НА ЖИВОВойната в Украйна

Петима кубинци се удавиха при опит да стигнат до САЩ

2257

Петима души загинаха, а други 12 остават в неизвестност, след като потъна пригодената лодка, с която те отплаваха от Куба за САЩ, съобщиха кубински медии. Сериозна икономическа криза подхранва безпрецедентно изселване от Куба, особено към САЩ.

„Съобщава се за петима смъртни случая“, твърди вестник Cubadebate на уебсайта си, като добави, че „инцидентът е възникнал поради силни вълни“. Два катера на бреговата охрана са се отправили към местопроизшествието в отговор на зов за помощ, спасявайки 11 души. Свидетели казаха, че 12 души от лодката са изчезнали. Мигрантите са от община Карденас, която се намира на 115 километра източно от столицата Хавана, те "напуснаха страната нелегално на 23 януари през Торонтела", опитвайки се да достигнат територията на САЩ, казва се в съобщението. Лодката е потънала на следващия ден.

ОЩЕ: Ето защо Куба опустява. При това бягат най-вече младите

От края на 2021 г. много кубинци се възползваха от получаването на виза в Никарагуа, съюзник на Хавана, за да се опитат да стигнат до САЩ през Централна Америка. Емиграцията по море, през проливите на Флорида, също рязко се увеличи през последните месеци. Бреговата охрана на САЩ е заловила 5321 кубинци в морето от 1 октомври, в сравнение с 6182 през цялата година до септември 2022 година.

Куба: Страната, в която духът и очарованието успяват да замаскират страданието

Скорошен ден от необичайно меката зима ме накара да облека есенното си палто. Когато бръкнах в джоба му, напипах нещо малко и твърдо. И...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Америка

Подпалена на улицата: убийството,...
Обвиняват мексиканската армия...
Две жертви на торнадото в Арканзас...
САЩ предоставят на Украйна още...
ООН: Ядрената заплаха е най-висока...
Съдът позволи обвинителният...
МВФ одобри заем за Украйна на стойност...
Майк Пенс: Обвинението срещу...
На Доналд Тръмп са повдигнати...
Синовете на Тръмп за обвинението:...
Адвокатът на порнозвездата,...
Критици на Тръмп: Обвинението...

Последни новини