Печалбата на "Турски поток" е 83,5 млн. лв.

7171
Печалбата на "Турски поток" е 83,5 млн. лв.
Снимка: БГНЕС

Оперативната печалба от работата на газопровода „Турски поток“ през 2021 г. е в размер на 83,57 млн. лева, предаде БГНЕС. Приходите от дейността на тръбопровода през 2021 г. достигат 212,8 млн. лева при общо условно разпределени оперативни и финансови разходи за периода на стойност 129,23 млн., лева.

„Булгартрансгаз“ е изградил и експлоатира разширението на „Турски поток“, който е част от концепцията за европейски газоразпределителен център „Балкан“. Приходите, които дружеството реализира от проектите за разширение на газопреносната мрежа на страната, са в резултат както на сключените обвързващи договори за резервиране на капацитет за период от 20 г. от проведената съгласно общоевропейската законова рамка процедура Ореn Season, така и от предлаган свободен капацитет на междусистемните точки, обясняват от Министерството на енергетиката.

"Газпром" спира временно доставките по "Турски поток"

Доставката на газ през газопровода "Турски поток" ще бъде временно преустановена от 21 до 28 юни поради планирана годишна поддръжка на ...

Припомняме, че „Турски поток“ свързва Русия с европейския бряг на Турция по дъното на Черно море. Той се състои от две тръби всяка с капацитет по 15,75 млрд. куб.м. Първата тръба доставя директно „синьо гориво“ на Турция, а втората е предназначена за страните от Европа и Западните Балкани. В Европа тя влиза на българска територия, откъде пътят на газа отива в Сърбия и Унгария. Българската част от газопровода е известна също така като „Балкански поток“.

От края на април България вече не внася газ от Русия заради сложната ситуация свързана с войната на Кремъл срещу Украйна. Въпреки това транзита на руски газ през нашата страна по „Турски/Балкански поток“ не е спрял. В периода от 21 до 28 юни „Турски поток“ беше в планирана годишна профилактика.

След спирането на доставките на руски природен газ вече подалото оставка правителство на Кирил Петков успя да договори два танкера с втечнен природен газ от САЩ. Информацията на властите е доста оскъдна и противоречива. Така например само за един ден Петков и Лена Бориславова се разминаха за цената от приблизително близка до тази на „Газпром“ до от 3 до 4 пъти по-евтина от руската газ. За момента се знае, че поне един от танкерите вече е разтоварен в Турция.

За да се осигури стабилно снабдяване с природен газ, така необходим за българския бизнес, София трябва да има поне два стабилни дългосрочни договора със страна или доставчик, различен от Русия, за да може да се осигури и така необходимата диверсификация. Това заяви неотдавна настоящият председател на КЕВР Станислав Тодоров.

Екоминистерството е установило нарушения за строежа на "Турски поток" в България

Получихме информация, че от МОСВ са констатирали нарушения при изграждането на "Турски поток" в България. Това заяви председателят на Б...

Да момента България няма почти нито един действащ дългосрочен договор за природен газ, с изключение на договора с Азербайджан, който не може пълноценно да се реализира заради липсата на работеща междусистемна връзка с Гърция. Обещанията на правителството в оставка на Петков е интерконекторът да заработи още в началото на този месец, като ориентировъчно се сочеше датата 1 юли.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика