Паунова: Повлия ли роднинството на Ева Майдел на избора на ваксини от Astra Zeneca?

19968
Паунова: Повлия ли роднинството на Ева Майдел на избора на ваксини от Astra Zeneca?
Снимка: Архив

Журналистът от „Свободна Европа“ Полина Паунова пита дали е политическо решението за избора за количеството на ваксините от Astra Zeneca.

"Малко сметки. Оказва се, че дори след второто количество поръчка на ваксини от Pfizer, те и тези на Moderna не могат да достигнат броя на първите поръчани от Astra Zeneca. Нищо, че министърът твърди, че изборът на фирмата не е политически.

В Австралия има експертна съпротива срещу ваксината на "AstraZeneca" - заради ефективността

Австралийско-новозеландското дружество на имунолозите призова австралийското федерално правителство да прекрати програмата за масова им...

Иначе Astra Zeneca отговориха на въпроси. Но не отговориха на двата основни, които им зададохме: кой е водил преговорите от страна на компанията с българската държава и оказало ли е влиянието роднинството между евродепутатката от ГЕРБ Ева Майдел и директора на фирмата за България Зоя Паунова, пише Полина Паунова в личния си профил във фейсбук.

Към този момент България е последната държава в ЕС по темпа на имунизация, т.е. най-малко българи на всеки сто души са ваксинирани. Причината е очевидна - в момента няма повече ваксини. А причината за това е, че здравните власти са договорили най-големи количества за доставка с Astra Zeneca, които разработиха ваксина заедно с Оксфордския университет.

Повечето от останалите европейски държави са поръчвали сходни количества от различните фирми, за да могат да получат достатъчно бройки за бърз старт на имунизациите, които и да са първите одобрени препрати, обръща внимание Паунова в статията си за Свободна Европа.

Разминаването между поведението на България и останалите страни от ЕС доведе до ситуация, в която и медии, и опозиционни политици, и граждани в социалните мрежи търсят обяснение на факта: защо България е фаворизирала Astra Zeneca на фона на Moderna и Pfizer?

Много хора в социалните мрежи обясняват това с факта, че дългогодишен изпълнителен директор на "Астра Зенека - България" е Зоя Паунова, а нейната дъщеря Ева Майдел евродепутат от ГЕРБ. Управляващите отричат тази връзка да има роля.

Европа решава за Covid ваксината на AstraZeneca на 29 януари

Европейската агенция по лекарствата (EMA) съобщи във вторник, че е получила заявление от компанията AstraZeneca за условното одобрение ...

Според отредената за България квота, страната има право да поръча до 4,6 млн. дози от препарата на Pfizer, както и по 2,4 млн. дози от Moderna и 6,2 млн. дози от Astra Zeneca.

Здравните власти обаче не използват цялата квота и решават да поръчат ваксини от различните фирми в различно съотношение от това на ниво ЕС. До декември 2020 г. София поръчва 1 млн. ваксини от Pfizer (с което достига до 0,33% от общата поръчка, а не до отпуснатите 1,55%). От препарата на Moderna България поръчва едва 500 хиляди броя (което е 0,31% от общата поръчка на ЕС).

Най-голямо количество ваксини България поръчва от Astra Zeneca – точно 4 518 323 бройки. Това число най-много се доближава и до квотата, на която страната има право. Договорените препрати са 1,13% от всички за Европа.

Сметката показва, че общо всички ваксини, които София ще получи от Pfizer и Moderna, са 4,4 млн. дози. Т.е. дори с новата поръчка от месец януари техният общ брой не достига заявеното количество от Astra Zeneca. А тази ваксина все още не е одобрена и отдавна беше известно, че тя не е сред първите в процедурата за издаване на разрешение, става ясно още от статията.

Още: В Австралия има експертна съпротива срещу ваксината на "AstraZeneca" - заради ефективността

Ясни са официалните резултати от тестовете на ваксината на AstraZeneca

Университетът в Оксфорд и AstraZeneca станаха първите производители на ваксини за Covid-19, които публикуваха резултатите от клиничните...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Метлата "Главчев" - не избори, а предизборна чистка

Христо Иванов пита каква е позицията на Елена Йончева за войната в Украйна

ГЕРБ се регистрира за изборите и поиска правителство с ярки политически фигури

ГЕРБ и ДПС внесоха закон срещу рекламите в хазарта (ВИДЕО)

Няма да дадем държавата да се управлява от Пеевски: ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1

"Пръстен не целуваме": Манолова обясни защо отива на избори с Ваня Григорова

Пеевски: Няма да имаме диалог с ПП-ДБ, ако контрабандата се докаже (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com