Петков: От 400 язовира в ремонт само 10 са завършени

2058
Петков: От 400 язовира в ремонт само 10 са завършени
Снимка: БГНЕС

„631 млн. лв. са вкарани за ремонт на 400 язовира у нас. Към днешна дата завършени са само 10”. Това заяви министърът на икономиката Кирил Петков по Нова телевизия.

Той разказа подробно какво е установил, когато е посетил част от язовирите у нас.

„Отидох до „Пазар дере” и видях един празен, затревен водоем. За него бяха похарчени 2 млн. и 350 лв. Следващата неделя посетих още два язовира. Видях същото нещо - празни язовири, които се водят завършени. Оказва се, че въпреки, че парите за тези водоеми са платени на 100 %, фирма „Монтажи” ги е предала на Държавна консолидационна компания, но тя от своя страна 6 месеца не ги е предала на Държавното предприятие „Управление и стопанисване на язовири”. Докато това се случва, това държавно предприятие трябва непрекъснато да държи водоемите с отворени вентили, защото се водят в ремонт”.

Петков отказа да обяви имената на фирмите, в които според него има концентриран поток от средства за ремонт.

 „Цените между различните язовири са много еднакви и много надпазарни. Шефът на „Монтажи” - Тихомир Димитров, е дал на 6-7 фирми всичките обекти. Над 82% от концентрацията на сключените договори е разпределена между тях. Не ги крием, а искаме да разберем какво точно са направили, за да не тръгнат те в един момент да съдят „Монтажи” и да кажат „Това е търговска тайна”, обясни икономическият министър.

Министърът разказа, че няма реален контрол върху това, което се случва върху Държавната консолидационна компания, а от там и върху фирмата "Монтажи", която е възлагала ремонтите на язовирите.

„Опитвам се да говоря с управителите, но отговор няма”. Като пример Кирил Петков даде опита си да се свърже с управителя на "Монтажи", но той не му вдигнал телефона. Няма отговор и след текстово съобщение, че е министърът и трябва да разговарят.

ГЕРБ отговори на министъра - язовирите били празни, защото са ремонтирани

Язовири стоят празни, защото ремонтът им сега приключва. Това каза на брифинг бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов в брифинг...

Йерархията на различните държавни компании не позволява да се търси нито отговорност, нито да се осъществява реален контрол, обясни Кирил Петков. Той посочи, че шефът на "Монтажи" е отговорен пред ДКК и само ДКК може да го смени. А дори и ръководството на ДКК министърът не може да го смени, заради изискването това да стане едва след като минат конкурсите за новите. По думите на Петков, системата е подобна на структурата в ББР.

Министърът разказа, че от направените от него проверки 3 от 10 ремонтирани язовира се водят завършени, а в тях няма вода, като дори и са затревени. Въпреки че парите са платени на 100% от ДКК, "Монтажи" ги е предала на ДКК, но пък тя не ги е предала за управление. Държавното предприятие трябва да ги държи с отворени винтили, защото някой не е предал един протокол, посочи Петков, според когото това е повече от безстопанственост. Причината за това да се случва, министърът още не може да посочи. Отделно на това "Монтажи" е възлагала всички ремонти на 6-7 фирми, а Кирил Петков много се надява те да не излязат в свързаните лица по списъците "Магнитски".

Кирил Петков не знае коя точно фактура показа предшественикът му на поста - Лъчезар Борисов, ГЕРБ, но се позова на фактури, които на него са му показани и които показват цена за превоз от 1.16 на тон за километър, при положение, че пазарната цена е между 20 и 25 стотинки.

На въпрос чувства ли се като един министър, който няма никакви правомощия и власт, Кирил Петков отговор: Аз мисля, че управлявам през прозрачност и открито управление, и през общественото мнение.

На въпрос какво се случва по казуса с ББР, Кирил Петков заяви, че отстранените от него от Надзорния съвет Митко Симеонов и Велина Бурска в момента обжалват, но той се надява да може да изпълни обещанието си до края на мандат му ББР да има нов надзор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика