Пеканов каза кога се очаква първото плащане по Плана за възстановяване, движи и темата с Еврозоната

1871
Пеканов каза кога се очаква първото плащане по Плана за възстановяване, движи и темата с Еврозоната
Снимка: БГНЕС

Пеканов каза кога се очаква първото плащане по Плана за възстановяване, движи и темата с Еврозоната. Тези и други теми коментира служебният вицепремиер по време на пресконференция по представяне на приоритетите си. 

"Планът за възстановяване и устойчивост и оперативните програми са ключов ресурс пред страната ни и той ще ни помогне да извършим един сериозен скок  за нашата икономика и ситуацията в страната. Надяваме се да повиши благосъстоянието на българските граждани", каза Пеканов. 

Според него при конституирането си парламентът трябва "ударно да започне да разглежда законопроектите" по Плана за възстановяване. 

Планът за възстановяване и устойчивост

Той обърна внимание, че по механизма за възстановяване и устойчивост трябва да изпълняваме нашите цели, да покриваме различни индикатори, да се справяме по-добре и чак тогава получаваме този важен финансов ресурс. 

"В идните месеци предстоят да се подготвят и стартират процедури по Плана за възстановяване и устойчивост на стойност над 3.7 млрд. лв. Поели сме ангажимент и отговорност да работим за осигуряването на този значителен ресурс и да го защитим, да отключим тези средства трябват много реални действия", обясни Пеканов. По думите му става дума за инвестиционни дейности и проекти от една страна, които трябва да стартират, за да помогнат на икономиката, но и да я направят по-устойчива. Той обърна внимание, че в същото време предстоят да се подготвят и приемат законодателни промени, които да ни позволят да изпълним тези 22 законодателни мерки по второто плащане, които са обещани в рамките на тази година. 

"Нашата цел следващите седмици на служебния кабинет е да подготвим тези процеси така, че България да е успяла на 100 % да поетите ангажименти, когато трябва да ги отчетем пред Брюксел. Нашата надежда е това да постави основи за един устойчив процес на действие за изпълнението на целия План за възстановяване и устойчивост в идните години. Смятам, че ни трябва прозрачност, за да гарантираме на обществото, че то знае какво се случва във всички тези ключови сектори", обясни вицепремиерът. 

Пеканов каза още, че първото плащане по плана ще бъде на стойност 1.3 млрд. евро и се очаква да дойде до края на годината. "Запознахме се с коментарите, които са били изпратени от службите на ЕК към предишния редовен кабинет. Повечето от тях са изчистени. Работи се по окомлектоване на документите. От тези 22 мерки за първото плащане 21 за момента са изпълнени. От миналата седмица извършваме преглед на всички тези документи", каза още Пеканов. Той заяви, че миналата седмица са очаквали подписването на така наречените оперативни договорености.

Стана ясно, че по един инвестиционен проект все още има някои проблеми. "работим с много близък контакт с МВР. Това е проекта за модернизация на МВР", обясни още вицепремиерът в служебния кабинет. "За второто плащане работата е доста по-сериозна. То включва 66 мерки, от тях 22 са законодателни промени", обясни вицепремиерът. Според него много трудни ще бъдат измененията в сферата на енергетиката. Пеканов поясни, че предстои стартиране на редица инвестиционни проекти. "Те ще бъдат движени от съответните министерства", каза още Пеканов. 

Всичко за Плана за възстановяване и устойчивост - четете ТУК. 

Оперативните програми

Той коментира и темата с оперативните програми. "Официално до момента са изпратени 4 оперативни програми. От тях 3 са одобрени. Това са Развитие на човешките ресурси и тази за храни и основно материално подпомагане, както и програмата за образование. Тук искам да поздравя Министерство на труда и социалната политика. Тези програми са много важни, защото инвестират директно в хората", каза още Пеканов. 

Стана ясно, че миналата седмица е изпратена програмата за транспортна свързаност. "Остава съответно изпращането на 5 програми: за развитие на регионите, за околна среда, за наука и иновации, програмата за техническа помощ и програмата за конкурентоспособност. Чакаме одобрение на тези средства през месец септември", добави още Пеканов. 

Две важни неща за Пеканов

Вицепремиерът каза, че за него темата ОИСР е изключително важна. "Миналата година смятам, че успяхме да придвижим темата напред. Ние продължаваме тази работа в координация с екипа на Външно министерство. Беше относително разочароващо, когато по някакъв начин политическата риторика доведе до идеята, че това може да бъде спряно. Точно обратното - днес реално приехме координационният механизъм", добави той.

По думите му в следващите седмици ще се движи темата по техническата подготовка за бъдещо членство в Еврозоната. "Всички процеси, които трябва да се вървят, всички защитни механизми, да бъдат развити. Когато следващата година един редовен кабинет вземе политическото решение да поиска влизането на България в Еврозоната, той да е готов", каза още Пеканов. Според него не може да си позволим да чакаме и да стоим в периферията. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика