Пендаровски: Реакцията на Радев е намеса във вътрешните ни работи

2077
Пендаровски: Реакцията на Радев е намеса във вътрешните ни работи
Снимка: Getty Images

Изключително необичайно и извън вътрешните процедури на НАТО е президент на държава-член на Алианса да призовава службите за сигурност да реагират на съобщения за нарушаване на човешките права в друга държава-член на НАТО. С тази позиция излезе президентът на РС Македония Стево Пендаровски след появилата се информация за изказване на българския президент Румен Радев по българо – македонските отношения.

БГНЕС припомня, че вчера българският държавен глава обсъди с ръководителите на службите за сигурност предприемането на своевременни мерки за адекватна защита на правата на българските граждани зад граница, когато те са обект на атаки само заради националното си самосъзнание

Повод за срещата стана полученото в президентската институция писмо от Културния център „Иван Михайлов“ - Битоля, както и сигнали на наши сънародници от Република Северна Македония, за зачестили прояви на накърняване на техните права само поради обстоятелството, че се самоопределят като етнически българи.

Според Пендаровски, реакцията на българския президент е срещу основните правила в международната политика за ненамеса във вътрешните работи на друга държава.

От кабинета на македонския президент съобщиха, че до този момент Пендаровски не е получил никаква информация от компетентните институции за нарушаване на човешките права и свободите на македонските граждани заради декларирана от тях етническа принадлежност.

„Като държава – кандидат за членство в ЕС от години сме под редовно наблюдение от страна на Брюксел, но дори и в последния годишен доклад за напредъка не са регистрирани такива случаи”, заявиха от кабинета на държавния глава.

Андрей Ковачев разочарован от "падението" на Пендаровски

Браво на Пендаровски! Най-накрая разбрахме какво се е случило: Христо Татарчев, Гоце Делчев, Дамян Груев, братя Миладинови, Григор Пърл...

Реакция по повод срещата при Румен Радев имаше и от страна на премиера Зоран Заев. Той заяви, че е неприемливо една държава да се намесва във вътрешните работи на друга, което е вписано и в Договора за приятелство и сътрудничество с България.

„Нямам проблем със самоопределението на хората. И президентът, и правителството, и парламентът сме на разположение да отговорим на каквито и да е съмнение за накърняване на правата на който и да било гражданин”, заяви Заев.

По повод проведената при Румен Радев среща той каза, че се надява тя да е имала информативен характер с цел събиране на информация от граждани с български етнически произход и да споделят такава, ако някъде нечии права не са признати или са нарушени.

Той припомни, че в Договора за приятелство с България е записано, че няма да има намеса и по въпроса за малцинствата. Според Заев, всички гражданин на РС Македония имат равни права.

Премиерът подчерта, че е присъствал на отварянето на Българския културен център в страната и на провеждането на семинари и конференции и няма проблем с националното самоопределение на хората.

Пендаровски: Съвременната българска политика е излязла от матрицата на Тодор Живков

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че не очаква през следващите седмици да бъде постигнат договор с България, за...

Той отхвърли категорично твърденията, че граждани на Македония са били нападани само защото се идентифицират като българи и настоя, че независимо от факта, че в конституцията на страната не фигурира българска етническа принадлежност, правата на всички граждани се спазват еднакво.

Заев призова властите в София да не се поддават на подобни инсинуации и невярна информация.

„Ние сме членове на НАТО, ние сме съюзници, не е нужно да изпращаме не знам какви разузнавателни служби или специални служби за установяване на правата на гражданите”, заяви македонският премиер.

Опозиционната ВМРО-ДМПНЕ излезе с позиция, в която обвиниха премиера и управляващата партия СДСМ за „унизителното” отношение от страна на Румен Радев.

Тя призова правителството да информира незабавно представителите на ЕС и НАТО в Македония и предупреди, че в противен случай Заев ще бъде пряк виновник за подкопаването на суверенитета на държавата и ще понесе в бъдеще своята отговорност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com