НА ЖИВОВойната в Украйна

Петролът поевтиня до ниво, невиждано от старта на войната в Украйна

6519

Световните цени на петрола се понижиха на 4 август до най-ниските си нива отпреди нахлуването на Русия в Украйна през февруари, тъй като търговците се опасяват от възможността за икономическа рецесия по-късно тази година, която може да намали търсенето на този енергиен източник.

Фючърсите на суровия петрол тип Брент се понижиха с 2,66 долара, или 2,75%, до 94,12 долара, което е най-ниската стойност от 18 февруари насам. Фючърсите върху суровия петрол West Texas Intermediate (WTI) се понижиха с 2,34 долара, или 2,12 %, до 88,54 долара, което е най-ниската стойност от 2 февруари, пише БГНЕС.

В началото на годината цената на петрола се повиши до над 120 долара за барел. Внезапното възстановяване на търсенето от най-мрачните дни на пандемията COVID-19 съвпадна с прекъсванията в доставките, породени от санкциите срещу основния производител Русия заради нахлуването ѝ в Украйна.

Продажбите последваха неочакваното нарастване на запасите от суров петрол в САЩ през миналата седмица. Запасите от бензин, които са косвен показател за търсенето, също отбелязаха неочаквано увеличение, тъй като търсенето се забави под тежестта на цените на бензина от близо 5 долара за галон, съобщиха от Администрацията за енергийна информация. прочети повече

Перспективите пред търсенето остават помрачени от нарастващите притеснения за икономическия спад в САЩ и Европа, дълговите затруднения в развиващите се пазарни икономики и строгата политика на нулев COVID-19 в Китай, най-големия потребител на петрол в света.

"Пробив под 90 долара сега е съвсем реална възможност, което е доста забележително, като се има предвид колко свит остава пазарът и колко малко възможности има за облекчаване на този проблем. Но говоренето за рецесия става все по-силно и ако тя се превърне в реалност, това вероятно ще доведе до преодоляване на част от дисбаланса", каза Крейг Ерлам, старши пазарен анализатор в Oanda в Лондон.

Споразумението на ОПЕК+ от сряда за повишаване на целта за добив със 100 000 барела дневно (бр.) през септември, което се равнява на 0,1% от световното търсене, беше оценено от някои анализатори като неблагоприятно за пазара.

ОЩЕ: Саудитска Арабия и ОАЕ са готови да увеличат добива на петрол, ако енергийната криза се влоши

Генералният секретар на ООН: Енергийните компании трябва да се облагат със специални данъци

Началото на инвазията в Украйна даде тласък на множество сътресения на газовия и петролния пазар. Много европейски страни понастоящем с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Международни

Полша иска плаващ ценови таван...
"Газпром" няма да намалява газовите...
Зеленски каза каква цена иска...
Франция: "Фраматом" е независима...
Тези икономики се радват на неочакван...
Африканска страна иска да плаща...
Докога Фед ще повишава лихвените...
5 неща, които трябва да правят...
Колко ще плаща Disney на новия...
Инфлацията в еврозоната ще остане...
ЕК предложи ценовият таван на...
Как Украйна ще връща отпуснати...

Последни новини