НА ЖИВОВойната в Украйна

Пентагонът: До 2035 г. Китай може да разполага с 1500 ядрени бойни глави

3462

До 2035 г. Китай вероятно ще има 1500 ядрени бойни глави, ако продължава да надгражда ядрения си арсенал със сегашните темпове. Това се казва в публикуван днес днес доклад на Пентагона, цитиран от Ройтерс. 

"Те бързо увеличават арсенала си с този тип оръжие, а това е прекалено съществено, за да се пази в тайна", каза високопоставен американски служител по време на пресконференция по повод ежегодния доклад на Пентагона за китайската армия, цитиран от БТА. "Това поражда въпроса дали те не правят известна промяна на стратегията си, която се основаваше на т.нар. "икономично и ефективно възпиране", допълни той.

В доклада, който се отнася предимно за 2021 г., се посочва, че към този момент китайският ядрен арсенал съдържа над 400 бойни глави. Очакванията на Пентагона до 2030 г. те да се увеличат до 1000 остават непроменени, каза американският служител. Той допълни, че прогнозата до 2035 г. броят на китайските ядрени бойни глави да нарасне до 1500 се базира на поддържаните от Пекин темпове на увеличаване на въоръжението.

Китай казва, че арсеналът му е много по-малък от този на САЩ или Русия и че е готов на диалог. Условието, което обаче Пекин поставя, е Вашингтон да намали броя на ядрените си бойни глави и да го изравни с този на Китай. САЩ разполагат с около 3700 бойни глави, от които 1740 са в готовност за действие, сочат данни на Стокхолмския международен институт за изследване на мира.

На конгреса на Китайската комунистическа партия през октомври президентът Си Цзинпин намекна, че Китай ще засили капацитета си за стратегическо възпиране. В доклада на Пентагона отново се посочва, че Вашингтон е обезпокоен от засилващия се натиск на Пекин върху Тайван. По време на днешната пресконференция американският представител все пак заяви, че САЩ не очакват инвазия в Тайван в близко бъдеще.

Мистериозни полети между Русия и Китай: Дава ли Си военно оборудване на Путин?

През изминалата седмица руски транспортни самолети Ан-124 са летели до Китай 9 пъти, като някои от тях са изключили устройствата за про...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Америка

Дерайлира товарен влак с 50 цистерни,...
Американците свалиха китайския...
Блинкен разкритикува Китай заради...
Втори китайски шпионски балон...
Как се губят 50 милиарда долара...
За пръв път: Конфискуваните активи...
Бил Гейтс: Предпочитам да плащам...
Решено: САЩ пращат в Украйна далекобойни...
САЩ обявиха нова военна помощ...
Заради шпионския балон над САЩ:...
Китай даде обяснение за балона,...
НАТО: Русия да улесни проверките...

Последни новини