НА ЖИВОВойната в Украйна

Пауъл: Повишаването на лихвите в САЩ може да се забави през декември

1610

Федералният резерв може да намали темпа на повишаване на лихвените проценти "още през декември". Това заяви председателят на Федералния резерв Джером Пауъл, цитиран от БГНЕС

Тъй като американските домакинства се борят с нарастващите потребителски разходи, Фед води тотална война за укротяване на инфлацията. Тя достигна нива, невиждани от 80-те години на миналия век.

"Времето за намаляване на темпа на повишаване на лихвите може да настъпи още на декемврийската среща" на политиците на Фед, заяви Пауъл в речта си пред мозъчния тръст „Brookings Institution“.

Той добави, че пълният ефект от действията на банката тепърва ще се усети, но също така предупреди, че политиката вероятно ще трябва да остане затегната "за известно време", за да се възстанови ценовата стабилност, предаде АФП.

Паричната политика влияе върху икономиката и инфлацията с "несигурни закъснения", каза той.

"Ето защо има смисъл да смекчим темпа на повишаване на лихвените си проценти, тъй като се приближаваме до нивото на сдържаност, което ще е достатъчно за понижаване на инфлацията", добави той.

Но също така заяви, че Фед ще "запази курса, докато работата не бъде свършена". Той отбеляза, че историята силно предупреждава да не се разхлабва политиката преждевременно.

БГНЕС припомня, че през последните месеци централната банка повиши основния лихвен процент по кредитите с 0,75 процентни пункта четири поредни пъти от общо шестте повишения през тази година.

С последното увеличение през ноември лихвеният процент достигна 3,75-4,0%, което е най-високото ниво от януари 2008 г. насам.

ФЕД: Трябва да се намали темпът на повишаване на лихвите

Мнозинството от политиците на Федералния резерв на САЩ смятат, че "вероятно скоро ще бъде подходящо" да се повишават лихвените проценти...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Международни

Цената на руския бензин и руския...
"Газпром" крие колко лошо стана...
МВФ повиши прогнозите за икономически...
Федералният резерв: Борбата...
Какво се случи с инвестицията...
Емблематичният самолет Боинг...
МВФ повиши прогнозата си за световния...
МВФ предвижда икономически растеж...
Най-голямата европейска икономика...
Издирват радиоактивна капсула,...
Руският банков сектор потъна...
Таванът на дълга на САЩ продължава...

Последни новини