"Перно Рикар България" и Rotaract се обединяват в името на земята и природата

2526
"Перно Рикар България" и Rotaract се обединяват в името на земята и природата
Снимка: Green Week Project

Здравословната околна среда отдавна е актуална тема. За защитата ѝ се полагат усилия както на държавно ниво, така и от отделни хора и граждански организации. Проект именно на гражданска организация е Green Week Project. Проектът стартира през 2012 година, като целта му е градовете в България да предлагат условия за по-здравословен и спокоен живот. Повече за проекта и целите му научете в разговора ни с Гергана Диканска, паст президент на Ротаракт клуб София Витоша-Изгрев.

През 2012 година започвате своя проект“Green Week Project”. Защо? Каква е мотивацията ви?

Началото на проекта се яви като естествено решение на желанието ни за подобряване на средата около нас. „Зелената идея“ винаги е била близка на клуба поради различни причини – казват, че най-лесният начин да направиш добро е да посадиш дърво, а за някои от нас това е продиктувано и от архитектурната професия. Така стигнахме и до решението – искаме да допринасяме за запазването на зелените пространства в урбанизираните територии. Важно е да отбележим, че ние не садим фиданки, а порастнали дървета с изключителен висок процент на оцеляване. Ние не залесяваме извън града, а поддържаме градските части освежени, като по този начин спомагаме за това да има повече и по-зелени места за отдих, да подобряваме качеството на въздуха в града, да изграждаме заедно устойчивите градове.

Какво постигнахте от тогава до днес?

От старта на проекта през 2012 година можем да се похвалим със засадени над 1100 дръвчета на територията на страната и в чужбина. През годините сме имали чуждестранни партньори от Ротаракт клубове от Гърция, Сърбия, Румъния, Непал, Индия, Франция, Аржентина. На територията на София столичните Ротаракт клубове сме допринесли със засаждане в парк Студентски, Южен парк, парка на Военна академия и Зоологическата градина. С всяка година увеличаваме броя на засадените дървета, като тази година през пролетта той достигна 135! Голямо признание за нас е и че тази година за първи път към нас се обърнаха със запитване за засаждане – граждани от кв. Разсадника искаха да имат по-приятно междублоково пространство. Осъществихме го с голяма радост и останахме с доброто усещане, че хората ни разпознават и приветсват дейността ни.

Последното ви сътрудничество е с компания, световен лидер в производството на алкохолни напитки,Перно Рикар. Разкажете малко повече за предстоящата инициатива.

Компанията развива своята социална отговорност и като част от това имат инициатива „Responsib’ALL Day” – ден, в който всички служители на Перно Рикар по света оставят работата настрана, за да се посветят на социална дейност. Тази година в България компанията се обърна към нас с желание да си сътрудничим по проекта „Green Week Project”. Българските служители ще засадят общо 80 дръвчета в столицата – 50 броя в Северен парк и 30 броя в парк Студентски. По този начин компанията ще подпомогне облагородяването на града. Радваме се, че заедно с Перно Рикар ще имаме възможността да осъществим проекта си повторно тази година и че разширяваме кръга си от компании партньори, като това е пътят към устойчивото развитие.

Ще могат ли и доброволци да вземат участие на 7 юни? Трябва ли да се регистрират някъде, да носят лопати и тн?

Разбира се, всеки желаещ може да дойде и да вземе участие в засаждането. Няма нужда от предварителна регистрация, а лопати ще има осигурени на място. Единственото, което препоръчваме да се носят ръкавици. Целта ни винаги е била да правим максимално много хора съпричастни на проекта. Така се осъществява личния принос към околната среда и всеки присъединил се остава с усещането, че е допринесъл.

Как насърчавате повече млади да следват примера ви?

Вярваме, че личният пример е най-добрият начин да вдъхновиш някого да направи добро. Именно заради това ние не само организираме събитията, ами и хващаме лопатите заедно с всички участващи. Винаги се отдаваме на дейността, като по този начин показваме искрената си ангажираност към това, с което се занимаваме. Надяваме се, че когато взаимно показваме какви готини и положителни неща можем да осъществяваме заедно, ще насърчим все повече младежи да се включват в дейност, насочена към служба на обществото.

Мислите ли, че можете да постигнете реална промяна?

Да! Банално е наистина, но вярваме, че именно хората, които смеят да мислят, че могат да променят нещо, са тези, които го правят. Движещата ни сила са всички участващи; това, че всяка година идват хора, разбрали по един или друг начин за проекта, които имат желание да се включат, именно защото и те вярват – в промяната, в приноса, в даването на личен пример.

Екипът на Ротаракт е съставен от млади хора. Младостта помага ли ви на този етап?

Като младежка програма на Ротари Интернешънъл членовете на Ротаракт клубовете са между 18 и 30 годишна възраст. Но зарядът и ентусиазмът не зависят от възрастта, тях можеш да си ги имаш завинаги. Това, с което можем да кажем, че младостта ни помага, е че имаме малко повече енергия и сме готови да посрещнем предизвикателствата с усмивка.

Помага ли ви някой с повече опит? От кого черпите вдъхновение?

През всичките ни години на проекти и служба на общността зад гърба ни стои нашият спонсор клуб Ротари София-Витоша. Знаем, че можем да се обърнем към тях, когато срещнем предизвикателство, но и те винаги ни оставят ние да водим инициативата на нашите инициативи и ни помагат, само когато се обърнем към тях при необходимост.

Вдъхновение черпим от каузата, зад която заставаме, от самите нас и приятелството, което градим, докато работим за нещо по-голямо от нас самите; вдъхновение черпим от усмихнатите хора, с които се срещаме през всичките години, през които осъществяваме “Green Week Project”. Успеваемостта на проекта несъмнено спомага за това да се чувстваме още по-мотивирани да продължаваме в същия дух.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Политическа криза или добре подготвен сценарий: Любомир Аламанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Застрашени ли са парите ни от политическата криза: Левон Хампарцумян в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Калин Илиев: Падението на родната политика е световен феномен (ВИДЕО)

Лилия Старева: Българската сватба е низ от вълшебства и всяко мънисто в нея е важно

Радев трудно скри усмивката си: Радослав Бимбалов за върнатия втори мандат (ВИДЕО)

Партиен служебен кабинет може да повлияе на изборните резултати: Социологът Евелина Славкова (ВИДЕО)

Може ли да останем без служебен премиер: Говори доц. Борислав Цеков (ВИДЕО)

Новият законопроект за еврото: Обяснява икономистът Михаил Кръстев (ВИДЕО)

Как руските служби проспаха касапницата в Москва: Говори Милен Керемедчиев (ВИДЕО)

Женски триумф на 28-ия София Филм Фест: Говори членът на журито Зорница София (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю