Петиция с искане за затвор и уволнение на доцент заради зверства с животни

9493
Петиция с искане за затвор и уволнение на доцент заради зверства с животни
Снимка: БГНЕС

Затвор и уволнение на доц. д-р Андрей Куртенков за насилие над животни искат с петиция близо 3 000 души (към момента на публикуване на материала).

Граждански организации изпратиха отворено писмо до ректора на Лесотехническия университет, където Куртенков е преподавател във Факултета по ветеринарна медицина, катедра "Анатомия, физиология и животновъдни науки". Писмото касае дейността му извън университета. Писмото е изпратено и до медиите заедно с файлове от негови коментари във Фейсбук и различни други форуми - как звучат, можете да видите сами:

"Сега ще ви разкажа една история, а всеки един от вас може да прецени дали това, което се случва, е редно или не. Близо 20 години в България един човек разпространява в публичното пространство директни призиви за насилие над животни, подиграва се и обижда всички, които се грижат за животните. Близо 20 години този човек организира и участва в избиването на бездомни животни и публично се хвали с това, в разрез на закони и каквито и да е морални норми", пише природозащитникът Златин Младенски.

По думите му, това може би щеше да е просто поредният случай на подобен човек в България, ако той не е доцент в университет. Всъщност справка в сайта на ЛТУ показва, че Андрей Куртенков е професор.


"Когато по неволя нагазих в калта, наречена лицето "Андрей Куртенков", не можех да повярвам, че това лице не само е на свобода, а то преподава на дневна база във Ветеринарния факултет на Лесотехническия университет и възпитава млади хора в "ценности и морал". Изгражда и оформя тяхното самосъзнание, за да продължат живота си "успешни" и "образовани"! И въпреки неколкократните ми опити да разбера от тях и от Министерство на образованието защо и по каква причина човек, призоваващ постоянно за насилие и искрено забавляващ се от качването на садистични снимки в публичното пространство, е все още на работа, отговор не получих", допълва Младенски.

Той е прикачил 28 скрийншота от форуми с участието на Куртенков, в това число и обява отпреди 9 г., която вече не е активна и гласи: "Имате проблем с уличните кучета? Дразнят ви, не искате да ги виждате или просто мразите тях и кучерастите, които ги хранят? Не се бавете, обадете се, ние сме ударна група по масово избиване на помиярите. А ето и вариантите, които можем да ви предложим: Отстрелване - 70 лв. на бройка. Отравяне - 50 лв. на бройка. Цената включва и почистването". Даден е телефон (уж) за връзка с професора.

Ето някои изказвания, за които предприелите действия казват, че са на Куртенков:

Видно от кореспонденцията между Мартин Янчев от сдружение "М и М помощ за животните" и ректора на ЛТУ чл. кор. проф. Иван Илиев Янчев е поискал и е получил писмен отговор от доц. Куртенков.

В него пише следното (без редакторска намеса):

"За съжаление достоверността на тези имейли аз няма как да кажа каквото и да е, тъй като нямам нито правомощията, нито техническата възможност да я потвърдя (или отхвърля), но предполагам смисълът на писмото е да коментирам достоверността на твърденията, изказвани в тези имейли по мой адрес, което и сега ще направя. Но преди това ще си позволя да Ви обърна внимание, че голяма част от тези твърдения аз няма как да коментирам, просто защото не разбирам до какво се отнасят – напр. в писмо, подписано „Златин Младенски“ за мен се твърди, че аз съм човек – цитирам „който повече от 10 години извършва зверства и тормози цял един квартал в София – кой е този квартал, какви зверства съм извършил и по какъв начин го тормозя, не става ясно и намирам за нелогично от мен да се иска да давам обяснение за такива обвинения. И така.

Верни твърдения:

1. Абсолютно вярно е, че аз съм сторонник на незабавната, безусловна и категорична отмяна на Закона за защита на животните и че имам сайт, който и така се казва – "За отмяна на ЗЗЖ“, в който детайлно и, надявам се, компетентно, съм се опитал да обоснова тази своя гледна точка;

2. Абсолютно вярно е, че твърдя, че методът за борба с глутниците по улиците, популярен като "Кастрирай и върни" (който аз наричам „Кастрирай, върни и угоявай“) води единствено до тяхното увековечаване – гледна точка, която се потвърждава напълно както от нашата, така и от световната практика (историята познава един-единствен такъв успешен опит – Сингапур – страна, с която нямаме нищо общо в нито едно отношение);

3. Абсолютно вярно е, че в своя личен Фейсбук-профил (в който графата за месторабота е празна! – т. е. никога не съм се представял в него като доцент от ЛТУ) нееднократно съм иронизирал хората, приравняващи кучето към човека, включително наричайки ги "кучерасти" – дума, която аз измислих преди повече от десет години и вече е в широка употреба;

4. Абсолютно вярно е, че аз многократно съм опонирал и ще опонирам на Европейската гражданска инициатива, регистрирана в Европейската комисия под номер ECI (2022)000002 Fur Fгее Еuгоре (Европа без кожи), събирането ни подписи за която върви в момента.

Неверни твърдения:

1. Не е вярно, че съм извършвал престъпления по чл. 325а, чл. 325б и чл. 325 в от НК – и съм безкрайно учуден, че сериозно допускате тази възможност и не отхвърляте веднага тези обвинения като безпочвени – много тъжно, след дългогодишната ни съвместна работа, още повече, че би трябвало да Ви е известен факт, че през годините имам ползотворно сътрудничество като вещо лице с органите на съдебната власт и МВР по редица дела, свързани с животни – и моите експертизи винаги са получавали тяхната много висока оценка (надявам се, не само от куртоазия), което определено е допринесло за утвърждаването на доброто име на университета в тези институции;

2. Не е вярно, че съм пускал обява за избиване на бездомни кучета – става въпрос за злонамерено публикувана уж от мое име обява, доколкото си спомням, през 2015-та година, по която още тогава имаше предварителна проверка, но, за съжаление, не беше образувано досъдебно производство, което да установи реалния автор на обявите.

С това считам, че отговорих на всички същностни обвинения (и „обвинения“) към мен в препратените ми имейли, като, разбира се, оставам на разположение за всякакви евентуално възникнали въпроси или доуточнения.

И, в заключение, ще ми разрешите да си позволя една малка препоръка – може би няма да е лошо да припомните на изпратилите ви тези имейли мисълта на Исак Нютон "Не вярвайте на всичко, което сте видели в Интернет“.

Благодаря Ви за коректното отношение във връзка с тази неприятна ситуация и дълбоко съжалявам за възникналите покрай нея дертове за университетското ръководство, а и за редови наши служители, но, в тази връзка, е подходящо да се цитира една друга мисъл – вече съвсем сериозно – Amicus Plato, sed magis amica veritas – оставам все така лоялен и изпълнителен Ваш работник, но няма как да кривя научните истини и обществения интерес, за да не би да вземе да се засегне една или друга нежна душа".

ОЩЕ: Село приюти нежелани домашни любимци от цяла България (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Отново отложиха делото срещу бившия шеф на Агенция „Митници“ Петя Банкова

Вандали поругаха гроба на патриарх Неофит (СНИМКИ)

Самоуличава ли се Живко Коцев, че е бил част от престъпна група?: Говори Бойко Найденов

Рунд 2: Отново ще опитат да изслушат Сарафов, Гешев и Цацаров в комисията "Нотариуса"

Изслушват шефа на ДАНС и служебния финансов министър за акцията в митниците

Съдът гледа мерките на Петя Банкова и Стефан Димитров

Трамвай блъсна жена в София

Мъж напръска четирима души с лютив спрей в столичен супермаркет

Разпитват бившия главен секретар на МВР Живко Коцев, ще му повдигнат ли обвинение?

Откриха труп на мъж в столичния Западен парк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com