това е добро за тях", толкова ми приличат на едно към едно на една среща, при която ми бяха изпратили делегация от Европа. Тежка европейска делегация, която дойде в централата на БСП. И когато им обясних, че няма да подкрепим това, защото българският народ, народопсихология и църква не го искат, те ми казаха "значи тези хора са неграмотни". Отговорих им "или веднага се извинете на българския народ, или веднага ми напуснете кабинета", каза Нинова.

Значи българският народ е глупав, ретрограден и остарял, защото иска децата му да бъдат момчета и момичета и да има българско семейство с майка и баща?, попита реторично соцлидерката. И заяви "Няма в тази зала и в България политик, поставян на по-огромен натиск да приемем Истанбулската конвенция и джендър идеологията в училищата". Натискът продължавал пет години, като през това време имало и пет опита за преврат в БСП.

Ще има ли безплатни учебници за учениците от 8 до 12 клас?

Има ли средства за безплатните учебници от 8-ми до 12-и клас и от коя година тази мярка ще може да влезе в сила? На тези въпроси ще тър...

Като "политически маркетинг" определи двата законопроекта Десислава Атанасова. Причината - и двата са внесени на една и съща дата, а именно световния ден за защита от домашното насилие. В крайна сметка същото се случи и със законопроекта на БСП. При прегласуването обаче получи само 33 гласа "за", като 20 от тях бяха на социалистите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика